Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μετ' εμποδίων οι τοπικές εκλογές και μεγάλη αποχή

Δεν έγιναν στη Μαριούπολη, ενώ υπήρξαν και προβλήματα σε πολλές πόλεις. Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι κέρδισε σε 17 περιοχές

Τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ουκρανία, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε όλες τις περιοχές εκτός των θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, οι οποίες αντιτάσσονται στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ωστόσο, οι εκλογές διεξήχθησαν με πολλά προβλήματα και με πολύ χαμηλή συμμετοχή, κάτι που καταγράφεται και ως δυσαρέσκεια στην αντιδραστική κυβέρνηση και τη δράση της στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Σημαντικό πλήγμα για την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου είναι το γεγονός ότι οι εκλογές δεν έγιναν στη Μαριούπολη μια από τις σημαντικές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της. O Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «υπονόμευσε» τη διαδικασία σε αυτήν την περιοχή, γιατί εμπόδισε να φτάσουν τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα. Η Ναταλία Κάτστσιγι, μέλος της δημοτικής εκλογικής επιτροπής, σημείωσε ότι «τα εκλογικά τμήματα δεν άνοιξαν στη Μαριούπολη, γιατί τα ψηφοδέλτια δεν έφθασαν στα εκλογικά κέντρα» και ότι «πρέπει να αναβληθεί η ημερομηνία των εκλογών γιατί τα ψηφοδέλτια τυπώθηκαν με κατάφωρες παραβιάσεις». Εκανε λόγο για εκτύπωση στο τυπογραφείο της εφημερίδας «Priazovski Rabotchii» που ελέγχει ο επιχειρηματίας Ρινάτ Αχμέτοφ, πρώην στενός συνεργάτης του ανατραπέντα Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και για πιθανότητα νοθείας. Πάντως, και από τα επίσημα κυβερνητικά μέσα αναγνωριζόταν ότι η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές ήταν σε χαμηλά επίπεδα, κατά μέσο όρο 34%, ενώ με βάση ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου μπλοκ και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα φαίνεται ότι αυτό προηγείται του κυβερνητικού μπλοκ σε 17 περιοχές.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει η εκτίμηση που εκφράζεται σε πολλά ρώσικα ΜΜΕ ότι σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η κυβέρνηση ήταν αυτή που απέτρεψε ουσιαστικά τις εκλογές, γιατί έβλεπε ότι θα εισέπραττε τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, σήμερα ανακοινώθηκε ότι είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτώβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας μια νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό.

Πάντως, το Σαββατοκύριακο και χτες οι αρχές των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ κατήγγειλαν δεκάδες παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας από ουκρανικές δυνάμεις είτε του στρατού είτε των παραστρατιωτικών σωμάτων που έχουν συγκροτήσει οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα». Χτυπήθηκαν με όλμους, και χειροβομβίδες τα χωριά Ζαμπίτσεβο, Σπάρτακ, Μιχαηλόβκα, Αλεξάντροβα και ορισμένα περίχωρα της πόλης του Ντονέτσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ