Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Αντιπαραθέσεις για τα αίτια ... γεωπολιτικών κινήτρων

ΚΑΪΡΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Τα ερωτήματα για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους το περασμένο Σάββατο στη Χερσόνησο του Σινά, όπου έχασαν τη ζωή τους 224 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, συνεχίζονται, όπως και οι αντεγκλήσεις μεταξύ αστικών κυβερνήσεων. Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης, όπως ισχυρίστηκε από την πρώτη στιγμή το παράρτημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην Αίγυπτο, «Επαρχία του Σινά», με πιθανό ενδεχόμενο την έκρηξη από βόμβα μέσα στο αεροσκάφος, φαίνεται να υποστηρίζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ. Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση της Αιγύπτου όσο και αυτή της Ρωσίας το απορρίπτουν, επικαλούμενες ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο προσώρας και καλούν να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Την αντιπαράθεση όξυνε η προχτεσινή δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» να οργάνωσε τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ρωσικού αεροπλάνου. Επίσης, χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε ότι παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, «υπάρχουν πληροφορίες» που το επιβεβαιώνουν. Ετσι αιτιολόγησε την απόφαση να αναστείλει τις πτήσεις βρετανικών αεροσκαφών από Σαρμ Ελ Σέικχ, το τουριστικό θέρετρο από το οποίο απογειώθηκε το μοιραίο αεροσκάφος. Ο Κάμερον, στη συνάντηση χτες στο Λονδίνο, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βρετανία, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια αυτού του αεροδρομίου, ώστε να είναι ασφαλές να επιστρέψει ο κόσμος στην πατρίδα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τους Αιγύπτιους».

Από την πλευρά της, η αιγυπτιακή κυβέρνηση επέκρινε τη βρετανική απόφαση γιατί «ελήφθη μονομερώς, χωρίς να υπάρξουν σχετικές διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο, παρά τις υψηλού επιπέδου επαφές που υπήρξαν μερικές ώρες πριν μεταξύ των δύο χωρών». Επίσης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, συζήτησαν τηλεφωνικά την πορεία των ερευνών για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, με το Ρώσο Πρόεδρο να επισημαίνει «πόσο σημαντικό είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται αναφορικά με τα πιθανά αίτια της συντριβής να βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από την επίσημη έρευνα».

Ρωσικά δε ΜΜΕ αποδίδουν τη στάση των ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων στην αντίθεσή τους για τη στάση της Ρωσίας στη Συρία.

Πάντως, τις πτήσεις στο Σαρμ Ελ Σέικχ, εκτός από τη Βρετανία, ανέστειλαν και η Γερμανία και η Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ