ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζονται η εσωκομματική κόντρα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Phasma

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Με εσωκομματική γκρίνια και σενάρια ακόμα και για διάσπαση πορεύονται πλέον στη ΝΔ. Σ' ένα νοσηρό περιβάλλον, όπου οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της συνεχίζουν να αλληλομαχαιρώνονται, ο ορισθείς τον Ιούλη μεταβατικός πρόεδρος, Ευ. Μεϊμαράκης, παραιτήθηκε χτες από τη θέση του, ενώ και οι πρώην πρόεδροι κονταροχτυπιούνται μέσω «διαρροών».

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, η προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβάλλει ξανά ως «αξιόπιστος» κεντροδεξιός πυλώνας του αστικού πολιτικού σκηνικού, ικανός να αναλάβει την αστική διακυβέρνηση, τουλάχιστον χωλαίνει, όπως παραδέχονται άλλωστε ανοιχτά και πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μια κατάσταση που πιθανά θα προκαλέσει «ντόμινο» νέων εξελίξεων στην υπόθεση αναμόρφωσης συνολικά του αστικού πολιτικού σκηνικού, προς εύρεση εκείνων των κυβερνητικών σχημάτων και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών οι οποίες θα περνούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση τα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο για να αναθερμάνει την κερδοφορία του.

Σε αυτό το μοτίβο, σε μια αλληλουχία εξελίξεων και επεισοδιακών αντιπαραθέσεων, αργά προχτές βράδυ, οι υποψήφιοι πρόεδροι Ευ. Μεϊμαράκης και Αδ. Γεωργιάδης αρπάχτηκαν στον «αέρα» του STAR, με τον πρώτο να βάλλει ευθέως και κατά του στελέχους του κόμματος, Μ. Βορίδη, ο οποίος έχει συνταχθεί με τον έτερο υποψήφιο, Απ. Τζιτζικώστα.

Χτες το πρωί, ο Ευ. Μεϊμαράκης όρισε αντιπρόεδρο του κόμματος το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκη και αργότερα το απόγευμα ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου του κόμματος (οπότε μεταβατικός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Γ. Πλακιωτάκης), αλλά παραμένει υποψήφιος για την προεδρία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Οι παραπάνω αποφάσεις ανακοινώθηκαν λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έγινε αργά χτες το βράδυ στη Βουλή, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση σε βαρύ κλίμα, απουσία των πρώην προέδρων της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, αλλά και του Ευ. Μεϊμαράκη.

Ο δε Γ. Πλακιωτάκης, εισερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης, έγινε δεκτός με χλιαρά χειροκροτήματα. Προηγούμενα, από τους βουλευτές της ΝΔ που προσέρχονταν στη Βουλή, άλλοι έβαζαν θέμα αν μπορεί βάσει καταστατικού ο Ευ. Μεϊμαράκης να ορίσει αντιπρόεδρο, άλλοι έλεγαν ότι πρόκειται για «κρίσιμη συνεδρίαση» και άλλοι υποβάθμιζαν την εσωκομματική σύγκρουση, αφαιρώντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά και μιλώντας για «προσωπικές φιλοδοξίες».

Εμπειρη βουλευτής, εξάλλου, εκτιμούσε χτες σε πηγαδάκι έξω από τη συνεδρίαση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ενότητα του κόμματος κι ότι οι τέσσερις υποψήφιοι «το κράτησαν». Νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευδε να προτείνει στη συνεδρίαση «κώδικα δεοντολογίας» βάσει του οποίου οι υποψήφιοι δε θα προσωποποιούν τις διαφορές τους και δε θα εμπλέκουν στην αντιπαράθεσή τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς.

Είχε προηγηθεί το θέμα που έβαζε ο Ευ. Μεϊμαράκης πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντ. Σαμαράς, να διαψεύσει διαρροές σύμφωνα με τις οποίες ζητούσε την παραίτηση Μεϊμαράκη, σε μια κόντρα που δείχνει να υπέβοσκε μεταξύ τους από καιρό.

Η πλευρά Μεϊμαράκη εμφανιζόταν π.χ. ενοχλημένη για το γεγονός ότι διάφορα στελέχη του κόμματος που θεωρούνταν «σαμαρικοί» τάχθηκαν στο πλευρό άλλων υποψηφίων, κυρίως του Απ. Τζιτζικώστα. Ταυτόχρονα, κατέκρινε το καταστατικό του κόμματος που συντάχθηκε επί αρχηγίας Σαμαρά, μιλώντας για «καταστατικό - έκτρωμα».

Η δε πλευρά Σαμαρά μιλούσε λίγο - πολύ για έναν αγνώμονα Μεϊμαράκη, θυμίζοντας ότι έγινε πρόεδρος της Βουλής επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και ότι ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος πάλι κατόπιν απόφασης Σαμαρά, όταν εκείνος αποφάσισε να παραιτηθεί από την αρχηγία της ΝΔ μετά το δημοψήφισμα του Ιούλη. Σε κάθε περίπτωση, χτες, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απαντούσαν ότι «δεν υπάρχει τέτοια δήλωση Σαμαρά περί παραίτησης Μεϊμαράκη».

Την ίδια ώρα και καθώς εντείνονται οι διεργασίες και οι κόντρες, θα πρέπει να σημειωθούν και οι υπόνοιες που άφησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ντόρα Μπακογιάννη, για ενδεχόμενο σαμποτάζ την περασμένη Κυριακή, οπότε και δεν πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου της ΝΔ, με την επίκληση «τεχνικού προβλήματος» στο ηλεκτρονικό σύστημα μηχανοργάνωσής τους.

Και παραίτηση Παπαμιμίκου από την προεδρία της ΚΕΦΕ

Σημειωτέον, πριν την Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε στα κεντρικά του κόμματος η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ, προκειμένου να αναζητήσει εκ νέου την εταιρεία που θα διοργανώσει τις εσωκομματικές εκλογές. Ως επιθυμητές ημερομηνίες αναφέρονται η 13η Δεκέμβρη για τον πρώτο γύρο και η 20ή Δεκέμβρη για το δεύτερο, με πλευρές στο εσωτερικό του κόμματος να εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για το αν η ΝΔ καταφέρει να φτάσει ενωμένη ως εκεί και δεν προηγηθεί νωρίτερα κάποια διάσπαση.

Σ' ένα τέτοιο κλίμα και μετά την παραίτηση Μεϊμαράκη, την παραίτησή του από τη θέση του προεδρεύοντος της ΚΕΦΕ ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκος.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι φόβοι που έτσι κι αλλιώς εκφράζονται στη ΝΔ, αλλά και συνολικότερα σε αστικά επιτελεία, ότι ακόμα κι αν καταφέρουν να φτάσουν ως ένα κόμμα μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές, με την εικόνα που εκπέμπουν τελευταία, η συμμετοχή θα είναι τόσο χαμηλή που θα καταστήσει «απονομιμοποιημένο» τον επόμενο πρόεδρο, ενώ συνολικότερα θα εμφανίζουν την ίδια τη ΝΔ ως κόμμα, αδύναμη κι ανίκανη να ενσωματώσει ευρύτερα στρώματα στα προτάγματα του κεφαλαίου.

ΠΑΣΟΚ
Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «ξεπούλημα» των τραπεζών σε «ξένους επενδυτές»

Ζήτημα ανικανότητας της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να προστατέψει τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης έβαλε ξανά, χτες, η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με θέμα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Καταγγέλλοντας «ξεπούλημα» των τραπεζών σε «ξένους επενδυτές», αμέσως μετά τη συνάντηση, η Φ. Γεννηματά δήλωσε: «Από τις ιδεοληψίες για εθνικοποίηση των τραπεζών, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας πέρασαν στη λογική του ξεπουλήματος των τραπεζών. Οι ξένοι επενδυτές, αυτοί που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε "κερδοσκόπους", πήραν αντί "πινακίου φακής" τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση παραδόθηκε γι' άλλη μια φορά στην τρόικα, που έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τους όρους και τη διαδικασία, τα οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση προκειμένου στο και 5 να σώσει τις καταθέσεις των πολιτών. Διαδικασία που οδήγησε σε τρομακτικές απώλειες για το Δημόσιο, τους Ελληνες φορολογούμενους, μικρούς και μεσαίους μετόχους και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Πρόσθεσε ότι «προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή».

Κριτήριο της τοποθέτησης της Φ. Γεννηματά, βέβαια, είναι οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις γύρω από το ζήτημα του ελέγχου των τραπεζικών ομίλων και όχι τα λαϊκά συμφέροντα, τα οποία «χαντακώθηκαν» τόσο από τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις που «έτρεξαν» από κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση, που γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου και η πρόβλεψη για την οποία υπήρχε και στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ...

ΠΟΤΑΜΙ
Επιμένει στο «όχι» προς Τσίπρα, συνεχίζει με «επεξεργασμένες λύσεις»

Επανήλθε χτες το Ποτάμι στην προσώρας άρνησή του στην πρόταση της συγκυβέρνησης για «εθνικό διάλογο», καθώς «τρέχουν» οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπως και οι υπολογισμοί και τα παζάρια για τα ενδεχόμενα ανταλλάγματα, ώστε και άλλα αστικά κόμματα να επιμεριστούν το «κόστος» από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Απαντώντας με τη δική του εκδοχή «εθνικής συνεννόησης» πάνω στα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, το μόρφωμα του Στ. Θεοδωράκη επιμένει σε ανακοίνωσή του: «Τα υπεύθυνα όργανα του Ποταμιού και οι εκπρόσωποί του έχουν από την πρώτη στιγμή απαντήσει ότι η οποιαδήποτε συνεργασία προϋποθέτει την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία αυτού που τη ζητάει. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα, αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Το Ποτάμι θα συνεχίσει με προτάσεις και επεξεργασμένες λύσεις να βοηθά τη χώρα. Αυτά δημοσίως με διάλογο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες».

Στις 4 Δεκέμβρη η επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα

Για τις 4 Δεκέμβρη ανακοινώθηκε τελικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας «μίνι» ευρωπαϊκής περιοδείας του Αμερικανού υπουργού, που ξεκινά από το Παρίσι στις 30/11.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ατζέντα συναντήσεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ με Ελληνες αξιωματούχους θα περιλαμβάνει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, «συμπεριλαμβανομένων του μεταναστευτικού, της προσφυγικής κρίσης και της "προόδου" σε οικονομικά ζητήματα».

Συνολικά, το πρόγραμμα της περιοδείας του Τζ. Κέρι στην Ευρώπη έχει πρώτο σταθμό το Παρίσι στις 30/11 στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές. Την 1η Δεκέμβρη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και την επόμενη μέρα θα επισκεφθεί την Πρίστινα στο Κοσσυφοπέδιο. Ακολούθως μεταβαίνει στο Βελιγράδι για την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ στις 3/12. Την ίδια μέρα θα βρεθεί στη Λευκωσία, ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι η Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ