ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ψήφισμα του ΣΕΗ για την απεργία

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε τη συμμετοχή του Σωματείου στην πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη, με το ΠΑΜΕ.

Ενέκρινε επίσης και ψήφισμα για ανάγνωση στα θέατρα πριν από τις παραστάσεις. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει τα εξής:

«Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και οι ηθοποιοί έχουμε χάσει όλες τις κατακτήσεις μας. Είμαστε χωρίς κλαδική σύμβαση, ενώ οι εργοδότες μάς πληρώνουν ακόμη και με ωρομίσθιο 3,5 ευρώ την ώρα μεικτά! Στην πράξη, οι περισσότεροι ηθοποιοί εκβιαζόμαστε σε αμοιβές μόνο με ποσοστά, ενώ τις περισσότερες φορές δεν παίρνουμε ούτε ευρώ για τις πρόβες, που μπορεί να διαρκούν ολόκληρους μήνες. Η ανεργία αγγίζει το 90% και η οικονομική εξαθλίωση χτυπά την πόρτα όλων μας. Στην ουσία καταργείται το επάγγελμα του ηθοποιού, με άμεσες συνέπειες στην ίδια την ποιότητα της θεατρικής τέχνης, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο σ' εσάς να έχετε επαφή με την αληθινή τέχνη.

Εχοντας συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, αλλά και στον κοινωνικό μας ρόλο αποφασίσαμε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας να ενώσουμε τη φωνή μας με τους άλλους κλάδους στην πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη απέναντι στη λαίλαπα που ετοιμάζουν για μας. Αποφασισμένοι να μην τους επιτρέψουμε τη μετατροπή μας σε δούλους του 21ου αιώνα, σας καλούμε να είστε και εσείς εκεί. Κανείς μόνος του δεν μπορεί να σωθεί.

Η δύναμή μας είναι η ενότητά μας. Εκεί αποκτά αξία η ζωή όλων μας, εκεί άρα αποκτά αξία και η ίδια μας η τέχνη».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Κάλεσμα για συζήτηση με νέους ηθοποιούς

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», μπροστά στην απεργία στις 12 Νοέμβρη, καλεί τους νέους ηθοποιούς σε συζήτηση με θέμα: «Μη μένεις αμέτοχος, μην παραιτείται. Πάρε μέρος στον αγώνα. Δοκίμασε τη δύναμή σου».

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Νοέμβρη, στις 18.00, στο εντευκτήριο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια).

Δεύτερη χρονιά η «Απολογία Σωκράτους»

Την «Απολογία Σωκράτους» του Πλάτωνα θα παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., από Δευτέρα, 16 Νοέμβρη, στο θέατρο «ΑΛΚΜΗΝΗ» (Αλκμήνης 8, Γκάζι, στάση μετρό «Κεραμεικός», τηλ.: 210.3428.650), ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (σκηνοθεσία - ερμηνεία). Μετάφραση: Αλέξανδρος Μωραϊτίδης. Μουσική: Χρήστος Λεοντής. Δραματουργική επεξεργασία: Ματίνα Μόσχοβη.

Η δίκη του Σωκράτη - η οποία είχε μια ξεκάθαρη πολιτική διάσταση και που για κάποιους ήταν σχεδόν μια τραγωδία - αποτελεί ιστορικό γεγονός. Εγινε το 399 π.Χ., τέσσερα χρόνια μετά την κατάλυση της τυραννίας των Τριάκοντα και την επάνοδο της δημοκρατίας. Ο Σωκράτης κατηγορείται ότι δεν αναγνωρίζει και δεν πιστεύει στους θεούς της πόλης, ότι εισάγει νέες θεότητες και ότι διαφθείρει τους νέους. Τίμημα: Θάνατος! Ο Πλάτων - μαθητής του Σωκράτη και παρών στη δίκη - με το κείμενό του, την «Απολογία Σωκράτους», θέλει να αποδείξει όχι μόνο την αθωότητα του Σωκράτη, αλλά και την ηθική του μεγαλοσύνη. Φαίνεται πως η εκτέλεση του Σωκράτη συνδέεται με την παρακμή του Αθηναϊκού Κράτους, που είχε δει πρόσφατα την κυριαρχία του στον ελλαδικό χώρο να καταρρέει... Είσοδος: 10 ευρώ και μειωμένο 7 ευρώ.

«Εφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Τσάκωνας

«Εφυγε» από τη ζωή την Τετάρτη, ο γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας, σε ηλικία 72 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας. Η κηδεία του, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί στο κοιμητήριο της Αργυρούπολης.

Σύμφωνα με το οικείο περιβάλλον του, μέχρι και την τελευταία στιγμή, αντιμετώπιζε την κατάσταση της υγείας του με το γνωστό χιούμορ που τον χαρακτήριζε.

Ο Κώστας Τσάκωνας γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Από μικρό παιδί βρέθηκε στο μεροκάματο. Φοίτησε στη «Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» του Λεωνίδα Τριβιζά και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε, με εντελώς τυχαίο τρόπο, σε μια ταινία μικρού μήκους του συμμαθητή του Κώστα Ζυρίνη. Από εκεί τον είδε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός και τον εμπιστεύτηκε για το χαρακτηριστικό ρόλο του «σγουρομάλλη», στην ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα». Ακόμα, έπαιξε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο, στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση.

  • Πριν από λίγες μέρες πέθανε και ο ηθοποιός και τραγουδιστής Γιώργος Ζαχαριάδης. Εγινε γνωστός ως ο Περκεμές στη σειρά «Η Γειτονιά μας» του Κώστα Πρετεντέρη και ήταν στο ραδιοφωνικό σίριαλ της Ελένης Μαβίλη «Μείνε κοντά μου αγαπημένη». Επαιξε επίσης στην τηλεόραση στα «Ανήσυχα νιάτα» (1973), «Εκμέκ παγωτό» (1991), «Λωξάντρα» (1980), «Οι αυθαίρετοι» (1989), κ.ά.
«Καραγκιόζης» στο ΕΕΤΕ

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) προσκαλεί το κοινό στο χώρο του, επί της Βαλτετσίου 42 (Εξάρχεια) για παρουσίαση και παράσταση Καραγκιόζη την Τρίτη, 10 Νοέμβρη, στις 7 το βράδυ. Ο εικαστικός Χρήστος Κυριαζής θα παρουσιάσει τη διατριβή του με θέμα «Ο Κοινωνικός και Φιλοσοφικός ρόλος του Καραγκιόζη» για την οποία του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο με αποσπάσματα από παραστάσεις, θα πραγματοποιηθεί προβολή σειράς από φιγούρες του Χρήστου Κυριαζή, καθώς και ζωντανή παρουσίαση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Τα σκοτάδια ή Ο Λαζάραγας»

Το ποντιακό θεατρικό έργο «Τα σκοτάδια ή Ο Λαζάραγας» του Γεώργιου Φωτιάδη, από την Ποντιακή Σκηνή του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών, σε σκηνοθεσία Γεώργιου Σαλπιγγίδη, θα παρουσιάσουν η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 14/11, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Ο Γ. Φωτιάδης έγραψε το έργο «Λαζάραγας» («Τα σκοτάδια»), εμπνευσμένος από την Επανάσταση του 1905 στο εργοστάσιο Πουτίλοφ της Αγ. Πετρούπολης. Ο Λαζάραγας, από μικρός και ασήμαντος μικροαστός, κατόρθωσε με κακούργα μέσα να γίνει «πομέτσικος» (μεσαίος γαιοκτήμονας) και να καταπιέζει όλους τους χωριάτες, να τους εκμεταλλεύεται.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Σε θεατρική παράσταση καλούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Στη θεατρική παράσταση «Ελλάς, Ελλήνων... τι λέτε ρε;!» καλούν οι ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ και οι ΟΒ Καλλιθέας της ΚΝΕ. Το θεατρικό, σάτιρα από κείμενα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα «Αλέκα Παΐζη». Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8/11, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ