Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Οξύνεται το κλίμα βίας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντείνονται τα παζάρια και οι ενδοαστικές διεργασίες εντός του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αφορμή το ρατσιστικό νομοσχέδιο περί εβραϊκού κράτους μετά την αναβολή μίας βδομάδας που δόθηκε προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση στην Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή).

Χτες, η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι (επικεφαλής του κόμματος «Χάτνουα», που σημαίνει «Το Κίνημα»), που αντιτίθεται, μεταξύ άλλων, στο ρατσιστικό νομοσχέδιο, επέκρινε εκ νέου τα σχέδια του πρωθυπουργού Νετανιάχου, λέγοντας πως επιχειρεί να προκαλέσει κυβερνητικούς εταίρους όπως το κόμμα της και το επίσης μικρότερο κυβερνητικό κόμμα «Γες Ατίντ» («Υπάρχει Μέλλον») του πρώην δημοσιογράφου Γιαΐρ Λαπίντ, ώστε να πετύχει την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση.

Το ίδιο 24ωρο, ο Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας, Γιοχάναν Ντανίνο επέκρινε, έστω και με καθυστέρηση βδομάδων, την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Γεχούντα Γουαϊνστάιν να επιχειρήσει, όπως σημείωσε, την πρόκληση «θρησκευτικού πολέμου» επιτρέποντας στις αρχές Νοέμβρη σε φανατικούς όπως ο ακροδεξιός βουλευτής Μόσε Φέιγκλιν να επισκεφθεί την πλατεία Τεμενών (ή «Ορος του Ναού» για τους Εβραίους) στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης και τις έντονες αντιδράσεις Παλαιστινίων και άλλων Μουσουλμάνων.

Ο Ντανίνο «υπενθύμισε» ότι η επίσημη ισραηλινή πολιτική από το 1967 παραμένει η σαφής αποκήρυξη οιασδήποτε προσπάθειας αλλαγής του στάτους κβο στην Πλατεία Τεμενών, στην οποία επιτρέπονται οι προσευχές μόνον σε μουσουλμάνους και όχι σε πιστούς άλλων θρησκειών.

Καθημερινά τα κρούσματα βίας

Μέσα σε αυτό το κλίμα μισαλλοδοξίας και φανατισμού, οι βίαιες επιθέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών έχουν πλέον μπει καθημερινά στην «ατζέντα» της ειδησεογραφίας. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, Εβραίος έποικος έπεσε ορμητικά με το αυτοκίνητό του σε νεαρό Παλαιστίνιο στη συνοικία Ρομένα της δυτικής Ιερουσαλήμ, προκαλώντας του κάταγμα στο πόδι και αφήνοντάς τον αβοήθητο. Το ίδιο βράδυ, Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν με λοστούς και μαχαίρια σε 19χρονο Παλαιστίνιο στη συνοικία Φρεντς Χιλ της Ιερουσαλήμ, προσπαθώντας να τον βάλουν διά της βίας στο ΙΧ αυτοκίνητό τους. Ο 19χρονος κατάφερε να ξεφύγει και να γλιτώσει τα χειρότερα.

Επιπλέον, νωρίς χτες τα ξημερώματα, ένας 45χρονος Εβραίος πήγε σε αστυνομικό τμήμα καταγγέλλοντας τον τραυματισμό του από «Αραβα» με μαχαίρι στην κοιλιά, ενώ βρισκόταν στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έκαναν επιδρομή σε σπίτια Παλαιστινίων στην ίδια πόλη, συλλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το γενικό γραμματέα της Φατάχ στην περιοχή, τον αδελφό του και άλλα 10 άτομα, ανάμεσά τους πέντε έφηβοι και ένα 10χρονο αγόρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ