ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Θέλουν το λαό να ζει με ψίχουλα για τα κέρδη του κεφαλαίου

Αποκαλυπτική, για την αντιλαϊκή σύμπλευση των αστικών κομμάτων, η χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Αποκαλυπτική για τη στρατηγική σύμπλευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, ήταν η χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την έγκριση του απολογισμού και ισολογισμού του 2013 που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου. Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις για την υπόθεση των καταγγελιών Πανούση, τις δηλώσεις Φίλη κ.λπ., δεν κατάφεραν να σκιάσουν ότι όλοι οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων εξέφρασαν τις «αγωνίες» και τα ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων, για την επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σφαγιάζοντας το λαό, τον οποίο θα εκπαιδεύουν να ζει με προγράμματα φιλανθρωπίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, βγάζοντας λάδι το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσεις, αποφάνθηκε ότι «η κύρια αιτία της επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών του 2012, που κληροδότησε στο 2013, είναι ο λανθασμένος σχεδιασμός της μακροοικονομικής πολιτικής και οι λανθασμένες εκτιμήσεις για την επίδραση που έχει αυτός ο σχεδιασμός στην πραγματική οικονομία». Οπως είπε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα σκληρά υφεσιακά μέτρα, ενώ «παραδέχτηκε» ότι τέτοια «συσταλτικά μέτρα» αναγκάστηκε να πάρει και η τωρινή κυβέρνηση με τη συμφωνία του Αυγούστου, δηλαδή το μνημόνιο, με τη... «διαφορά», όμως, ότι αυτή έχει ενσωματώσει και «αντισταθμιστικά μέτρα επέκτασης». Επιδόθηκε και σε πλειοδοσία με τη ΝΔ για το ποιο πρόγραμμα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, το «κοινωνικό μέρισμα» της ΝΔ, ή το «πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση» της σημερινής κυβέρνησης, είναι καλύτερο!

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού του 2013, λέγοντας ότι έφερε θετικά αποτελέσματα το 2014, όμως η «ατολμία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων» και η αναποτελεσματική διαπραγμάτευση έφεραν ακόμα βαθύτερη ύφεση.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος συμβούλευσε την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι «ένα τόσο φιλόδοξο και επώδυνο πρόγραμμα» σαν και αυτό που «τρέχει», δεν μπορεί να προχωρήσει «αν δεν έχεις την κοινωνία μαζί σου (...) χωρίς συναίνεση, χωρίς πίστη σε έναν εθνικό σκοπό»...

Ο ειδικός αγορητής της ΧΑ, Ηλ. Παναγιώταρος έθεσε το... ερώτημα: «Για τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό τι έχετε να πείτε; Για μετρήστε πόσες εταιρείες πήγαν στο εξωτερικό, όπου μπορούσαν να βρουν ένα πιο σταθερό, σίγουρο επιχειρηματικό περιβάλλον;».

Ο λαός να δώσει απάντηση

Στην αντίπερα όχθη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, επισήμανε ότι η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων δεν έχει σχέση με αυτά, αλλά «το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, πώς δηλαδή θα επιδιωχθεί καλύτερα η αναθέρμανση της οικονομίας, η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας».

«Βεβαίως», συμπλήρωσε, «αυτό το πλαίσιο της άγονης και αντιλαϊκής αντιπαράθεσης έρχεται να συμπληρωθεί με τις άναρθρες κραυγές των χρυσαυγιτών, που αποτελούν, για μια ακόμη φορά, "τζάμπα μάγκες", που όταν τα αφεντικά τους τούς τραβάνε το αυτί γίνονται "κοτούλες" και ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο το "Ευρωπαϊκό εξάμηνο" - όπως έκαναν την προηγούμενη βδομάδα - δηλαδή όλα αυτά τα μέτρα που προβλέπουν την προληπτική εποπτεία των κρατικών προϋπολογισμών όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και την αυξημένη εποπτεία για χώρες που βρίσκονται στο μνημόνιο».

Ειδικά για την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, τόνισε ότι «από τη μια μεριά για την εργατική τάξη και το λαό λαμβάνετε αντιλαϊκού χαρακτήρα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και ως "αντιστάθμισμα" αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, παίρνετε μέτρα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Εάν αυτό δεν είναι ο ορισμός της ταξικής πολιτικής, τότε ποιος είναι;».

Γι' αυτό, όπως είπε, όλα τα κόμματα θα καταψηφίσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας: «Βάζει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, ότι απάντηση στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα δοθεί μόνο μέσα από το γενναίο "κούρεμα" των χρεών που έχουν προς τις τράπεζες και ότι πρέπει οι τράπεζες να πληρώσουν αυτήν τη διαδικασία». Και αυτό είναι αντίθετο με την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που είναι «η λογική της διαχείρισης των ακραίων φαινομένων της φτώχειας και της εξαθλίωσης», ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε εδώ πέρα με τη φτώχεια και την εξαθλίωση», και αυτά τον 21ο αιώνα «που οι παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει τεράστια άλματα και έχουν βελτιώσει τόσο πολύ την παραγωγικότητα της εργασίας».

Ξεκαθάρισε ότι η απάντηση του λαού «δεν είναι να συνηθίσει, να διαπαιδαγωγηθεί, να μάθει να ζει με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, να μάθει να καλύπτει τις ανάγκες του με τη φιλανθρωπία, αλλά αντίθετα να διαπαιδαγωγηθεί στην ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής πάλης».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ Γ. ΠΑΝΟΥΣΗ
Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και του πρώην υπουργού της

Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για αδικήματα που έχουν σχέση με ενδεχόμενη διαρροή απορρήτων εγγράφων και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, «φωτογραφίζοντας» τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, η απάντηση του ίδιου του Γ. Πανούση σε αυτήν την κίνηση, καθώς και η κλήση του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είναι οι βασικές χτεσινές εξελίξεις στην υπόθεση που ξετυλίγεται γύρω από τις καταγγελίες του πρώην στελέχους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, η προαναφερθείσα μηνυτήρια αναφορά της κυβέρνησης για ενδεχόμενη διαρροή απορρήτων εγγράφων και στοιχείων στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και υποβλήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα και το γγ της κυβέρνησης, Μ. Καλογήρου. Να υπενθυμίσουμε ότι στα ΜΜΕ έχουν διαρρεύσει διάλογοι που είχε καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ, μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού περί σχέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την αποκαλούμενη τρομοκρατία. Η κατατεθείσα αναφορά αφορά όλα τα αδικήματα στα οποία μπορεί να υπαχθεί η ευρεία δημοσιοποίηση εγγράφων τα οποία φέρονται να είναι απόρρητα, όπως το απόρρητο που διέπει κάποιες υπηρεσίες, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και υπεξαγωγή εγγράφων. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς που την κατέθεσαν, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τα έγγραφα είναι γνήσια ή όχι και αυτό είναι αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, όπως και αν το επίμαχο υλικό είναι νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Ευτ. Κουτζαμάνη ερευνά αν έχουν γίνει νόμιμα οι καταγραφές των επίμαχων συνομιλιών, δηλαδή αν έχει προηγηθεί η έκδοση βουλεύματος.

Από την πλευρά του, ο Γ. Πανούσης απάντησε στην εν λόγω κίνηση της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «νέα ολοκληρωτικού τύπου αντίληψη και πρακτική».

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλείται να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα στοιχεία που πιστοποιούν τις καταγγελίες του για διασύνδεση πολιτικών προσώπων με φυλακισμένους για υποθέσεις τρομοκρατίας. Την απόφαση αυτή πήρε χτες ομόφωνα η Επιτροπή, κάνοντας δεκτή τη σχετική πρόταση της προέδρου της, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση να κληθούν την ίδια μέρα και ώρα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Παρασκευόπουλος και Ν. Τόσκας αντίστοιχα. Από το ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε οι δύο υπουργοί να κληθούν μία μέρα μετά την εξέταση του Γ. Πανούση. Τελικά αποφασίστηκε ότι η κλήση των δύο υπουργών θα κριθεί από τα όσα θα αναφέρει ο Γ. Πανούσης.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αν τελικά θα κληθεί από την Επιτροπή και ο διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.

  • Θέμα της χτεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν και η ακρόαση του Τ. Αναστασάκου, ταξιάρχου της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει για το διορισμό του στη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, για την αντικατάσταση του πρώην διοικητή Κ. Σταυρόπουλου, του οποίου τη θητεία χαρακτήρισαν επιτυχημένη. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή υπήρξε και σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Ο Ν. Τόσκας άφησε διάφορα υπονοούμενα σε βάρος του τελευταίου, για εμπλοκή του στην υπόθεση των υποβρυχίων και της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ ο Ευ. Βενιζέλος κατήγγειλε τον υπουργό για «πολιτική αλητεία».

Το ΚΚΕ ψήφισε λευκό σε ό,τι αφορά το διορισμό του Τ. Αναστασάκου. Οπως ξεκαθάρισε ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης, δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά του ρόλου που διαδραματίζουν αυτές οι υπηρεσίες.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες γύρω από τη νομισματική πολιτική

Προειδοποιήσεις για «σημαντικούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα», που προέρχονται από το μείγμα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), απευθύνει η Επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.

«Εάν τα χαμηλά επιτόκια διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια και η καμπύλη αποδόσεων παραμείνει ομοιόμορφη, τότε αυτό θα πλήξει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών μεσοπρόθεσμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση της λεγόμενης «επιτροπής σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως η «ομοιομορφία» στην καμπύλη των αποδόσεων σημαίνει ότι τα επιτόκια διαμορφώνονται περίπου στο ίδιο ύψος, ανεξάρτητα από τη διάρκεια των συμφωνιών, όπως για παράδειγμα στις εκδόσεις ενός τριετούς ή ενός δεκαετούς κρατικού ομολόγου.

Οι παραπάνω επισημάνσεις, συνδέονται τόσο με τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς εντός της Ευρωζώνης, όσο και με τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, μπροστά στους ισχνούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης και τις «αβεβαιότητες» στην παγκόσμια οικονομία.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στις 24/11. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Β. Ντομπρόβσκις,«η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την περαιτέρω σύγκλιση μεταξύ των κρατών - μελών. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ενωση, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για μια ανθεκτική και δυναμική Οικονομική και Νομισματική Ενωση».

Να σημειωθεί ότι Κομισιόν και ΕΚΤ επιδιώκουν τη «χρηματοδότηση - γέφυρα» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι η συνθήκη που διέπει τον ESM αφορά μόνο τη χρηματοδότηση κρατών.

Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Ορεστιάδα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ», διοργανώνει η ΚΟ Ορεστιάδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, το Σάββατο 14/11, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΗΛΕΚΤΡΑ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ