ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δε θα λύσουν τα πραγματικά προβλήματα

Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που έφερε, προσπαθεί να πείσει ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται δεν είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων αλλά διαχείρισης, τόνισε ο Π. Κοσιώνης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Η θεσμοθέτηση σώματος επιθεωρητών στο χώρο της Υγείας δεν είναι κίνηση που μπορεί να λύσει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο χώρο της Υγείας, επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην αρμόδια διαρκή επιτροπή. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία σώματος επιθεωρητών επανδρωμένο με 134 άτομα, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας, με αντικείμενο τον έλεγχο των ιατρικών υπηρεσιών και των φορέων Πρόνοιας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκεπτικό της κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε ότι προσπαθεί να πείσει πως τα προβλήματα που παρουσιάζονται δεν είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων αλλά διαχείρισης. Επισήμανε μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει μια πραγματικότητα, δηλαδή ότι υπάρχουν αδυναμίες και παραλείψεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, που, όπως είπε, αποτελούν συνειδητή πολιτική κατεύθυνση με την υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα τόσο στην Υγεία όσο και στην Πρόνοια. Σχολιάζοντας συνολικά την κυβερνητική πολιτική, σημείωσε ότι ευνοεί τη γιγάντωση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και δε θα κάνει μηχανισμούς οι οποίοι να την ελέγχουν.

Από την πλευρά του, χτες, ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τα όσα θεσπίζει το νομοσχέδιο «τομή» και «αποφασιστικό βήμα» για την επίλυση προβλημάτων στο χώρο της Υγείας καθώς και για τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ερώτηση για το Θριάσιο

Παράλληλα, χτες, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, έφερε το θέμα των Κέντρων Υγείας του Θριάσιου Πεδίου και της έλλειψης προσωπικού, που δυσχεραίνει τη λειτουργία τους. Οπως χαρακτηριστικά είπε, από τις επισκέψεις που και ο ίδιος πραγματοποίησε στην περιοχή υπάρχει «αντίφαση ανάμεσα στην υλικοτεχνική υποδομή και στις ελλείψεις προσωπικού», σημειώνοντας ότι «τα Κέντρα Υγείας όχι μόνο υπολειτουργούν αλλά μεταφέρεται και προσωπικό». Κατέληξε λέγοντας ότι το Θριάσιο είναι «περιοχή με περιβαλλοντική επιβάρυνση», άρα τόσο το νοσοκομείο όσο και τα Κέντρα Υγείας χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Απαντώντας η υφυπουργός Υγείας, Χρ. Σπυράκη, επισήμανε ότι μέσα στο «2001 θα γίνουν 44 προσλήψεις νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού», ενώ επισήμανε ότι για τη «μονάδα τεχνητού νεφρού υπάρχει σχετικό αίτημα το οποίο θα εξεταστεί».

ΠΡΟΝΟΙΑ
Χρειάζεται σεβασμό και αναβάθμιση
Δυναμική διαδήλωση χτες των εργαζομένων. Νέα 24ωρη απεργία αύριο

«Δώστε λεφτά για πρόνοια-υγεία», είναι ένα απ' τα αιτήματα των εργαζομένων
«Δώστε λεφτά για πρόνοια-υγεία», είναι ένα απ' τα αιτήματα των εργαζομένων
Μαχητική διαδήλωση προς το υπουργείο Υγείας με συνθήματα υπεράσπισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της πρόνοιας καθώς και αιτήματα για τη βελτίωση των αποδοχών τους πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ και του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΚΟΦ).

Οι εργαζόμενοι στους φορείς της Πρόνοιας μπήκαν στη δεύτερη βδομάδα κινητοποιήσεων. Νέα 24ωρη απεργία και πορεία προς το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για αύριο Πέμπτη εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ, του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα» και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ).

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι θεσμικά και έχουν σχέση με το νομικό πλαίσιο της Πρόνοιας, τις προσλήψεις, τη λειτουργία μονάδων, τις αυθαίρετες αποσπάσεις, καθώς και οικονομικά, με αιχμή την επέκταση της αποζημίωσης, που χορηγήθηκε πρόσφατα στους εργαζόμενους του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, και στους εργαζόμενους στους φορείς Πρόνοιας.

Με συνθήματα «Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για πρόνοια κι υγεία», «Η πρόνοια δεν είναι ελεημοσύνη, η πρόνοια είναι κρατική ευθύνη» οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ και του ΕΚΟΦ συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το Μουσείο, δίπλα από το Πολυτεχνείο, και με πορεία έφτασαν στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τη συμμετοχή και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρου Κουτσιουμπέλη, συναντήθηκε λίγο αργότερα με τον υφυπουργό Δημήτρη Θάνο.

Ο Δ. Θάνος απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων και όρισαν νέα συνάντηση για την Τρίτη 13 του Μάρτη 2001, στις 12 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο και φωνάζοντας συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία, δώστε λεφτά για την υγεία», «Η πρόνοια δε θέλει υποβάθμιση, θέλει σεβασμό και αναβάθμιση» αντέδρασαν στην αδιαφορία του υπουργείου για τα προβλήματά τους και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Περισσότερα ράντσα απ' τα κρεβάτια!

Πληρότητα 113,7% σε ετήσια βάση παρουσιάζει η Α` Παθολογική Κλινική

Τραγικές είναι οι συνθήκες νοσηλείας στην Α` Παθολογική Κλινική του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας και πολλές φορές τα ράντσα είναι περισσότερα από τα κρεβάτια! Καθημερινά πολλοί ασθενείς, που εισάγονται για νοσηλεία, υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας της έλλειψης κλινών, ενώ οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες νοσηλείας γίνονται τις ημέρες της εφημερίας. Μάλιστα, οι γιατροί καταγγέλλουν πως αναγκάζονται να εκδίδουν ταχύτερα εξιτήρια για την αποσυμφόρηση της κλινικής.

Η Α` Παθολογική Κλινική του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας παρουσιάζει, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση, πληρότητα 113,7% και τις ημέρες της εφημερίας εκτός από τα 25 κρεβάτια, αναπτύσσονται στους διαδρόμους και 30 ράντσα, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Νοσοκομείου, η κλινική το 2000 νοσήλευσε 3.858 ασθενείς με μέση διάρκεια νοσηλείας 2,7 μέρες. Βεβαίως, ο δείκτης της μέσης διάρκειας νοσηλείας είναι πλαστός, λόγω της ταχύτερης έκδοσης πολλών εξιτηρίων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική λόγω και της εικόνας που παρουσιάζουν οι Παθολογικές Κλινικές - η Β` Παθολογική του ΕΣΥ και η Πανεπιστημιακή που δεν εφημερεύει ακόμα - του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς η πληρότητά τους φτάνει το 100%. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με την ανάπτυξη κι άλλων κλινών στο Πανεπιστημιακό, το οποίο υπολειτουργεί με το 65% των κλινών να είναι αχρησιμοποίητο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Κι ενώ η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία γίνεται καθημερινά όλο και πιο απελπιστική, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον νομάρχη και το δήμαρχο Λάρισας, καθώς και τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αρνήθηκε να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για το Πανεπιστημιακό.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Επικίνδυνες περικοπές των εφημεριών

Αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα προγραμματισμένα χειρουργεία, πραγματοποιούν μέχρι την Παρασκευή και για δεύτερη συνεχή βδομάδα οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου(ΠΝΗ), αντιδρώντας στην περικοπή των κονδυλίων εφημέρευσης που έχει σαν αποτέλεσμα την πλημμελή λειτουργία του νοσοκομείου και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Το κονδύλι για τις εφημερίες που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας για το 2001 είναι 121,6 εκατομμύρια δραχμές το μήνα, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου, για την κάλυψη των αναγκών απαιτούνται 160 εκατ. δραχμές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα τμήματα του νοσοκομείου να λειτουργούν οριακά με λιγότερο προσωπικό και ειδικά στις εφημερίες, ενώ λόγω των περικοπών και των ελλείψεων προσωπικού, δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία η νέα καρδιοχειρουργική κλινική και η έτοιμη Μονάδα Παίδων του νοσοκομείου - η μοναδική σε όλη την Κρήτη.

Οπως επισημαίνει η Τριμελής Επιτροπή γιατρών σε υπόμνημά της που δόθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κύριο πρόβλημα δημιουργήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία, χωρίς όμως να προσλάβει προσωπικό ή να δώσει επιπλέον πόρους για τη λειτουργία τους. Με υπουργική απόφαση του 1998 καθορίστηκε ότι μέχρι να γίνουν προσλήψεις των αποκλειστικών γιατρών για τα ΤΕΠ, θα δημιουργηθούν αυτόνομα τμήματα ΤΕΠ «εκ των ενόντων», δηλαδή με τους γιατρούς που ήδη υπάρχουν και υπηρετούν στα νοσοκομεία και οι οποίοι θα πληρώνονται από τα λεφτά που δίνονται ήδη στο νοσοκομείο για εφημερίες.

Στα πλαίσια αυτά, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου, το ΔΣ του ΠΝΗ αντί να δηλώσει στο υπουργείο Υγείας ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή της απόφασης, περικόπτει από τις ήδη υπάρχουσες εφημερίες προκειμένου να εξοικονομήσει τα απαραίτητα χρήματα. Αποτέλεσμα των περικοπών είναι η πλημμελής λειτουργία της Αιμοδοσίας, των εργαστηρίων αλλά και της Θωρακοχειρουργικής, Παιδιατρικής, Ορθοπεδικής, Δερματολογικής, Γναθοχειρουργικής, Ρευματολογικής, Παθολογικής κλινικής. Ταυτόχρονα περικόπτει και την παρουσία ειδικευμένων καρδιολόγων και ορθοπεδικών από το ΤΕΠ, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους ασθενείς, να μην είναι τριτοβάθμιου νοσοκομείου, αλλά μικρού νομαρχιακού νοσοκομείου.

Ανύπαρκτη φροντίδα για τους ανήμπορους

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, στην πρόταση νόμου της ΝΔ, για τη σύσταση ΝΠΔΔ Νοσηλευτών

Πρόταση νόμου της ΝΔ για τη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου νοσηλευτών, συζητήθηκε προχτές στη Βουλή. Σύμφωνα με την πρόταση, το ΝΠΔΔ αυτό θα είναι σύμβουλος της πολιτείας για τα θέματα της νοσηλευτικής και θα έχει ως σκοπό την προαγωγή της ως αυτόνομης επιστήμης.

Με αφορμή την πρόταση νόμου και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης αναφέρθηκε στα θέματα επικαιρότητας που αφορούν τον τομέα της υγείας και της πρόνοιας και υπογράμμισε:

«Πριν μερικές μέρες είχαμε αυτό το φοβερό κατάντημα με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, ακολούθησε το εξίσου έντονο κατάντημα με τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ. Ξαφνικά με απόφαση της κυβέρνησης δίνεται αναγκαστική άδεια σε όλους τους ταχυδρομικούς διανομείς. Θα ρωτήσει κανείς τι σχέση έχει με αυτό που συζητάμε. Αν γυρίσετε τα χωριά θα καταλάβετε ποιος περιμένει το ταχυδρομείο να του το πάει εκεί: Ο ανήμπορος, ο σακατεμένος, ο συνταξιούχος, η χήρα, η εργαζόμενη. Εμείς συζητάμε τώρα για δημιουργία ΝΠΔΔ στους νοσηλευτές. Δεν το λέω με υποτιμητική έννοια για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αυτό είναι το πρόβλημα;».

Τελικά η πρόταση νόμου απορρίφθηκε αφού πριν οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν επειδή ο αρμόδιος υπουργός Δ. Θάνος είχε φύγει από την αίθουσα και επί ένα τέταρτο της ώρας ήταν στο γραφείο του πρωθυπουργού. Η απουσία του εκλήφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ ως προσβολή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξ ου και η αποχώρηση.

Διευκρινίσεις ΟΓΑ για φάρμακα

Με αφορμή τις προχτεσινές ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ότι οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν στη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση σε ασφαλισμένους τα ταμεία των οποίων δεν τους πληρώνουν, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) ανακοίνωσε χτες ότι δεν έχει περιέλθει επιστολή του ΠΦΣ στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΓΑ, η τελευταία πληρωμή του ΟΓΑ προς τους φαρμακοποιούς, ύψους 7,3 δισ. δραχμές, έγινε την 1.2.2001 ενώ μέχρι τις 16.3.2001 θα δοθούν και 3,4 δισ. δραχμές.

Προφανώς, οι αιτιάσεις δεν αφορούν τον ΟΓΑ, καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ