Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στο επίκεντρο ρωσικού ενδιαφέροντος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αποφασιστικότητα του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και την ετοιμότητα της συριακής κυβέρνησης «για διάλογο με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων» μετέφερε, χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της ρωσικής Εθνοσυνέλευσης, Ιλγιας Ουμακχάνοφ. Αφορμή για τη δήλωσή του στάθηκε η πρόσφατη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ στο πλαίσιο επαφών που είχε στη Δαμασκό έως και το περασμένο 48ωρο αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (SANA), ο Ουμακχάνοφ σημείωσε ότι στη διάρκεια των επαφών που είχε στη Δαμασκό η ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία και με άλλους Σύρους αξιωματούχους συζητήθηκαν εκτενώς και σε βάθος ζητήματα «που αφορούν την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"» σε Συρία και Ιράκ, αλλά και ο διαπολιτισμικός διάλογος και η δουλειά που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και του φανατισμού σε συρράξεις.

Ωρες μετά τις δηλώσεις του Ουμακχάνοφ στη Βηρυτό αντικυβερνητικές συριακές οργανώσεις, όπως το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφεραν σειρά αεροπορικών επιδρομών της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στη συριακή πόλη Ράκα υποστηρίζοντας ότι είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 36 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, και τον τραυματισμό δεκάδων.

Στο Ιράκ αναφέρθηκαν νέες συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και ιρακινών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μπαϊτζί, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, μία βδομάδα μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον ιρακινό στρατό. Στη Βαγδάτη, η σιιτική συνοικία Γκοραγιάατ συγκλονίστηκε και χτες από μία ακόμη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 15 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 42.

Με αφορμή την παραπάνω βομβιστική επίθεση ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, Μάαν Σαάντ, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες λίγες μέρες καταφθάνει στη χώρα αμερικανικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για την ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για ελαχιστοποίηση των τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος των Ιρακινών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ