ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζεται η προεκλογική κοκορομαχία

Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, ο τρόπος «αναβάπτισης» της ΝΔ και το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης

Συνεχίζεται η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ, στην προσπάθεια καθενός τους να πείσει ότι με τον ίδιο επικεφαλής το κόμμα τους θα εμφανιστεί ξανά ως αξιόπιστος πόλος κυβερνητικής εναλλαγής, χρήσιμος για την απρόσκοπτη λειτουργία της αστικής διαχείρισης.

Μιλώντας, χτες, στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», ο Κυρ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στον Ευ. Μεϊμαράκη για την έλλειψη «δημόσιου διαλόγου»: «Σε όλες τις χώρες γίνεται δημόσιος διάλογος, για το ότι δεν γίνεται είναι ευθύνη Μεϊμαράκη. Η αδυναμία διαλόγου είναι παθογένεια της ΝΔ, λες και αν διαφωνήσουμε δημόσια το κόμμα δεν θα είναι ενωμένο την επόμενη μέρα».

Ο Ευ. Μεϊμαράκης αρνείται ένα τηλεοπτικό «ντιμπέιτ», επιμένοντας ότι με όσα ειπωθούν δημόσια μεταξύ των υποψηφίων θα «πληγωθεί» η παράταξη. Ωστόσο, δεν αρνείται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους ταυτόχρονα, σε ένα διευρυμένο κομματικό ακροατήριο, σε μια «συνδιάσκεψη», η διοργάνωση της οποίας συζητείται για την Τετάρτη 18/11.

Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας τις βολές κατά του Μεϊμαράκη και της εκλογικής επίδοσης της ΝΔ επί της προεδρίας του, υποστήριξε πως «με το 28% των εκλογών δεν πάμε πουθενά», εκφράζοντας μια γενικότερη αμφιβολία που υπάρχει σε σειρά επιτελείων του συστήματος ότι με τέτοια ποσοστά, η ΝΔ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του κεντροδεξιού πυλώνα στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα, θέλοντας να απαντήσει σε αυτές ακριβώς τις «ανησυχίες», ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο πολιτικός μου λόγος έχει απήχηση και όσους ψηφοφόρους είναι εκτός ΝΔ».

Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι θα υπάρξει τελικά β' γύρος της εκλογικής αναμέτρησης, μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά. Αυτό, ενώ σε προηγούμενη φάση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει μόνο ο πρώτος γύρος αν σε αυτόν ο πρώτος υποψήφιος συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά και έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.

Ο δε Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», άφησε επίσης αιχμές εναντίον των αποφάσεων της ηγεσίας Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι ο ίδιος ψήφισε το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο λόγω κομματικής πειθαρχίας, αν και αναγνώρισε στον Μεϊμαράκη ότι εισηγήθηκε την υπερψήφισή του ώστε να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και στο ευρώ, στρατηγική επιλογή ως είναι της εγχώριας αστικής τάξης.

Παράλληλα, ο Αδ. Γεωργιάδης έριξε το «γάντι» στον Μεϊμαράκη και για το ζήτημα της «συνεργασίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ, που πρόβαλε προεκλογικά ως θέση ο πρόεδρος της ΝΔ, στη γραμμή της περιβόητης συναίνεσης μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, για να περάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. «Δεν ξέρω για τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά εγώ σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συγκυβερνήσω με ανθρώπους που εμπλέκονται με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Γεωργιάδης, με αφορμή τις καταγγελίες Πανούση.

Πρόσθεσε, δε, ότι «με τον Κυρ. Μητσοτάκη έχουμε 100% ταύτιση απόψεων στην οικονομία και τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις», θέση που από διάφορες πλευρές εκτιμήθηκε και ως προαναγγελία στήριξης στο β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών, αν περάσει σε αυτόν ο Κυρ. Μητσοτάκης και όχι ο Γεωργιάδης.

Τέλος, ο Απ. Τζιτζικώστας, μιλώντας αργά προχτές στο «STAR», κατήγγειλε ότι δέχεται «αλλεπάλληλα χτυπήματα», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, ενοχλεί. «Με χτυπά το σύστημα των... βολεμένων της ΝΔ», πρόσθεσε. «Οι μηχανισμοί ακινησίας της ΝΔ δίνουν τα ρέστα τους εναντίον μου και με χτυπήματα κάτω από τη μέση», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι ήταν λάθος, που μίλησε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, στοχοποιώντας και αυτός την προεκλογική εκστρατεία του Ευ. Μεϊμαράκη στις τελευταίες εκλογές. Επέμεινε, εξάλλου, ότι ως πρόεδρος ο Μεϊμαράκης δοκιμάστηκε κι έχασε, και μάλιστα σε μια κακή συγκυρία για τον Αλ. Τσίπρα (κλειστές τράπεζες, έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων, τρίτο μνημόνιο κ.λπ.) δείχνοντας ότι η «μεταβατικότητα» είναι επιλογή ήττας για τη ΝΔ.

Με αυτά και με άλλα, βέβαια, συνεχίζεται ο προβληματισμός στελεχών της ΝΔ για το τι εικόνα δίνουν προς τα έξω, και πού πάει το κόμμα τους. Χαρακτηριστικά όσα είπε ο βουλευτής τους Ν. Δένδιας μιλώντας στο «Βήμα FM»: «Καθόλου ικανοποιημένος δεν είμαι από το πώς διεξάγεται η διαδικασία εκλογής αρχηγού στη ΝΔ (...) Δεν αρκεί η εθνική συνδιάσκεψη. Ελπίζω να μην πληρώσουμε ακριβά ότι δεν έγινε Συνέδριο και κάναμε τα πράγματα ανάποδα (...) Δεν είναι καλό ότι αδιαφορούν πολλοί νεοδημοκράτες για την εκλογή αρχηγού. Ελπίζω ότι την τελευταία εβδομάδα θα αυξηθεί το ενδιαφέρον»...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Συνέχεια στο «πάρε - δώσε» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Στην Αίγυπτο βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα αντιπροσωπεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης με στόχο «τη συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς, σε όλο το φάσμα των διμερών οικονομικών σχέσεων», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρας, και ο γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Θ. Χριστόπουλος.

Κατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Μεταφορών, S. El-Geyoushi, αποφασίστηκε η συνεργασία εμπειρογνωμόνων για θέματα διαλιμενικής συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, ενιαίας αντιμετώπισης στον τομέα της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σιδηροδρόμων, αστικών μεταφορών κ.ά. Η ελληνική αποστολή συναντήθηκε επίσης με τον Αιγύπτιο υπουργό Ηλεκτρικής Ενέργειας, M. Shaker, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως αναφέρεται, «εξετάστηκαν οι δυνατότητες ευρύτερης ενεργειακής συνεργασίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από την αιγυπτιακή πλευρά για τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και για επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συμπαραγωγής».

Πρόκειται για τη συνέχεια των επαφών των δύο κυβερνήσεων για τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία είχαν συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην τελετή εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ τον περασμένο Αύγουστο και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αλ Σίσι. Στο επίκεντρο τότε είχαν βρεθεί τα θέματα της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια, ενώ είχε επίσης συμφωνηθεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ, κυρίως στον τομέα των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού, όπως για κατασκευή νέων λιμένων, βιομηχανικών ζωνών, οδικών αξόνων, συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών, μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, δικτύων υποδομής για άρδευση, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, ηλιακών πάρκων, γηπέδων γκολφ κ.ά.

Εναρξη διαδικασιών για τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής

Την έναρξη των διαδικασιών για τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής ενέκρινε τη Δευτέρα 9/11 η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ομάδων, κατά τη διάρκεια σχετικής συνεδρίασης στην Ολομέλεια, κάνοντας δεκτή τη σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση. Η όλη διαδικασία τροποποίησης του κανονισμού προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2016.

Η αρχή έγινε με την απόφαση να καταργηθούν σταδιακά πάνω από 40 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων από όλους τους πρώην προέδρους της Βουλής, πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ τα γραφεία όσων από αυτούς δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές, θα μεταφερθούν σε κτίρια εκτός του κεντρικού κτιρίου του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, ορίστηκε ότι με την πάροδο δύο βουλευτικών περιόδων μετά τη λήξη της θητείας των «πρώην», μπορεί να διορίζεται μόνο ένας μετακλητός υπάλληλος στα γραφεία τους.

Επίσης, όσον αφορά τους εργαζόμενους της Βουλής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες είχαν λήξει, αποφασίστηκε ότι μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κανονισμού μπορεί να ανανεώνονται οι συμβάσεις τους με αναδρομική ισχύ, αρκεί να αποδεικνύεται ότι εργάζονταν κανονικά στο διάστημα της αναδρομής.

Τις προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή, αν και βρήκε «σπουδαίες» τις αλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, ψήφισε «παρών» λέγοντας ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «γενικά συμφωνούμε στην κατεύθυνση αυτών των αλλαγών». Σχολίασε, ωστόσο, πως δεν είναι θέμα κυρίως του κανονισμού το γεγονός πως έρχονται απανωτά νομοσχέδια με τη διαδικασία του επείγοντος και του κατεπείγοντος. Αυτό είναι κυρίως θέμα των κυβερνήσεων και εκεί θα πρέπει να στραφούν οι διαμαρτυρίες βουλευτών - που είναι βέβαια δικαιολογημένες - ότι «η Βουλή μετατρέπεται σε Βουλή των υπουργών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων». Πρόσθεσε ακόμα πως πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο β' μέρος του κανονισμού, καθώς εκεί υπάρχουν διατάξεις που εναπόκεινται αποκλειστικά στη διάθεση του προέδρου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται σε βάρος των κανονισμών των Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της ΕΕ από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο. Οπως τόνισε, πρόκειται για αλλαγές οι οποίες, με το μανδύα του «εκδημοκρατισμού» και της «επονομαζόμενης εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος», «στην πραγματικότητα έχουν στόχο να τσακίσουν, να πνίξουν κάθε φωνή, η οποία αμφισβητεί το υπάρχον σύστημα». Οπως έκανε σαφές, «σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε και φυσικά θέλουμε να πούμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να υποταχθούμε».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Στην προσύνοδο του ΕΣΚ στη Μάλτα

Στη Βαλέτα της Μάλτας μετέβη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να συμμετάσχει στη σημερινή προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Η συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών πραγματοποιείται, σήμερα το μεσημέρι, με στόχο το συντονισμό τους πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών - μελών της ΕΕ για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό.

Οπως διακινείται από το ΠΑΣΟΚ, η Φ. Γεννηματά θα παραβρεθεί στην προσύνοδο μετά από πρόσκληση του ΕΣΚ, για να ενημερώσει για την κατάσταση στην Ελλάδα και να παρουσιάσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες συζήτησε πρόσφατα στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς. «Στόχος να ενταχθούν οι προτάσεις αυτές στις επίσημες προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη συνολική αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», λέγεται από το ΠΑΣΟΚ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ συνεχίζει τις εκδηλώσεις παρουσίασης της μελέτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, «Το ΚΚΕ στον Ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41» (κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή»), απ' τις Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

-- Στις 7 μ.μ., στους Αμπελόκηπους, στο στέκι νεολαίας, με ομιλήτρια την Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα Τριλόφου, με ομιλητή τον Φάνη Καρκατζούνη, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ