Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αντιδράσεις για κινεζικές «κινήσεις»

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Η Κίνα έχει «αναμφισβήτητη κυριαρχία» στα νησιά Σπράτλι, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνουίνγκ, αντιδρώντας σε όσους κατηγορούν το Πεκίνο για την αποξήρανση θαλάσσιου χώρου στη συγκεκριμένη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και κάνουν λόγο για σχέδια που θα μπορούσαν να «στεγάσουν» στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη έκθεση της «IHS Jane's», μιας από τις «επιχειρήσεις παροχής πληροφοριών για θέματα ασφαλείας, Ενέργειας» κ.τ.λ. που εδρεύουν στο Λονδίνο, αναφερόταν ότι φωτογραφίες που τράβηξαν δορυφόροι τον Αύγουστο αλλά και μέσα στο Νοέμβρη έδειχναν ότι οι κινεζικές παρεμβάσεις έχουν δημιουργήσει μια χερσαία ζώνη που μέχρι πριν βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τέτοιου μήκους που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον πρώτο στρατιωτικό αεροδιάδρομο της Κίνας στην περιοχή. «Οι εγκαταστάσεις φαίνεται ότι χτίζονται με στόχο να εξαναγκάσουν άλλους διεκδικητές να παραιτηθούν από τα αιτήματα και τις κτήσεις τους ή, τουλάχιστον, να παράσχουν στην Κίνα ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση σε σχετικές συζητήσεις, αν ποτέ διεξαχθούν».

Απαντώντας η Τσουνουίνγκ είπε ότι πρόκειται για έργα που θα ενισχύσουν την ικανότητα των Κινέζων πολιτών που δουλεύουν εκεί «να εφαρμόσουν καλύτερα τις διεθνείς υποχρεώσεις στους τομείς της έρευνας, της διάσωσης και άλλων δημόσιων εργασιών». Η ίδια χαρακτήρισε «ανεύθυνα» τα σχόλια της Ουάσιγκτον, που αντέδρασε στις κινεζικές «κινήσεις».

Στο μεταξύ, χτες, τα δυο σημαντικότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Βιετνάμ έφτασαν σε φιλιππινέζικα λιμάνια σε μια τριήμερη επίσκεψη «καλής θέλησης». Αξιωματούχοι του φιλιππινέζικου Πολεμικού Ναυτικού δήλωσαν ανώνυμα στο «Ρόιτερς» ότι «προσπαθούμε να διεξαγάγουμε κοινές περιπολίες και επιχειρήσεις στα Σπράτλι, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και διάσωσης». Επιπλέον, χαρακτήρισαν την άφιξη των Βιετναμέζων ως δείγμα της σύσφιξης των σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ