ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Ανοιχτή σύσκεψη αντιπροσώπων σήμερα

Σύσκεψη με θέμα «Η κατάσταση στη ΓΣΕΕ, οι εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και η αναγκαιότητα ενίσχυσης της ταξικής προοπτικής στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα», διοργανώνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στη σύσκεψη, που γίνεται στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι χωρίς εξαίρεση οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Μιλώντας στο «Ρ» για τη σημασία της σύσκεψης, ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνει ότι αποβλέπει σε μια ανοιχτή συζήτηση με όσους συνδικαλιστές και εκλεγμένους αντιπροσώπους θέλουν πραγματικά, να παλέψουν κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που ξεδιπλώνεται σε μια σειρά μέτωπα.

Γιατί, σήμερα, τα θέματα της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των δικαιωμάτων στους χώρους δουλιάς, το σοβαρό ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να γίνουν πριν από όλα υπόθεση των συνδικάτων και εννοείται των εκλεγμένων εκπροσώπων τους.

Αλλωστε - συνεχίζει ο συνδικαλιστής - η δημιουργία, ο ρόλος του ΠΑΜΕ, όλες οι πρωτοβουλίες του, αποβλέπουν στο να φέρουν αυτά τα καυτά προβλήματα, στο κέντρο της δράσης των συνδικάτων σε ταξική κατεύθυνση. Από εδώ προκύπτει και η ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα, απαιτείται, όσο ποτέ άλλοτε, η άμεση δραστηριοποίηση συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστών ενάντια στην επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης και ΕΕ, που εντείνεται τα τελευταία χρόνια, όπως και ενάντια στη συναίνεση, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλιστικό.

Ενόψει του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δουλεύουν και πάλι με συνέπεια για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, που είναι αποφασισμένες να παλέψουν για τους παραπάνω στόχους και, βέβαια, για το άμεσο πρόβλημα υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης και διεύρυνσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ολοι στα συλλαλητήρια

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την απόκρουση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος

Το τριήμερο 13-15 Μάρτη, με δεκάδες συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι ορθώνουν το ανάστημά τους στην αντιασφαλιστική λαίλαπα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι ευρύτερες δυνάμεις, που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα, δεν περιμένουν πότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει το χτύπημα. Δε «νανουρίζονται» με τα καθησυχαστικά λόγια της κυβέρνησης ότι δε θα θίξει τα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα». Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται να συρθούν στην παγίδα του «κοινωνικού διαλόγου», που υφαίνουν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Με συνέπεια και αποφασιστικότητα, με ραχοκοκαλιά τις Επιτροπές της αντίστασης και της ελπίδας, απευθύνονται σε όλους, χωρίς καμιά εξαίρεση, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Γιατί σ' αυτόν τον αγώνα όλοι έχουν θέση. Σήμερα, γίνεται καθαρό ότι η αντιασφαλιστική επίθεση χτυπά την καρδιά της Κοινωνικής Ασφάλισης, το δημόσιο και κοινωνικό της χαρακτήρα. Υπονομεύει τις συντάξεις, αλλά και τις υπηρεσίες της Υγείας και της Πρόνοιας. Δεν κάνει εξαίρεση σε κανέναν. Σε νέους ή «ώριμους εργάτες», σε εργαζόμενους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, σε συνταξιούχους ή ανέργους, σε αγρότες ή επαγγελματοβιοτέχνες. Αφαιρεί δικαιώματα απ' όλους. Γι' αυτό και «όλοι μαζί», με μια φωνή, σε ένα πλατύ μέτωπο, δεν πρέπει ν' αφήσουμε να περάσει το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ετοιμάζει.

Γι' αυτό, το τριήμερο 13-15 Μάρτη, όλοι πρέπει να δηλώσουν «παρών» στα συλλαλητήρια των Επιτροπών Αγώνα, να διαδηλώσουν και για να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά μετά γνώσεως, να απαιτήσουν την ικανοποίηση και νέων αιτημάτων, με βάση τις σημερινές ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Τώρα δεν είναι η ώρα ν' ανιχνεύσουμε πού και πώς η κυβέρνηση θα χτυπήσει. Τι χρώμα θα έχει η θηλιά που ετοιμάζεται να περάσει στο σώμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τώρα μια απάντηση πρέπει μόνο. Ολοι στους δρόμους, όλοι στα συλλαλητήρια. Ολοι μαζί σε «παράταξη μάχης». Γιατί για μάχη ζωής πρόκειται.

Περιοδείες σήμερα στην Αθήνα

Στο Τελωνείο Αθηνών, στο σταθμό Λαρίσης, στις επιχειρήσεις «ΕΚΟ», «Πετρογκάζ», «Σελ», «Μόμπιλ», στα εργοστάσια μετάλλου «Καζής», «Αλστομ», και «Δράκος - Πολέμης», στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, στη Στατιστική Υπηρεσία, στη Νομαρχία Αθηνών, στην Εμπορική της Σταδίου, στο ξενοδοχείο «Μεριντέν» και στα ΕΛΤΑ Περιστερίου, Αιγάλεω, Καλλιθέας και στη Διεύθυνση Ταχυμεταφορών.

Συνεχίζεται η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα

Συγκροτούνται σταδιακά σε όλη την Ελλάδα Επιτροπές Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση με συμμετοχή εκπροσώπων των λαϊκών στρωμάτων και ήδη ορισμένες από αυτές προχωρούν στην πραγματοποίηση συσκέψεων, με στόχο την οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  • Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα στο Ηράκλειο Κρήτης συγκροτήθηκε ύστερα από σύσκεψη συνδικαλιστών, εργαζόμενων, αγροτών και ΕΒΕ, με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση, την προηγούμενη Τετάρτη.
  • Σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα οργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, αύριο Πέμπτη 8 Μαρτίου και ώρα 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.
  • Σύσκεψη για την Κοινωνική Ασφάλιση οργανώνει σήμερα το απόγευμα στις 6.30 το απόγευμα η ήδη συγκροτημένη Επιτροπή Αγώνα στη Χίο.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναγκαία η ενιαία αντίδραση

Εντονο ενδιαφέρον για τα όσα διαδραματίζονται σχετικά με το Ασφαλιστικό επέδειξαν οι εργαζόμενοι στη συζήτηση που είχαν με μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση - Αλ. Μπαλού, Αλ. Τσώλης και Αντ. Αντύπας - κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας τους στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Σύνταγμα.

Κοινό χαρακτηριστικό των όσων έθεσαν οι εργαζόμενοι της τράπεζας ήταν αν είναι δυνατόν και με ποιο τρόπο να αντιδράσουν απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Κοινωνική Ασφάλιση από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, τη στιγμή μάλιστα που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τούς δίνουν αβάντες σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Στις ομιλίες τους τα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν ότι τα τελευταία χρόνια η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει στην όξυνση των προβλημάτων που βιώνουν οι εργαζόμενοι, μειώνοντας τους μισθούς τους, απορυθμίζοντας τις εργασιακές σχέσεις και επιχειρώντας την πλήρη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που για όλα τα λαϊκά στρώματα αποτελεί ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, τόνισαν, ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να γίνει αγώνας όλων των εργαζομένων, καθώς κανείς κλάδος από μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχονται λαϊκές κατακτήσεις. Αναφερόμενοι στην αποτελεσματικότητα του αγώνα, σημείωσαν πως η συμμετοχή και η πλατιά συσπείρωση των εργαζομένων είναι που μπορούν να θέσουν φραγμούς στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ