Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες γύρω από τη νομισματική πολιτική

Προειδοποιήσεις για «σημαντικούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα», που προέρχονται από το μείγμα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), απευθύνει η Επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.

«Εάν τα χαμηλά επιτόκια διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια και η καμπύλη αποδόσεων παραμείνει ομοιόμορφη, τότε αυτό θα πλήξει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών μεσοπρόθεσμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση της λεγόμενης «επιτροπής σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως η «ομοιομορφία» στην καμπύλη των αποδόσεων σημαίνει ότι τα επιτόκια διαμορφώνονται περίπου στο ίδιο ύψος, ανεξάρτητα από τη διάρκεια των συμφωνιών, όπως για παράδειγμα στις εκδόσεις ενός τριετούς ή ενός δεκαετούς κρατικού ομολόγου.

Οι παραπάνω επισημάνσεις, συνδέονται τόσο με τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς εντός της Ευρωζώνης, όσο και με τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, μπροστά στους ισχνούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης και τις «αβεβαιότητες» στην παγκόσμια οικονομία.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στις 24/11. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Β. Ντομπρόβσκις,«η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την περαιτέρω σύγκλιση μεταξύ των κρατών - μελών. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ενωση, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για μια ανθεκτική και δυναμική Οικονομική και Νομισματική Ενωση».

Να σημειωθεί ότι Κομισιόν και ΕΚΤ επιδιώκουν τη «χρηματοδότηση - γέφυρα» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι η συνθήκη που διέπει τον ESM αφορά μόνο τη χρηματοδότηση κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ