ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος ΜΚΟ

Πρόσφυγες στην Ειδομένη

MotionTeam

Πρόσφυγες στην Ειδομένη
Υγειονομικοί φορείς της Λέσβου καταγγέλλουν την παρουσία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις λειτουργούν ανεξέλεγκτα, κυρίως στη βόρεια Λέσβο, από το Μόλυβο και την Εφταλού μέχρι τη Συκαμνιά, απαγορεύοντας ακόμα και την πρόσβαση στις ακτές σε πιστοποιημένους φορείς ή λειτουργώντας αυτοσχέδια ιατρεία που δεν παρέχουν καμία ουσιαστική υπηρεσία. Σημειώνεται ότι το νησί είναι ανοχύρωτο υγειονομικά αφού το προσωπικό είναι μειωμένο κατά 30%, με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ και το ΕΚΑΒ έχει φτάσει στα όριά του. Να επισημανθεί ότι η παρουσία των υγειονομικών οργανώσεων στο νησί θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν υπήρχε συντονισμός και έλεγχος της δράσης τους.

«Εχουμε δεχθεί καταγγελίες ότι δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα οργανώσεις που τα μέλη τους δεν είναι καν γιατροί και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ακόμα και συνάδελφοι γιατροί στο νοσοκομείο καταγγέλλουν για παρεμβάσεις μέσα στο νοσοκομείο, συνοδών προσφύγων που δηλώνουν γιατροί και παρεμβαίνουν στο έργο μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέντζας, και προσθέτει: «Ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την πιστοποίηση όλων των γιατρών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα». «Εφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν ένα σχεδιάγραμμα στον διοικητή του νοσοκομείου στο οποίο χώριζαν με τσιφλίκια τις παραλίες και τις περιοχές ευθύνης τους».

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη αποστολή από την Ενωση Γιατρών Αχαΐας στη Λέσβο, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο ΠΕΔΥ, στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια και όπου αλλού υπήρχε ανάγκη. Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και «στις πολλές από τις παχυλά χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται, χωρίς να δίνουν λογαριασμό ποιες ανάγκες καλύπτουν και πού πάνε τα χρήματα των χορηγιών και των επιδοτήσεων που λαμβάνουν».

Μιλώντας δε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Τάσος Γιακουμής, τόνισε ότι «το νησί έπρεπε από την αρχή να αντιμετωπιστεί σαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα υγειονομικής θωράκισής του, λόγω Προσφυγικού. Αυτήν την κατάσταση ήρθαν να καλύψουν και οι ΜΚΟ που κάποιες από αυτές καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, αλλά δημιουργούνται και αυτά τα φαινόμενα».

Αυξάνονται ξανά οι ροές προσφύγων

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν και πάλι από χτες το πρωί στη Λέσβο, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Από τα μεσάνυχτα δεκάδες πλαστικές λέμβοι, με 60 - 70 άτομα η καθεμιά, έφταναν στις ανατολικές ακτές του νησιού. Νωρίς το πρωί, στο λιμάνι της Μυτιλήνης ρυμουλκήθηκε αλιευτικό σκάφος με περισσότερους από 250 επιβαίνοντες. Σε άλλο πρωινό περιστατικό στη Λέσβο, πλωτό περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Μυστεγνών ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει 14 πρόσφυγες. Ο χειριστής του ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, προκειμένου να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη, ακινητοποίηση του σκάφους και σύλληψη τριών διακινητών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, από τις 7 το πρωί της Δευτέρας και μέσα σε ένα 24ωρο, σε Λέσβο και Χίο έφτασαν, σε επτά περιστατικά, 258 άτομα από τα τουρκικά παράλια.

Την Κυριακή δεν αναφέρθηκε άφιξη προσφύγων για πρώτη φορά μετά από μήνες. Στελέχη του Λιμενικού απέδωσαν τη μηδενική ροή στον κακό καιρό, χωρίς, όμως, να αποκλείουν και το ενδεχόμενο σε αυτό να έχει παίξει ρόλο και ο εγκλωβισμός χιλιάδων αλλοδαπών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ, και νέες σοροί, πιθανότατα προσφύγων, ανασύρθηκαν προχτές από λιμενικούς σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν στην παραλία Πάτος, ανατολικά του Πλωμαρίου στη Λέσβο, η σορός άνδρα ηλικίας περίπου 40 χρόνων, στην παραλία Αγίου Παντελεήμονα Λέσβου η σορός άνδρα περίπου 20 - 25 χρόνων και στη Σάμο στην τοποθεσία Κόκκινος Βράχος Πυθαγορείου η σορός ανήλικου αγοριού.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αλλη μια υποκριτική Σύνοδος την Κυριακή

Το λεγόμενο κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας, που είχε συμφωνηθεί στις 15 Οκτώβρη, αναμένεται να είναι το αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας με εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την ερχόμενη Κυριακή. Στην επιστολή - πρόσκληση που απέστειλε στους 28 ηγέτες για τη σύνοδο αναφέρει ότι αυτή «θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των σχέσεών μας και θα συμβάλει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης».

Σε αυτό το σχέδιο δράσης αναφερόταν ότι θα επιδιωχθεί - υποτίθεται - να δοθεί απάντηση σε τρία ζητήματα: 1. Την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων που οδηγούν στη μαζική εισροή Σύρων (λες και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων συμμάχων στην προσπάθεια ελέγχου του πλούτου και της γεωστρατηγικής θέσης της Συρίας) 2. Την υποστήριξη Σύρων που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στους χώρους φιλοξενίας στην Τουρκία και 3. Την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, που ενόψει της Συνόδου σημείωσε: «Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Τουρκία και η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να εφαρμόσουμε το κοινό σχέδιο δράσης, με το οποίο θα επιβληθεί τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η παροχή μιας διευκόλυνσης στους πρόσφυγες στην Τουρκία μετατρέπει τις προθέσεις μας σε συγκεκριμένα μέτρα. Τα χρήματα αυτά αφορούν την παροχή στήριξης για την περαιτέρω βελτίωση της καθημερινής ζωής και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής το ποσό αυτό θα είναι 3 δισ. ευρώ και θα συνδράμουν όλες οι χώρες της ΕΕ, δηλαδή το «μάρμαρο θα πληρώσουν» και πάλι οι λαοί. Υπολογίζεται ότι η συνδρομή της Ελλάδας θα είναι γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Την οικονομική στήριξη της Τουρκίας υποσχέθηκε και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, που εμφανίστηκε δήθεν ευαισθητοποιημένη, ώστε «οι πρόσφυγες να παραμείνουν υπό ανθρώπινες συνθήκες κοντά στην πατρίδα τους». Μάλιστα, μη χάνοντας την ευκαιρία έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της κοινής φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων, που ανοίγει ευρύτερους σχεδιασμούς για την εκμετάλλευση του Αιγαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, τότε δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος που σε μια στενή λωρίδα νερού μεταξύ δύο κρατών - μελών του ΝΑΤΟ κυριαρχούν οι διακινητές και όχι μια νόμιμη κατάσταση».

Με τη νέα Σύνοδο, γίνεται φανερή η υποκρισία αυτών που ευθύνονται για την προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων, που άναψαν και συντηρούν το «φιτίλι» στη Συρία, να εμφανίζονται ως δήθεν ευαίσθητοι. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα διαρκές παζάρι σε βάρος των λαών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που και στην περίπτωση των ξεριζωμένων βλέπει ευκαιρίες για την αξιοποίησή τους ως φτηνού εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα, υπάρχει φαγωμάρα για το ποιος θα επωμιστεί μικρότερο ή μεγαλύτερο βάρος από τη διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Κινητοποίηση με αίτημα να γίνει δεύτερο Λύκειο

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών
Με συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Τατοΐου, οι μαθητές του Λυκείου της Μεταμόρφωσης κλιμάκωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους, διεκδικώντας να φτιαχτεί δεύτερο Λύκειο στην πόλη.

Σήμερα, οι 500 μαθητές κάνουν μάθημα σε ένα σχολείο που έχει φτιαχτεί για το μισό περίπου αριθμό. Σε πληθωρικά τμήματα, με κάθε δυνατό χώρο του κτιρίου να έχει μετατραπεί σε «αίθουσα διδασκαλίας», με πολλά - όπως λένε οι ίδιοι - προβλήματα υποδομής, σε τάξεις που στάζουν με τη βροχή, με την αίθουσα των καθηγητών να είναι η επόμενη που θα μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας...

Το αίτημα για δημιουργία δεύτερου Λυκείου μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες και επανέρχεται επιτακτικά μέσα από κινητοποιήσεις γονιών και μαθητών. Οπως τονίζουν, είναι αναγκαίο να αποσυμφορηθεί το μοναδικό Λύκειο που λειτουργεί σ' ένα δήμο 30.000 κατοίκων, με τέσσερα Γυμνάσια, πολλοί απόφοιτοι των οποίων ήδη διοχετεύονται σε σχολεία όμορων δήμων (Λυκόβρυση, Πεύκη, Ηράκλειο, Φιλαδέλφεια). Γονείς και μαθητές απορρίπτουν «λύσεις» που ακούστηκαν κατά καιρούς για λειτουργία του σχολείου σε πρωινή - απογευματινή βάρδια, στέγασή του σ' ένα από τα Γυμνάσια κ.λπ. Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και διεκδικούν άμεση ανέγερση νέου σχολείου.

Στο πλευρό των μαθητών χτες βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, που μέσα από μαζικές διαδικασίες από την αρχή της χρονιάς έχει προχωρήσει σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, της τοπικής ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έχει στηρίξει πολύμορφα το αίτημα και τους αγώνες για ανέγερση σχολείου.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο Δημαρχείο και στους δρόμους της Μεταμόρφωσης, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό» και ομιλήτρια την Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, οργανώνει η Γραμματεία Λάρισας της ΕΕΔΥΕ, αύριο Πέμπτη 26/11 στις 7 μ.μ. στο Επιμελητήριο Λάρισας, (Παπακυριαζή 44).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ