Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Ολοκληρώθηκε η 14η Συνάντηση

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ιεραρχώντας την ενίσχυση της συνεργασίας σε οικονομία και ασφάλεια ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εργασίες της 14ης Συνάντησης των πρωθυπουργών της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), στη Ζενγκζού της περιφέρειας Χενάν της Κίνας.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ηγέτες από τα έξι μέλη της ένωσης, δηλαδή Κίνα, Ρωσία, Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, αλλά και ηγέτες και υπουργοί από τις χώρες - «παρατηρητές» και συγκεκριμένα από Αφγανιστάν, Λευκορωσία, Ινδία, Ιράν, Μογγολία και Πακιστάν.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε, εκφράζεται ρητά η ανησυχία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και διακηρύσσεται «αφοσίωση» στα επιχειρηματικά σχέδια που τα μέλη της Οργάνωσης σχεδιάζουν ή ήδη υλοποιούν.

Στη συζήτηση, τονίστηκε εκτός από την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στην οικονομία (μεταξύ άλλων σε κλάδους όπως Ενέργεια, Νέες Τεχνολογίες και Τουρισμός) και η σημασία κοινής δράσης στον τομέα της Ασφάλειας. Ειδικά το Πεκίνο, που προέδρευσε και των εργασιών, συμπεριέλαβε την Ασφάλεια στους έξι τομείς στους οποίους εκτιμά ότι η SCO πρέπει να δυναμώσει τη συνεργασία. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, τόνισε ότι «η SCO πρέπει να εδραιώσει τον υπάρχοντα μηχανισμό συνεργασίας στην Ασφάλεια, να επιταχύνει μια συμφωνία για τη συνεργασία στην άμυνα των συνόρων, να κινηθεί προς τη θέσπιση συμφώνου κατά του εξτρεμισμού και να υποστηρίξει τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης στο Αφγανιστάν».

Ειδική «μνεία» στο Αφγανιστάν έκαναν και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιούλη. Οι «ισορροπίες» στο Αφγανιστάν (που καθόλου τυχαία βρέθηκε στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικής επέμβασης το 2001) απασχολούν ισχυρές δυνάμεις όπως οι Ρωσία, Κίνα, που επανειλημμένα διατυπώνουν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στις διαπραγματεύσεις Καμπούλ - «Ταλιμπάν», αλλά και στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», που πλέον αφορά και τη δράση οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» που επεκτείνεται και στην Κεντρική Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ