Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εναρξη διαδικασιών για τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής

Την έναρξη των διαδικασιών για τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής ενέκρινε τη Δευτέρα 9/11 η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ομάδων, κατά τη διάρκεια σχετικής συνεδρίασης στην Ολομέλεια, κάνοντας δεκτή τη σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση. Η όλη διαδικασία τροποποίησης του κανονισμού προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2016.

Η αρχή έγινε με την απόφαση να καταργηθούν σταδιακά πάνω από 40 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων από όλους τους πρώην προέδρους της Βουλής, πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ τα γραφεία όσων από αυτούς δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές, θα μεταφερθούν σε κτίρια εκτός του κεντρικού κτιρίου του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, ορίστηκε ότι με την πάροδο δύο βουλευτικών περιόδων μετά τη λήξη της θητείας των «πρώην», μπορεί να διορίζεται μόνο ένας μετακλητός υπάλληλος στα γραφεία τους.

Επίσης, όσον αφορά τους εργαζόμενους της Βουλής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες είχαν λήξει, αποφασίστηκε ότι μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κανονισμού μπορεί να ανανεώνονται οι συμβάσεις τους με αναδρομική ισχύ, αρκεί να αποδεικνύεται ότι εργάζονταν κανονικά στο διάστημα της αναδρομής.

Τις προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή, αν και βρήκε «σπουδαίες» τις αλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, ψήφισε «παρών» λέγοντας ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «γενικά συμφωνούμε στην κατεύθυνση αυτών των αλλαγών». Σχολίασε, ωστόσο, πως δεν είναι θέμα κυρίως του κανονισμού το γεγονός πως έρχονται απανωτά νομοσχέδια με τη διαδικασία του επείγοντος και του κατεπείγοντος. Αυτό είναι κυρίως θέμα των κυβερνήσεων και εκεί θα πρέπει να στραφούν οι διαμαρτυρίες βουλευτών - που είναι βέβαια δικαιολογημένες - ότι «η Βουλή μετατρέπεται σε Βουλή των υπουργών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων». Πρόσθεσε ακόμα πως πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο β' μέρος του κανονισμού, καθώς εκεί υπάρχουν διατάξεις που εναπόκεινται αποκλειστικά στη διάθεση του προέδρου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται σε βάρος των κανονισμών των Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της ΕΕ από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο. Οπως τόνισε, πρόκειται για αλλαγές οι οποίες, με το μανδύα του «εκδημοκρατισμού» και της «επονομαζόμενης εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος», «στην πραγματικότητα έχουν στόχο να τσακίσουν, να πνίξουν κάθε φωνή, η οποία αμφισβητεί το υπάρχον σύστημα». Οπως έκανε σαφές, «σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε και φυσικά θέλουμε να πούμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να υποταχθούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ