ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποκρισία της Δύσης για τα μνημεία του Αφγανιστάν

Την υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων στο σοβαρότατο θέμα της καταστροφής των πολιτιστικών θησαυρών του Αφγανιστάν από τους φανατικούς ισλαμιστές του κινήματος των Ταλιμπάν, που διοικούν τη χώρα, ανέδειξε σε χτεσινή του δήλωση στον «902» ο βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε πως «η πιο πρόσφατη καταστροφή μνημείων πολιτισμού ήταν το 2000 με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία», όπου «είχαν καταστραφεί, όχι μόνο τα επίγεια μνημεία (μοναστήρια κλπ.) αλλά και προϊστορικοί οικισμοί, οι οποίοι ανασκάφθηκαν κυριολεκτικά από τις ρουκέτες». «Οταν βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία, δε σκεφτόταν ότι κατέστρεφε και μνημεία. Αυτές οι καταστροφές είναι πια ανεπανόρθωτες. Οταν βομβαρδίζετε έναν προϊστορικό οικισμό δεν μπορείτε να διασώσετε πια τίποτα. Είναι αμετάκλητη η καταστροφή», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Στη συνέχεια έκανε μια συνοπτική ιστορική αναφορά μεγάλων καταστροφών μνημείων, που προσομοιάζουν με τις καταστροφές των Ταλιμπάν και φθάνοντας στο παρόν αναφέρθηκε στα «μεταφερόμενα» μνημεία που υπάρχουν στα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για αγορά των μνημείων που κινδυνεύουν και μεταφορά τους στην Ελλάδα, ο Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε: «Αν κάνετε έναν περίπατο στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, από τι έχουν αυτά εμπλουτιστεί; Από μνημεία που έχουν μεταφερθεί. Αυτό δεν είναι καταστροφή; Δεν είναι λοιπόν μόνο η φυσική καταστροφή, να κόψεις τη μύτη από ένα Βούδα ή το χέρι από μια Αφροδίτη. Είναι να μεταφέρετε το μνημείο από κει που δημιουργήθηκε, μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον, πολιτιστικό και φυσικό, και να το πάτε σε ένα μουσείο. Επομένως, τέτοια μνημεία, αν αγοραστούν, να πάνε πού; Να πάνε στα μουσεία τα δικά μας που δεν έχουμε; Να μείνουν εκεί και να τα προστατέψουν με διπλωματικό, πολιτικό τρόπο. Είναι η καλύτερη λύση. Αυτά τα μνημεία μπορεί να έγιναν κάτω από την επίδραση άλλων πολιτισμών, αλλά έγιναν από τους ντόπιους πληθυσμούς. Επομένως αυτοί τα θέλουν δικά τους και κοντά τους όπως εμείς προσπαθούμε να φέρουμε πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα».

Από το «μέτωπο» των διεθνών αντιδράσεων τώρα, ο απεσταλμένος της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Αφγανιστάν, Πιερ Λαφράνς, επέστρεψε στο Πακιστάν άπρακτος, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους Ταλιμπάν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να μην καταστρέψουν τα αρχαία αγάλματα της χώρας. «Δεν μπόρεσα να τους πείσω», δήλωσε ο Λαφράνς στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ, προσθέτοντας πως υπάρχουν «ελάχιστες ελπίδες» να αλλάξει η κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι ο Λαφράνς δεν κατάφερε να συναντήσει ούτε καν τον ηγέτη των Ταλιμπάν, Ομάρ, παρά μόνο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμάντ Μουταουακίλ, ο οποίος «υποσχέθηκε» πως θα μεταφέρει στον Ομάρ τις προτάσεις επίλυσης του προβλήματος που κόμισε ο απεσταλμένος της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Μέχρι και παραδείγματα συμπεριφοράς άλλων ισλαμικών χωρών προς την πολιτιστική κληρονομιά τους προσπάθησε να θέσει ο Λαφράνς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Τους επισήμανα πως σε πολλές άλλες ισλαμικές χώρες αυτού του είδους η κληρονομιά απολαμβάνει του σεβασμού όλων και τους πρότεινα να αναβάλουν την καταστροφή των αγαλμάτων, μέχρι να συμβουλευτούν όλους τους εξέχοντες μελετητές του Ισλάμ για να σχηματίσουν γνώμη».

«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΚΘ»
Από ... το μέλλον στο παρελθόν

Από το «Σολάρις» του Ταρκόφσκι
Από το «Σολάρις» του Ταρκόφσκι
Μικρά, αλλά ενδιαφέροντα θεματικά αφιερώματα προτείνει η «Λέσχη κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» το Μάρτη και τον Απρίλη.

Η αρχή γίνεται αύριο με το αφιέρωμα «2001, η Οδύσσεια... άρχισε», σε συνεργασία με το περιοδικό «Κινηματογράφος και επικοινωνία». Μέχρι τις 27/3 θα προβληθούν οι ταινίες: «Σολάρις» του Αντρέι Ταρκόφσκι (6/3), «Αλφαβίλ» του Ζαν Λικ Γκοντάρ (13/3), «Γράμματα ενός νεκρού ανθρώπου» του Κονσταντίν Λοπουσένσκι (20/3), «2007, απειλή από τον πλανήτη Αρη» του Μάικλ Αντερσον.

Ενδιάμεσα, 14/3-18/3, σε συνεργασία με το τσέχικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη, οργανώνεται τετραήμερο αφιέρωμα στον Τσέχικο Κινηματογράφο. Θα προβληθούν ταινίες βασισμένες στις νουβέλες του Τσέχου συγγραφέα Μποχουμίλ Χράμπαλ: «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» (14/3), «Η πόλη όπου σταμάτησε ο χρόνος» (15/3), «Φεστιβάλ ανοιξιάτικων λουλουδιών» (16/3), όλες του Τζορτζ Μέντζελ, «Ο ευγενικός βάρβαρος» του Πίτερ Κόλιχα (17/3), «Μικρά μαργαριτάρια στο βυθό» πέντε μικρές ιστορίες διαφορετικών σκηνοθετών (18/3).

Στις 29/3-31/3 αρχίζει το αφιέρωμα «Τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο, τα κακά πάνε παντού». Θα προβληθούν οι ταινίες: «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη (29/3), «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε» των Στ. Τσιώλη και Χρ. Βακαλόπουλου (30/3), «Γυναίκες δηλητήριο» του Νίκου Ζερβού (31/3).

Τέλος στις 3/4-24/4 αρχίζει το αφιέρωμα «Ο Σαίξπηρ στον κινηματογράφο» με τις ταινίες: «Αμλετ» του Λόρενς Ολίβιε (3/4), «Μάκβεθ» του Ορσον Ουέλες (10/4), «Ο βασιλιάς Ληρ» του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ (17/4), «Ο θρόνος του αίματος» του Ακίρα Κουροσάβα (24/4).

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου). Εναρξη 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Χοροθεατρική «Λολίτα»

Βασισμένη στο έργο του Βλ. Ναμπόκοφ, «Λολίτα», είναι η νέα χοροθεατρική παράσταση που θα παρουσιάσει η ομάδα σύγχρονου χορού «Πρόσκαιρη σύνθεση» της Ντορίνας Καλεθριανού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Λέας Κούση, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση, ενώ τη χορογραφία υπογράφει η Ντ. Καλεθριανού.

Στη συγκεκριμένη χορογραφία παραλείπονται πολλές λεπτομέρειες και στοιχεία του μυθιστορήματος, εφόσον λείπει ο λόγος και δίνεται έμφαση στην πλοκή των σχέσεων, των βαθύτερων και κρυφών συναισθημάτων των ηρώων μέσα από τη γλώσσα της κίνησης. Πρόκειται για μία προσέγγιση που στηρίζεται στο ότι η ψυχολογική κατάσταση γεννά την κίνηση. Στις παραστάσεις, που θα δοθούν από 4 έως 10 του Απρίλη στο «Θέατρο της Ανοιξης» (Γερμανικού 220, Μεταξουργείο), θα χορέψουν οι χορευτές και ηθοποιοί: Ουλφ Λούντστρομ, Φανή Μιχαηλίδου, Ελένη Τζάρου, Γιάννης Ντανάκος και Μάριος Αναγνωστάκης.

H «Ιθάκη» του ΕΚΕΒΙ

Στους συγγραφείς, οι οποίοι τιμήθηκαν με τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2000 (ποίησης, μυθιστορήματος, διηγήματος, δοκιμίου, μαρτυρίας, παιδικό βιβλίο και ταξιδιωτική λογοτεχνία) και τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω», αφιερώνεται το 7ο τεύχος (Γενάρης - Φλεβάρης) του αγγλόφωνου περιοδικού του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «Ithaca - Books from Greece». Αλλο κύριο θέμα του τεύχους είναι η αφηγηματική παράδοση της ελληνικής αυτοβιογραφίας. Επίσης περιλαμβάνεται συνέντευξη του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κοσμά Ψυχοπαίδη για τις «ρίζες» και την εξέλιξη της πολιτικής του «φιλοσοφίας». Τέλος, ο αναγνώστης ενημερώνεται για τις νέες, όλων των ειδών, εκδόσεις, από ποίηση έως γαστρονομία.

ΑΡΧΙΣΕ χτες το «3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα» στην αίθουσα «Ολύμπιον» με την προβολή της ταινίας «Η παράσταση Turandot» του Αλαν Μίλερ. Εκατόν μία ταινίες από 22 χώρες του κόσμου θα προβληθούν μέχρι τις 11 Μάρτη, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην ιστορία, τις κοινωνικές αλλαγές, την εξέλιξη του πολιτισμού και τις ανθρώπινες σχέσεις. Φέτος το Φεστιβάλ δε θα περιοριστεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα μεταφερθεί και στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης το 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τιμά τον ποιητή και σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο.

ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Χρυσούλα Βαρβέρη - Βάρρα θα τιμήσουν για το σύνολο του έργου της η «Διεθνής Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών "Θεά Αθηνά"» και η «Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» στις 8/3, 6 μ.μ., στην Αίθουσα Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

«10 ΑΝΔΡΕΣ ζωγραφίζουν για την Ημέρα της Γυναίκας». Μ' αυτό τον τίτλο εγκαινιάζεται την Πέμπτη (7.30μμ) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας) ομαδική έκθεση. Παρουσιάζουν έργα τους οι: Π. Γουλάκος, Α. Ηλιάδης, Χ. Καράς, Σ. Κουρσάρης, Θ. Μακρής, Χ. Μαρκίδης, Θ. Πανταλέων, Σ. Πουλημένος, Β. Σπεράντζας και Α. Φασιανός. Με αφορμή κάποια κόκκινα ή λευκά λουλούδια, ένα γυναικείο γυμνό, μια σκηνή από την καθημερινότητα, κάποια άλλα αντικείμενα, οι καλλιτέχνες αποδίδουν, υποδηλώνουν ή καταθέτουν φόρο τιμής στη «γυναίκα».

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ συνεχίζονται οι προβολές των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας σε όλη τη χώρα. Το φεστιβάλ θα επισκεφθεί και τις παρακάτω πόλεις: Κάτω Νευροκόπι (7/3), Καβάλα (8,9/3), Χαλκίδα (11/3), Γρεβενά (13,14/3), Αγ. Στέφανος Αττικής (18/3), Λαμία (22,23/3), Καρπενήσι (26,27/3), Αργυρούπολη (31/3, 1/4).

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ μικρού μήκους «Μη σας ξεφύγει ο δολοφόνος» του Ανέστη Χαραλαμπίδη και «Τσάρλεστον» του Φίλιππου Τσίτου θα προβληθούν στις 8/3, 10 μ.μ., στην Κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου (Πατησίων 65) στο πλαίσιο της συνεργασίας της σχολής με το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία». Οι ταινίες παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας, ενώ η ταινία του Α. Χαραλαμπίδη προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Καννών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ