ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχεδιάζει διεύρυνση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων

Εμφανίζοντας ως στόχο το «Ισλαμικό Κράτος»

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΡΜΠΙΛ.--

Οτι η Τουρκία σχεδιάζει άμεσα τη διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει στα σύνορά της, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών και άλλων απειλών για την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, από την Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου συμμετείχε σε Φόρουμ για την «ασφάλεια» και το μέλλον της Μέσης Ανατολής. Ο Σινιρλίογλου αναφέρθηκε στο «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ), χαρακτηρίζοντάς το «απειλή για τον τρόπο ζωής και την ασφάλειά μας», συμπληρώνοντας πως «έχουμε σχέδια να δράσουμε στρατιωτικά εναντίον του τις επόμενες μέρες. Θα δείτε». Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Αγκυρας να εμφανίσει τις επιχειρήσεις του στρατού ως προσπάθεια καταπολέμησης «τρομοκρατών» (όπως το ΙΚ, στην ισχυροποίηση του οποίου έχει πρωτοστατήσει και η ίδια), η παρέμβαση του Σινιρλίογλου ανέδειξε ότι στόχος είναι η τουρκική αστική τάξη να στείλει ευρύτερο μήνυμα πως δε θα παραιτηθεί από το ρυθμιστικό ρόλο που διεκδικεί σε όλη την περιοχή, προσπαθώντας να εμποδίσει ανακατατάξεις σε βάρος της. «Θα δράσουμε με υπεύθυνο τρόπο ώστε η κουρδική περιοχή και το Ιράκ να έχουν επιτυχίες στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Αυτό είναι ένα πολύ καθαρό μήνυμα στο Ιράκ και την κουρδική περιοχή για ένα λαμπρό μέλλον», τόνισε.

Να σημειώσουμε ότι το ταξίδι του Σινιρλίογλου στο ιρακινό Κουρδιστάν ήταν το πρώτο ταξίδι που έγινε μετά τις πρόσφατες εκλογές στις οποίες το ΑΚΡ «σάρωσε», προκαλώντας πιθανά την απογοήτευση όσων προσδοκούσαν (τουλάχιστον μεγάλες) αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Κουρδικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στις διμερείς επαφές που είχε ο Σινιρλίογλου με την τοπική ηγεσία συζητήθηκε και η «τύχη» του αγωγού Αρμπίλ - Τσεϊχάν, η λειτουργία του οποίου επηρεάζεται και από τις επιθέσεις τζιχαντιστών, αλλά και η οποία συναντά ενστάσεις διαφόρων δυνάμεων (μεταξύ των οποίων και της Ουάσιγκτον).

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ΡΚΚ, σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Πάντως, χτες έγινε γνωστό πως το ΡΚΚ ανέστειλε τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει στα μέσα Οκτώβρη, επικαλούμενο για την απόφασή του τη «φιλοπόλεμη πολιτική» και τις «εξελισσόμενες επιθέσεις» της κυβέρνησης. «Ενας νέος τερματισμός των εχθροπραξιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει νέα βούληση για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος εντός του τουρκικού κράτους, καθώς και συνομιλίες με στόχο μια τέτοια λύση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οσον αφορά τις μετεκλογικές διεργασίες στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο σοσιαλδημοκρατικό CHP η σημερινή ηγεσία φέρεται να απορρίπτει τις εκκλήσεις στελεχών του κόμματος για έκτακτο συνέδριο, με τον αντιπρόεδρο Μεχμέτ Μπεκάνογλου να θεωρεί «μη ρεαλιστικές» τις προτάσεις για έκτακτο συνέδριο. Στο δε εθνικιστικό MHP, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί επέκρινε την επίθεση που δέχεται για τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του κόμματος, σχολιάζοντας ότι όσοι τον κατηγορούν δεν έχουν καταλάβει ότι «η Τουρκία έχει απομείνει πάνω σε ένα χειρουργικό τραπέζι».

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Ipsos», το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διατήρησης του κοινοβουλευτικού συστήματος και μόνο ένα 31% υπέρ του προεδρικού συστήματος. Το 63% ζητά συνεργασία όλων των κομμάτων για συνταγματική αναθεώρηση, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά όσων κρίνουν απαραίτητη την αλλαγή ηγεσίας σε MHP (80%) και CHP (56%).

ΣΥΡΙΑ
Ανακοινώθηκε επίσημα ότι έρχεται και το «Ντε Γκολ»

Μαίνονται τα «παζάρια» και γύρω από τις επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οτι η Γαλλία συνεχίζει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έρχεται να «υπενθυμίσει» η χτεσινή δημόσια ανακοίνωση που έκανε ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για την αποστολή του αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «ώστε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος». Η σχετική απόφαση ήταν γνωστή από τις αρχές της χρονιάς, ωστόσο η επιλογή του Ολάντ να την «επισημοποιήσει» στο φόντο των σφοδρών «παζαριών» που άρχισαν για το μέλλον της Συρίας φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία. «Ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι το μέλλον της Συρίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, την ώρα που τις τελευταίες μέρες διάφοροι εμφανίζονται να «νερώνουν» το κρασί τους (ή να εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο) ως προς το χρόνο και τον τρόπο, που η σημερινή συριακή ηγεσία θα αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο της χώρας.

Οσον αφορά την πιθανότητα νέας συνάντησης μεταξύ συριακής κυβέρνησης και δυνάμεων της αντιπολίτευσης, χτες ρωσικά ΜΜΕ (ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ και «Σπούτνικ») μετέδωσαν δήλωση του εκπροσώπου του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» Σουγιούφ αλ-Χακ Αμπού Τζαντ ότι η συγκεκριμένη οργάνωση περιμένει διαβεβαιώσεις για παύση των ρωσικών επιχειρήσεων, ώστε να συναντήσει εκπροσώπους των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών στο Αμπού Ντάμπι.

Από τη μεριά της, πάντως, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι πρεσβείες μας διατηρούν επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση, ίσως να πρόκειται για μια από αυτές τις επαφές... Είμαστε σε επαφή με τη συριακή αντιπολίτευση καθημερινά».

Τέλος, στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ορμαν αλ-Ζούμπι, υποστήριξε - σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «Σανά» - ότι η συνάντηση της Βιέννης αποτέλεσε «κρίσιμο σημείο καμπής» στις πολιτικές προσπάθειες που άρχισαν για να οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, την εμπλοκή ξένων στα εσωτερικά της και τη ροή τρομοκρατών προς αυτή.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών στη Συρία, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν χτες ότι τα 2 τελευταία 24ωρα έπληξε 263 στόχους τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων αποθήκη με αντι-αρματικούς πυραύλους που προορίζονταν για την «Αλ Νούσρα».

Να σημειωθεί ωστόσο πως, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει στείλει «μόνον μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και ελικόπτερα, αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» για όλα τα ενδεχόμενα.

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχείς οι προκλήσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη

Από χτεσινή κηδεία που μετατράπηκε σε διαδήλωση στη Χεβρώνα
Από χτεσινή κηδεία που μετατράπηκε σε διαδήλωση στη Χεβρώνα
Οι προκλήσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού κλιμακώνονται καθημερινά, στην προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο Παλαιστινιακός λαός και να επιτευχθούν νέα τετελεσμένα για την εμπέδωση της κατοχής. Χτες, η πόλη Σιλουάντ, δυτικά της Ραμάλα, μπήκε στο στόχαστρο του στρατού που προχώρησε σε εισβολές σε 4 σπίτια, γεγονός που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων που όλοι μαζί αντιστάθηκαν. Η γνωστή δικαιολογία ήταν η έρευνα για όπλα σε σπίτια και για υπόπτους για επιθέσεις. Σ' ένα από αυτά που ανήκε σε φυλακισμένο 19χρονο, η συμπεριφορά τους ήταν ιδιαίτερα βάναυση προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Επίσης, χτες έγινε γνωστή η δολοφονία 22χρονου Παλαιστινίου από πυρά στρατιωτών στην Χεβρώνα το βράδυ της Τετάρτης, που θεωρήθηκε ύποπτος για τον τραυματισμό ενός στρατιώτη, επειδή έτρεξε. Αυτό ήταν αρκετό για να τον πυροβολήσουν.

Επίσης, νεκρός από τα πυρά αυτή τη φορά του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου έπεσε ένας Παλαιστίνιος ψαράς, ο Φάρες Μιγκντάντ, 18 ετών, που ψάρευε στα χωρικά ύδατα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο. Η δικαιολογία που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι παραβίασε τα ύδατα της Αιγύπτου. Στο περιστατικό τραυματίστηκε κι άλλος ένας νέος, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Αυτό το τραγικό συμβάν είναι συχνό, καθώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι αποκλεισμένοι και από τη θάλασσα και οι ψαράδες περιορίζονται σε μια μικρή περιοχή για αλιεία, που δεν αρκεί για τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό σε κοινή άσκηση με το Τουρκικό ΠΝ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Ντόναλντ Κουκ» επισκέφτηκε την τουρκική ναυτική βάση Ακσαζ και συμμετείχε σε κοινή άσκηση (με τον κωδικό «Θαλάσσια Ασκηση Ανατολικής Μεσογείου») με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση της τουρκικής «Χουριέτ». Η εφημερίδα συνδέει την άσκηση με την «αυξανόμενη» στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η «Χουριέτ», στην άσκηση έλαβαν μέρος μονάδες του τουρκικού ΠΝ όπως υποβρύχια, εναέρια μέσα, αλλά και πλοία επιφάνειας, με στόχο την ενίσχυση του «στρατιωτικού συντονισμού ανάμεσα στις δύο χώρες». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, ενδεικτικές της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στη «γειτονιά» μας είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις που έκανε η Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ και προχτές το ρωσικό «Σπούτνικ» μετέδωσε πως το ρωσικό αντιτορπιλικό «αντιναύαρχος Κουλάκοφ» μπήκε στη Μεσόγειο, διασχίζοντας τη νύχτα της 4ης προς 5η Νοέμβρη τα Στενά του Γιβραλτάρ, «ενώ βρισκόταν σε ένα μακρύ ταξίδι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ