Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Πορεία με «μπούσουλα» τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Με καλλιέργεια αυταπατών περί «προοδευτικού ίχνους» επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας να «κουκουλώσει» την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης

Επιταχύνει ρυθμούς η συγκυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η τρέχουσα φάση των αντιλαϊκών παζαριών, που θα κλειδώσει παλιά και θα φέρει και νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς προσκόμματα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η εκταμίευση της δανειακής δόσης και οι συνολικότερες αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Χτες, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να καλλιεργεί έως την τελευταία στιγμή αυταπάτες, χαρακτηρίζοντας «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα ("νόμος Κατσέλη", 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση)»...

Επιτυχία της κυβέρνησης χαρακτήρισε και την «εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Οριοθετώντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της βδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το «πράσινο φως» από την Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EWG) και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της επόμενης βδομάδας.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε στους υπουργούς επιτάχυνση στην κατεύθυνση υλοποίησης μιας σειράς αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αναγκαίων για το κεφάλαιο και την προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό κ.ά. Η αχλή αοριστίας που περιβάλλει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα επιτρέπει στην κυβέρνηση να καλλιεργεί συγχύσεις ως προς το περιεχόμενό τους και στον Αλ. Τσίπρα να υποστηρίζει πως «στόχος της είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, κομπάζοντας περί «πρωταγωνιστικού ρόλου» της κυβέρνησής του στη διαπραγμάτευση ΕΕ - Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Με έγνοια την «επιστροφή στην κανονικότητα» της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, πως «καταγράφηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας (...) Υπήρξε κατανόηση για τα θέματα που έθεσε ως αιχμές η ελληνική πλευρά (...) Δεν υπήρξαν επιθετικές δηλώσεις. Αντιθέτως, οι δηλώσεις των αρμοδίων ήταν σε ένα κλίμα αναγνώρισης των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί».

«Το κρίσιμο τώρα είναι να βγει "λευκός καπνός" και στα θέματα που έχουν απομείνει, έτσι ώστε να δοθεί η δόση, να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των προαπαιτούμενων και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για να περάσουμε σε ένα κρίσιμο θέμα, την ελάφρυνση του χρέους (...) Οσο πιο γρήγορα γίνει, όμως, τόσο αποτελεσματικότερο θα είναι το σήμα σταθεροποίησης της οικονομίας και επιστροφής στην κανονικότητα», συμπλήρωσε, με την έγνοια του πώς η απομείωση του κρατικού χρέους θα ρίξει νερό στο μύλο της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. Εσπευσε εξάλλου να προβάλει την εκτίμηση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία «από το 2ο εξάμηνο του 2016 είναι εφικτή η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς», προσπερνώντας ότι προϋπόθεση της όποιας καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι η διατήρηση και επέκταση του πυρήνα όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθήθηκαν στη φάση της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ