Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανακοινώθηκε επίσημα ότι έρχεται και το «Ντε Γκολ»

Μαίνονται τα «παζάρια» και γύρω από τις επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οτι η Γαλλία συνεχίζει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έρχεται να «υπενθυμίσει» η χτεσινή δημόσια ανακοίνωση που έκανε ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για την αποστολή του αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «ώστε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος». Η σχετική απόφαση ήταν γνωστή από τις αρχές της χρονιάς, ωστόσο η επιλογή του Ολάντ να την «επισημοποιήσει» στο φόντο των σφοδρών «παζαριών» που άρχισαν για το μέλλον της Συρίας φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία. «Ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι το μέλλον της Συρίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, την ώρα που τις τελευταίες μέρες διάφοροι εμφανίζονται να «νερώνουν» το κρασί τους (ή να εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο) ως προς το χρόνο και τον τρόπο, που η σημερινή συριακή ηγεσία θα αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο της χώρας.

Οσον αφορά την πιθανότητα νέας συνάντησης μεταξύ συριακής κυβέρνησης και δυνάμεων της αντιπολίτευσης, χτες ρωσικά ΜΜΕ (ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ και «Σπούτνικ») μετέδωσαν δήλωση του εκπροσώπου του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» Σουγιούφ αλ-Χακ Αμπού Τζαντ ότι η συγκεκριμένη οργάνωση περιμένει διαβεβαιώσεις για παύση των ρωσικών επιχειρήσεων, ώστε να συναντήσει εκπροσώπους των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών στο Αμπού Ντάμπι.

Από τη μεριά της, πάντως, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι πρεσβείες μας διατηρούν επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση, ίσως να πρόκειται για μια από αυτές τις επαφές... Είμαστε σε επαφή με τη συριακή αντιπολίτευση καθημερινά».

Τέλος, στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ορμαν αλ-Ζούμπι, υποστήριξε - σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «Σανά» - ότι η συνάντηση της Βιέννης αποτέλεσε «κρίσιμο σημείο καμπής» στις πολιτικές προσπάθειες που άρχισαν για να οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, την εμπλοκή ξένων στα εσωτερικά της και τη ροή τρομοκρατών προς αυτή.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών στη Συρία, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν χτες ότι τα 2 τελευταία 24ωρα έπληξε 263 στόχους τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων αποθήκη με αντι-αρματικούς πυραύλους που προορίζονταν για την «Αλ Νούσρα».

Να σημειωθεί ωστόσο πως, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει στείλει «μόνον μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και ελικόπτερα, αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» για όλα τα ενδεχόμενα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχείς μάχες και ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες (2017-07-18 00:00:00.0)
Διεργασίες σε όλα τα μέτωπα και σενάρια τριχοτόμησης (2017-06-23 00:00:00.0)
Φονικές επιθέσεις στη Δαμασκό (2014-04-04 00:00:00.0)
Επισκέψεις και παζάρια Ανάν (2012-07-10 00:00:00.0)
Πιέσεις, αντεγκλήσεις και διαβουλεύσεις (2012-06-01 00:00:00.0)
Κλιμάκωση πριν την έναρξη εκεχειρίας κατά το σχέδιο Ανάν (2012-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ