Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποκρισία της Δύσης για τα μνημεία του Αφγανιστάν

Την υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων στο σοβαρότατο θέμα της καταστροφής των πολιτιστικών θησαυρών του Αφγανιστάν από τους φανατικούς ισλαμιστές του κινήματος των Ταλιμπάν, που διοικούν τη χώρα, ανέδειξε σε χτεσινή του δήλωση στον «902» ο βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε πως «η πιο πρόσφατη καταστροφή μνημείων πολιτισμού ήταν το 2000 με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία», όπου «είχαν καταστραφεί, όχι μόνο τα επίγεια μνημεία (μοναστήρια κλπ.) αλλά και προϊστορικοί οικισμοί, οι οποίοι ανασκάφθηκαν κυριολεκτικά από τις ρουκέτες». «Οταν βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία, δε σκεφτόταν ότι κατέστρεφε και μνημεία. Αυτές οι καταστροφές είναι πια ανεπανόρθωτες. Οταν βομβαρδίζετε έναν προϊστορικό οικισμό δεν μπορείτε να διασώσετε πια τίποτα. Είναι αμετάκλητη η καταστροφή», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Στη συνέχεια έκανε μια συνοπτική ιστορική αναφορά μεγάλων καταστροφών μνημείων, που προσομοιάζουν με τις καταστροφές των Ταλιμπάν και φθάνοντας στο παρόν αναφέρθηκε στα «μεταφερόμενα» μνημεία που υπάρχουν στα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για αγορά των μνημείων που κινδυνεύουν και μεταφορά τους στην Ελλάδα, ο Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε: «Αν κάνετε έναν περίπατο στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, από τι έχουν αυτά εμπλουτιστεί; Από μνημεία που έχουν μεταφερθεί. Αυτό δεν είναι καταστροφή; Δεν είναι λοιπόν μόνο η φυσική καταστροφή, να κόψεις τη μύτη από ένα Βούδα ή το χέρι από μια Αφροδίτη. Είναι να μεταφέρετε το μνημείο από κει που δημιουργήθηκε, μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον, πολιτιστικό και φυσικό, και να το πάτε σε ένα μουσείο. Επομένως, τέτοια μνημεία, αν αγοραστούν, να πάνε πού; Να πάνε στα μουσεία τα δικά μας που δεν έχουμε; Να μείνουν εκεί και να τα προστατέψουν με διπλωματικό, πολιτικό τρόπο. Είναι η καλύτερη λύση. Αυτά τα μνημεία μπορεί να έγιναν κάτω από την επίδραση άλλων πολιτισμών, αλλά έγιναν από τους ντόπιους πληθυσμούς. Επομένως αυτοί τα θέλουν δικά τους και κοντά τους όπως εμείς προσπαθούμε να φέρουμε πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα».

Από το «μέτωπο» των διεθνών αντιδράσεων τώρα, ο απεσταλμένος της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Αφγανιστάν, Πιερ Λαφράνς, επέστρεψε στο Πακιστάν άπρακτος, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους Ταλιμπάν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να μην καταστρέψουν τα αρχαία αγάλματα της χώρας. «Δεν μπόρεσα να τους πείσω», δήλωσε ο Λαφράνς στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ, προσθέτοντας πως υπάρχουν «ελάχιστες ελπίδες» να αλλάξει η κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι ο Λαφράνς δεν κατάφερε να συναντήσει ούτε καν τον ηγέτη των Ταλιμπάν, Ομάρ, παρά μόνο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμάντ Μουταουακίλ, ο οποίος «υποσχέθηκε» πως θα μεταφέρει στον Ομάρ τις προτάσεις επίλυσης του προβλήματος που κόμισε ο απεσταλμένος της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Μέχρι και παραδείγματα συμπεριφοράς άλλων ισλαμικών χωρών προς την πολιτιστική κληρονομιά τους προσπάθησε να θέσει ο Λαφράνς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Τους επισήμανα πως σε πολλές άλλες ισλαμικές χώρες αυτού του είδους η κληρονομιά απολαμβάνει του σεβασμού όλων και τους πρότεινα να αναβάλουν την καταστροφή των αγαλμάτων, μέχρι να συμβουλευτούν όλους τους εξέχοντες μελετητές του Ισλάμ για να σχηματίσουν γνώμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ