ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στο Βιετνάμ

Με φόντο τις διευρυνόμενες αντιθέσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΑΝΟΪ.--

Με φόντο τη διεύρυνση των αντιθέσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου οι εδαφικές διαφορές πολλών χωρών αποτελούν έκφραση διαφόρων συγκρουόμενων συμφερόντων, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ. Αν και οι δύο χώρες θεωρούνταν εδώ και πολλά χρόνια «παραδοσιακοί εταίροι», ειδικά την τελευταία διετία, οι εδαφικές διαφορές που έχουν και αυτές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα αυξάνει τις διμερείς εντάσεις και αλληλεπιδρά με τη συνολικότερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό. Ενδεικτικό των «δυσκολιών» που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις Κίνας - Βιετνάμ ήταν οι επεισοδιακές κινητοποιήσεις που είχαν γίνει πέρυσι σε εργοστάσια κινεζικών συμφερόντων στο Βιετνάμ, με αφορμή τη σύλληψη αλιέων από την κινεζική ακτοφυλακή και άλλα παρόμοια «περιστατικά» σε διαφιλονικούμενες περιοχές.

Φτάνοντας στο Ανόι, ο Σι δήλωσε ότι ελπίζει «η επίσκεψή μου να μπορέσει να βοηθήσει στη στερέωση της παραδοσιακής μας φιλίας, να υποστηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεών μας και να ανυψώσει την ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση μας σε νέο επίπεδο». Το πρόγραμμα των επαφών του περιελάμβανε συναντήσεις τόσο με την ηγεσία της χώρας όσο και του ΚΚ Βιετνάμ. Το «Σινχουά» μετέδωσε ότι αναμενόταν η υπογραφή δεκάδων συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς όπως οι Υποδομές και το Εμπόριο.

Πάντως, από τα τέλη του 2012 που ο Σι ανέλαβε τα καθήκοντά του είναι μόλις η πρώτη φορά που επισκέπτεται το Βιετνάμ.

Και ο Α. Κάρτερ στο «Ρούσβελτ»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην ίδια «γειτονιά» συνεχίζει να βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που χτες επιβιβάστηκε στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τέοντορ Ρούσβελτ», κοντά στις διαφιλονικούμενες (μεταξύ Κίνας και πολλών άλλων χωρών) ζώνες της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Αναγγέλλοντας την επίσκεψή του στο «Ρούσβελτ», ο Κάρτερ τη χαρακτήρισε «σύμβολο της δέσμευσης» των ΗΠΑ να επικεντρωθούν περισσότερο στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Αυτό, άλλωστε, ανέδειξε και η πρόσφατη περιπολία αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή, πολύ κοντά στα νησιά Σπράτλι, αλλά και οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του αμερικανικού ΠΝ ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πλέει «παντού» όπου της επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και η ανάγκη υπεράσπισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Μαζί με τον Κάρτερ, στο «Ρούσβελτ» επιβιβάστηκε και ο Μαλαισιανός ομόλογός του, Χισαμουντίν Χουσεΐν, ο οποίος νωρίτερα είχε προεδρεύσει της συνάντησης των υπουργών Αμυνας της ASEAN (αλλά και των «εταίρων» της, όπως οι Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία). Στη φετινή συνάντηση της ASEAN και των «εταίρων» δεν επιτεύχθηκε η έκδοση Κοινής Ανακοίνωσης, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς το Πεκίνο απέδωσε σε προσπάθεια της Ουάσιγκτον να «προσθέσει» στο προσχέδιο επισημάνσεις που δεν είχαν συζητηθεί.

Να σημειωθεί ότι η Μαλαισία είναι μία από τις χώρες που, αν και έχει εδαφικές διαφορές με την Κίνα, θεωρείται στενός της σύμμαχος, ωστόσο το τελευταίο διάστημα επιδιώκει ολοφάνερα να ενισχύσει τις «γέφυρές» της και με τις ΗΠΑ. Θεωρείται μια από τις χώρες με υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, της οποίας η πλουτοκρατία μάλιστα διεκδικεί μερίδιο και σε μακρινές αναπτυσσόμενες αγορές, όπως στην Αφρική.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νεκροί εργάτες από κατάρρευση εργοστασίου

Ερευνες σε ό,τι απέμεινε από το εργοστάσιο
Ερευνες σε ό,τι απέμεινε από το εργοστάσιο
ΛΑΧΩΡΗ.--

Στους 21 ανέβαζε η πακιστανική «Αυγή» τον αριθμό των εργατών που σκοτώθηκαν μετά από κατάρρευση ανακαινιζόμενου εργοστασίου στη Λαχώρη (ανατολικά). Τουλάχιστον 50 εργάτες είχαν διακομιστεί τραυματισμένοι σε κοντινά νοσοκομεία, ενώ αγωνία υπήρχε για όσους συνέχιζαν να μένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες όσον αφορά τον αριθμό των παγιδευμένων, ενώ ορισμένα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι την ώρα που σημειώθηκε το συμβάν βρίσκονταν μέσα πάνω από 200 άτομα.

Οσον αφορά τα αίτια της κατάρρευσης, ορισμένοι επιζώντες ανέφεραν ότι το κτίριο είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν την περασμένη βδομάδα αλλά ο ιδιοκτήτης δεν έδωσε σημασία στους ελέγχους και συνέχιζε κανονικά να προωθεί τα σχέδιά του για επέκταση των εγκαταστάσεων.

Τα εργατικά «δυστυχήματα» είναι πολύ συχνά και στο Πακιστάν, δεδομένων των άθλιων συνθηκών εργασίας αλλά και της μεγάλης εξαθλίωσης του πληθυσμού, που οδηγεί κορμιά ήδη σακατεμένα από τον τρόπο ζωής τους να τσακίζονται παραπέρα και στα γκέτο επιχειρηματιών που επενδύουν στους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που διεκδικεί η χώρα.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Αντιπαραθέσεις για τα αίτια ... γεωπολιτικών κινήτρων

ΚΑΪΡΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Τα ερωτήματα για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους το περασμένο Σάββατο στη Χερσόνησο του Σινά, όπου έχασαν τη ζωή τους 224 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, συνεχίζονται, όπως και οι αντεγκλήσεις μεταξύ αστικών κυβερνήσεων. Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης, όπως ισχυρίστηκε από την πρώτη στιγμή το παράρτημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην Αίγυπτο, «Επαρχία του Σινά», με πιθανό ενδεχόμενο την έκρηξη από βόμβα μέσα στο αεροσκάφος, φαίνεται να υποστηρίζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ. Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση της Αιγύπτου όσο και αυτή της Ρωσίας το απορρίπτουν, επικαλούμενες ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο προσώρας και καλούν να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Την αντιπαράθεση όξυνε η προχτεσινή δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» να οργάνωσε τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ρωσικού αεροπλάνου. Επίσης, χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε ότι παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, «υπάρχουν πληροφορίες» που το επιβεβαιώνουν. Ετσι αιτιολόγησε την απόφαση να αναστείλει τις πτήσεις βρετανικών αεροσκαφών από Σαρμ Ελ Σέικχ, το τουριστικό θέρετρο από το οποίο απογειώθηκε το μοιραίο αεροσκάφος. Ο Κάμερον, στη συνάντηση χτες στο Λονδίνο, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βρετανία, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια αυτού του αεροδρομίου, ώστε να είναι ασφαλές να επιστρέψει ο κόσμος στην πατρίδα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τους Αιγύπτιους».

Από την πλευρά της, η αιγυπτιακή κυβέρνηση επέκρινε τη βρετανική απόφαση γιατί «ελήφθη μονομερώς, χωρίς να υπάρξουν σχετικές διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο, παρά τις υψηλού επιπέδου επαφές που υπήρξαν μερικές ώρες πριν μεταξύ των δύο χωρών». Επίσης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, συζήτησαν τηλεφωνικά την πορεία των ερευνών για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, με το Ρώσο Πρόεδρο να επισημαίνει «πόσο σημαντικό είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται αναφορικά με τα πιθανά αίτια της συντριβής να βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από την επίσημη έρευνα».

Ρωσικά δε ΜΜΕ αποδίδουν τη στάση των ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων στην αντίθεσή τους για τη στάση της Ρωσίας στη Συρία.

Πάντως, τις πτήσεις στο Σαρμ Ελ Σέικχ, εκτός από τη Βρετανία, ανέστειλαν και η Γερμανία και η Ιρλανδία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στο βορειοανατολικό Λίβανο μετά από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στην περιοχή δρουν, μεταξύ άλλων, οργανώσεις όπως η «Αλ Νούσρα».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, και ο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, υποδέχτηκαν στο Πεκίνο αντιπροσωπεία Ιαπώνων επιχειρηματιών (με πάνω από 200 μέλη, μετέδιδε το «Σινχουά»), τονίζοντας ότι προσδοκά η επιχειρηματική κοινότητα να συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Επιχειρηματική Ομοσπονδία Ιαπωνίας, η Ιαπωνο-κινεζική Οικονομική Ενωση, το Ιαπωνικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, οι τρεις μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας.

ΜΑΛΕ.-- Το Κοινοβούλιο των Μαλδίβων ενέκρινε χτες διάταγμα που κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για 30 μέρες, αφού διαπιστώθηκε ότι λείπει οπλισμός από τις Ενοπλες Δυνάμεις και ο Πρόεδρος κατήγγειλε σχέδια κατά της «ασφάλειας» της χώρας. Πριν από μερικές μέρες, είχε διαταχθεί η σύλληψη του μέχρι τότε αντιπροέδρου με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε απόπειρα ανατροπής του Προέδρου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το σκάνδαλο της «Φολκσβάγκεν» διευρύνεται

Χοντραίνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία (και όχι μόνο) και έκφραση αυτού είναι και οι συνεχείς αποκαλύψεις για την απάτη που έκανε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Φολκσβάγκεν» (VW), με ειδικό λογισμικό που εμφάνιζαν τα αυτοκίνητά της με χαμηλούς ρύπους την ώρα των ελέγχων. Εκτός από τους ντιζελοκινητήρες που είχαν πειραχθεί, περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο, ζήτημα που είχαν πρωτοαποκαλύψει οι αμερικάνικες υπηρεσίες πριν περίπου 2 μήνες, φαίνεται ότι «πειραγμένα» ήταν και 800.000 οχήματα στην Ευρώπη, με περίπου 100.000 από αυτά να είναι εξοπλισμένα και με βενζινοκινητήρες.

Οι διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση έχουν θορυβήσει και τη γερμανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, να δηλώνει ότι η εταιρεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ έθεσε και ζήτημα αποζημίωσης του κράτους, καθώς τα υποτίθεται «πράσινα» ή λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα στη Γερμανία έχουν χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας άρα υπάρχει απώλεια και φορολογικών εσόδων για το κράτος. Πρόσθεσε: «Από τα 800.000 οχήματα με ψευδή στοιχεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και κατανάλωσης καυσίμου, περίπου 200.000 βρίσκονται στη Γερμανία. Επομένως, αναμένουμε ότι για αυτές τις περιπτώσεις τα τέλη κυκλοφορίας θα προσαρμοστούν».

Επίσης, η VW και η θυγατρική της, «Audi» και «Porsche» ανέστειλαν την πώληση καινούριων και μεταχειρισμένων μοντέλων ντίζελ, στις ΗΠΑ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η μετοχή της VW πέφτει συνεχώς, ενώ τα πρόστιμα που θα κληθεί να πληρώσει είναι πολλών δισεκατομμυρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ