Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τα «μπούνια» στην παραπέρα διείσδυση της ΕΕ στην Ανατ. Ευρώπη

Κυρώθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής οι συμφωνίες σύνδεσης της ΕΕ με Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στα επικίνδυνα για τους λαούς σχέδια παραπέρα διείσδυσης των μονοπωλίων της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, με γνώμονα την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, αποτυπώνεται στις συμφωνίες που έφερε προς κύρωση τη Δευτέρα 9/11 στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για τη σύνδεση της ΕΕ με τις χώρες Μολδαβία, Ουκρανία και Γεωργία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, σημείωσε ότι με τις συμφωνίες αυτές προωθείται προς όφελος της ΕΕ, «η άρση των εμποδίων στο εμπόριο, η διευκόλυνση των τελωνειακών συναλλαγών, η διευκόλυνση των επενδύσεων και η εγκατάσταση επιχειρήσεων» στις χώρες αυτές, «η κυκλοφορία κεφαλαίου». Κι ενώ η παραπέρα διείσδυση της ΕΕ στις εν λόγω χώρες οξύνει επικίνδυνα τις αντιθέσεις της με τη Ρωσία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ουκρανία, ο Ν. Ξυδάκης, στο πλαίσιο του ρόλου «γεφυροποιού» που διεκδικεί η κυβέρνηση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, έκανε λόγο για «έντονο σκεπτικισμό της απέναντι στις κυρώσεις στη Ρωσία» (που τις έχει ψηφίσει όλες...), και για επιδίωξη «σταδιακή επανεκκίνηση των ευρωρωσικών σχέσεων, καθώς θεωρούμε τη Ρωσία ένα στρατηγικό εταίρο της ΕΕ και έναν απαραίτητο συνεργάτη».

Οσο για το «όφελος της Ελλάδας» (βλ. της αστικής τάξης), όπως είπε, «διανοίγονται κάποιες υπαρκτές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και επενδύσεων. Περιμένουμε συνεργασίες στην Ενέργεια. Η Γεωργία συμμετέχει στο πρώτο σκέλος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, από το Αζερμπαϊτζάν, με κατεύθυνση τη χώρα μας, ενώ η Ουκρανία έχει επιδείξει ένα πρώτο ενδιαφέρον για τον κάθετο διάδρομο, που θα ξεκινά από την Ελλάδα».

Σχετικά με το ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 είχαν καταψηφίσει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία στο Ευρωκοινοβούλιο ...«εξήγησε» πως «κάθε φορά είναι άλλη η δυναμική των πραγμάτων, άλλη η δυναμική του ουκρανικού ζητήματος το Σεπτέμβριο του 2014»...

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων επικρότησαν με θέρμη τις συμφωνίες, ενώ η ΧΑ βγάζοντας λάδι τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους καταψήφισε γιατί κατά τον ειδικό αγορητή της Χρ. Παππά, λέει «όχι στην ΕΕ, της γερμανικής κυριαρχίας»...

Εντείνεται η εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Στ. Τάσσος, καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι αυτό που προωθείται είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των λαών η εμπλοκή τους «σε αυξημένους κινδύνους πολέμου, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και με την επιλογή στρατοπέδου ιμπεριαλιστών, γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός, που εκφράζεται και με τον πόλεμο, μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη μια και της καπιταλιστικής Ρωσίας από την άλλη».

«Οι λαοί», τόνισε, «δεν πρέπει να επιλέγουν στρατόπεδα ιμπεριαλιστών, αλλά να αγωνίζονται για να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους, να είναι οι κάτοχοι του πλούτου που αυτοί παράγουν». Ενώ έκανε ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ειρήνη με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των διαδρομών τους «δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αιματοκυλίσουν λαούς, να προκαλέσουν τα καραβάνια των προσφύγων και μετά να χύνουν και κροκοδείλια δάκρυα, ότι χρειάζονται ανθρώπινη μεταχείριση».

Απαίτησε, εξάλλου, η κυβέρνηση της Ουκρανίας, που αποτελεί «όργανο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και έχει τη στήριξη φασιστικών ομάδων», να ανακαλέσει την προκλητική της απόφαση που κηρύσσει ως ανεπιθύμητα πρόσωπα τρία στελέχη του ΚΚΕ (τους Σ. Ζαριανόπουλο, Γ. Λαμπρούλη και Γ. Μαγγανά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ