ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
42η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Τιμάμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε!

Eurokinissi

Με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, τον κορυφαίο σταθμό της αντιδικτατορικής πάλης.

Δεκάδες φορείς, σωματεία, αντιστασιακές οργανώσεις, σχολεία, άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν περάσει από την Κυριακή το πρωί - μέρα έναρξης του τριήμερου εορτασμού - την πύλη του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου. Λουλούδια, στεφάνια, ζωγραφιές από πιτσιρίκια, συζητήσεις και έκδηλη αγωνία για το άμεσο μέλλον είναι τα χαρακτηριστικά της 42ης επετείου.

Με την κορύφωση σήμερα του εορτασμού, τιμάμε εκείνους που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δε λύγισαν από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, στην Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, στις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου. Τους κομμουνιστές που πρωτοστάτησαν στην πάλη του λαού και της νεολαίας, στον αντιδικτατορικό αγώνα, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους φίλους και οπαδούς του, που με την ηρωική και αταλάντευτη στάση τους έδειξαν ότι ο αγωνιστής έχει ανεξάντλητες δυνάμεις και αντοχές όταν είναι αποφασισμένος και βάζει πάνω από τον εαυτό του το Κόμμα, τον αγώνα, το δίκιο του αγώνα. Προσθέτοντας άλλη μια σελίδα στη σχεδόν 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ.

Υψώνουμε τείχος στην παραχάραξη της Ιστορίας, σε όσους διαστρεβλώνουν την ουσία του ηρωικού ξεσηκωμού του Νοέμβρη του '73, κρύβουν τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, όπως και το ρόλο της στρατιωτικής δικτατορίας στην προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Καταδικάζουμε και απομονώνουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που υμνεί τη στρατιωτική δικτατορία, εχθρεύεται και συκοφαντεί την πάλη του λαού και της νεολαίας.

Οπως τότε έτσι και σήμερα, διαδηλώνουμε ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που αποτελούν παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εμπλοκής του ελληνικού λαού σε επικίνδυνες περιπέτειες για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, συμμετέχει ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, παραχωρώντας ολόκληρες περιοχές της χώρας για τη δημιουργία νέων ΝΑΤΟικών βάσεων.

Σαρανταδύο χρόνια μετά, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε, για να μπουν στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης τα μονοπώλια και η εξουσία τους, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η «καρδιά» του εκμεταλλευτικού συστήματος, η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, που ανεξάρτητα από κυβερνητικούς διαχειριστές, επιφυλάσσει στους λαούς μόνο εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταστολή και προσφυγιά.

Αγώνες για ένα καλύτερο αύριο του λαού μας

«ΕΕ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών». Με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, δεκάδες Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Σωματεία από εργοστάσια, ναυπηγεία και άλλους χώρους δουλειάς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κρίκοι της λαϊκής συμμαχίας, φτάνουν, νωρίς χτες το απόγευμα, στο χώρο του Πολυτεχνείου και καταθέτουν στεφάνι. Ανάμεσά τους η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ.

Ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μετά την κατάθεση στεφάνου, δήλωσε: «Το ΠΑΜΕ τιμά τους αγώνες του Πολυτεχνείου με τη συνεχή ανειρήνευτη πάλη ενάντια στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις, στην ΕΕ, ενάντια στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο και καλεί τον ελληνικό λαό, την εργατική τάξη να μαζικοποιήσουν τους αγώνες που έτσι κι αλλιώς το επόμενο διάστημα θα εξελιχθούν. Αγώνες που έχουν στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλο το λαό μας».

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, είπε: «Θέλουμε να συνδέσουμε τους αγώνες του τότε με το σήμερα. Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την αντιδικτατορική πάλη του λαού μας βγαίνει ένα βασικό συμπέρασμα, ότι όταν ο λαός μας είναι οργανωμένος, ενωμένος μπορεί να νικήσει μέχρι και τον πιο ακατανίκητο φαινομενικά εχθρό. Αυτό το δίδαγμα κρατάμε κι εμείς σήμερα και κάτω από αυτή τη σημαία συνεχίζουμε κι εμείς για τις σπουδές μας που πρέπει να είναι απρόσκοπτα δωρεάν, για τις σπουδές και το μέλλον μας. Κάτω απ' αυτή τη σημαία συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στους καπιταλιστές».

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Ο αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου απλώνεται σήμερα σε όλη τη χώρα με αγωνιστικές συγκεντρώσεις κι εκδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις. Συγκεκριμένα:

Αγρίνιο: Στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη: Στις 6 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Αλιβέρι: Στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Αργοστόλι: Στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Αρτα: Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

Βόλος: Στις 6.30 μ.μ., στην πλ. Πανεπιστημίου.

Γρεβενά: Στις 6 μ.μ., στην πλατεία.

Δράμα: Στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Ζάκυνθος: Στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ηγουμενίτσα: Στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο ΟΤΕ.

Ηράκλειο: Στις 6 μ.μ., στα Λιοντάρια.

Θεσσαλονίκη: Στις 5 μ.μ., στην πύλη του Πολυτεχνείου.

Καβάλα: Στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Καρδίτσα: Στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Καστοριά: Στις 7 μ.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία.

Κατερίνη: Στις 6 μ.μ., συντριβάνι (πλατάνι).

Κεφαλονιά: Στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Κιλκίς: Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

Κοζάνη: 7 μ.μ., στον πεζόδρομο.

Κομοτηνή: Στις 4 μ.μ., στο πάρκο Περιφέρειας.

Λαμία: Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου.

Λάρισα: Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Λήμνος: Στις 6 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας.

Μεσολόγγι: Στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Μυτιλήνη: Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Ξάνθη: Στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Πάτρα: Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Πρέβεζα: Στις 7 μ.μ., στη «Λαϊκή Αγορά».

Πτολεμαΐδα: Στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Πύργος: Στις 7 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

Ρέθυμνο: Στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο.

Σάμος: Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.

Σέρρες: Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Φλώρινα: Στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα: Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς.

Χανιά: Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος: Στις 6 μ.μ., στην οδό Μιχάλων (κεντρική είσοδος Πανεπιστημίου).

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αττική

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για τη σημερινή πορεία του Πολυτεχνείου στην αμερικάνικη πρεσβεία, είναι στις 5 μ.μ., στα εξής σημεία:

  • Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου οι Οργανώσεις: Βιομηχανίας, Κατασκευών, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου, Υγείας, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, Χρηματοπιστωτικού, Δικηγόρων, ΜΜΕ, Καλλιτεχνών, ΕΒΕ και Εκπαιδευτικών.
  • Σταδίου και Σανταρόζα οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Χαυτεία οι Οργανώσεις: Α' Αθήνας, Δυτικού Τομέα, Βόρειου Τομέα, Θριάσιου, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Ανατολικού Τομέα, Νότιου Τομέα και Πειραιά.
Τα αγωνιστικά ραντεβού των μαθητών

Τη συμμετοχή τους στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου έχουν αποφασίσει και οι μαθητές. Τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά καταθέτουν στεφάνια στο Πολυτεχνείο, σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι και καλούν τους μαθητές των σχολείων να παρευρεθούν μαζικά, ενώ δίνουν και ραντεβού στις 5 μ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Σανταρόζα, για τη συμμετοχή τους στην πορεία του Πολυτεχνείου.

«Η επέτειος του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μία γιορτή. Ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία, που κορυφώθηκε με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, μας δίνει πολύτιμα διδάγματα. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς διδάσκει: Κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός κι αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος!», σημειώνει μεταξύ άλλων το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας στο κάλεσμά του, που υπογράφουν σχολεία από δεκάδες περιοχές της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ