ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία για το φόρο στο σινεμά

Τροπολογίες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014, σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους - μέλους» κατέθεσε το ΚΚΕ.

Ανάμεσά τους είναι και η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και ζητά την κατάργηση του ΦΠΑ στον κινηματογράφο, που αρχικά ήταν στο 9%, στη συνέχεια πήγε στο 13% και τώρα είναι στο 23% και την επαναφορά του ειδικού φόρου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάσσος Σταύρος, Βαρδαλής Αθανάσιος, Δελής Ιωάννης, Κανέλλη Λιάνα και Συντυχάκης Μανώλης, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνουν και προτείνουν:

«Ο ειδικός φόρος εγγραφόταν στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και αφού ένα μέρος του αποδιδόταν στους παραγωγούς και τις αίθουσες με τη μορφή επιστροφής του με βάση τα εισιτήρια που έκαναν οι ελληνικές ταινίες, από το υπόλοιπο το 80% δινόταν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το 20% στη Διεύθυνση Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ. Παρ' ότι ο νόμος του 2010 άφηνε το περιθώριο η επιστροφή να δίνεται και σε μούλτιπλεξ (για τις αίθουσες) και σε μεγάλες εταιρείες παραγωγής, ένα μέρος πήγαινε και στη μικρή και περιφερειακή αίθουσα και στους ανεξάρτητους παραγωγούς σκηνοθέτες. Ταυτόχρονα, το ποσό που μεταβιβαζόταν στο ΕΚΚ ήταν μία μίνιμουμ εξασφάλιση για τη λειτουργία του και τη χρηματοδότηση ταινιών. Αυτό το ποσό, έστω και αν δεν κάλυπτε τις ανάγκες, ήταν ένα κάποιο βοήθημα, με δεδομένη την κατρακύλα που έχει πάρει ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ από το 0,45% στο 0,039%, τη μείωση του ποσοστού ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής που επιβάλλει το πρόγραμμα για τον Πολιτισμό της ΕΕ "Δημιουργική Ευρώπη 2014 - 2020" και οι σχετικές Οδηγίες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις επικύρωσαν. Οι εκπρόσωποι, μάλιστα, των φορέων του χώρου του κινηματογράφου ισχυρίζονται ότι υπό προϋποθέσεις, αυτός ο φόρος θα μπορούσε να καταστήσει τον κινηματογράφο αυτοχρηματοδοτούμενο, αν και αυτό μάλλον είναι πολύ δύσκολο.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, δεν αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων, αλλά πόρο που εισέπραττε το κράτος για να ασκεί την πολιτική του στον κινηματογράφο, ρητή διατύπωση που υπήρχε στις καταργούμενες διατάξεις. Αυτός ο πόρος αποτελούσε μέτρο που εξασφάλιζε ένα μίνιμουμ ποσό στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και εξαρτιόταν από τα εισιτήρια του κινηματογράφου. Επειδή είναι αναγκαία η ενίσχυση της κινηματογραφικής τέχνης από το κράτος, η επαναφορά του πόρου αυτού είναι επιβεβλημένη».

«Μνήμες της Πέτρας και της Σιωπής»

«Μνήμες της Πέτρας και της Σιωπής», είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Δ. Μπίμη, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στην «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210.8220.008, 210.8220.023), στις 6.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Για το έργο θα μιλήσουν, η συγγραφέας - δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και ο ζωγράφος Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς. Μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής θα παρουσιάσουν: Ο συνθέτης και τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός και η σολίστ κιθάρας Εύα Φάμπα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μανώλης Μητσάκος, φωνή - μπουζούκι, και Λάζαρος Σαββίδης, κρουστά. Ποιήματα διαβάζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός και Κατερίνα Κουτροκόη.

Ο Γιώργος Δ. Μπίμης, ποιητής της αναζήτησης και της ανησυχίας, δυναμικός και τρυφερός ανατόμος των ταπεινών αλλά ανυπότακτων ανθρώπων, τολμά, παρατηρεί και ανασυνθέτει τη ζωή. Η ποίησή του είναι μια αναδρομή προς την αφετηρία, ένα βάπτισμα στην αρχέγονη αθωότητα και παράλληλα ο χώρος της ανακάλυψης του τρόπου, με τον οποίο τόσο η ζωή όσο και ο θάνατος δε χάνουν τη γεύση τους.

«Είναι η ίδια η ζωή που συντρίβεται στο αφιλόξενο τοπίο της απόγνωσης και της μοναξιάς, είναι οι βροχερές μέρες που πλαταίνουν στον ορίζοντα, που θρυμματίζουν τη θλίψη και σκορπούν τα δάκρυα, είναι η επινόηση μιας αυταπάτης που εξαντλήθηκε στην ανεπάρκεια ενός αστόχαστου καιρού...».

Μια περίεργη θλίψη θέτει σε κίνηση τη λειτουργία μιας απαιτητικής δράσης με τρόπο μάχιμο και δραματικά αποτελεσματικό.

«Ομως, ο άνθρωπος υπάρχει για να ματώνει τον πόνο όταν η ελπίδα του εξορίζεται και η ζωή για να υπενθυμίζει σ' αυτόν αυτό που έχει συντελεστεί: τη θυσία και το αίμα ...»

Ο λυρισμός, σ' ένα επιτυχές σύμπλεγμα με ρεαλιστικά στοιχεία αναδεικνύει τη φαντασία και την επιδεξιότητα του ποιητή.

«Κι απ' την ομολογία της ψυχής θ' ανατείλει το καινούριο φως... Η αβάσταχτη πορεία του ανθρώπου για το αύριο. Κι εκεί σ' αυτή την υπέρτατη ηθική του μέλλοντος θα αναζητήσουμε το μέτρο της αληθινής ζωής... Σ΄ αυτόν το ανήφορο θ' αποκαλύψουμε τα μεγάλα φτερά της ψυχής, την άβυσσο της δικαιοσύνης, το ήθος των χεριών, τον άπειρο πλούτο και την ταπεινή φτώχεια, τον παράδεισο και την κόλαση...».

4o «ALTCINE ACTION»
Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Online

Ξεκίνησε την 1η Δεκέμβρη το 4ο «Altcine Action», το «Online Βαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους». Περιεχόμενό του ταινίες που ολοκληρώθηκαν μεταξύ Γενάρη 2013 και Δεκέμβρη 2015. Δικαίωμα υποβολής ταινιών έχουν κινηματογραφιστές από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες από μία μεγάλου μήκους ταινία, δεν εργάζονται στο «Altcine» και δεν είναι συνεργάτες ή χορηγοί του Φεστιβάλ. Η συνολική διάρκεια προβολής των συμμετεχουσών στο Φεστιβάλ ταινιών είναι 480 λεπτά (ως χτες είχαν συμπληρωθεί τα 178), ενώ η διάρκεια κάθε ταινίας, που πρέπει να έχει αγγλικούς υπότιτλους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 λεπτά.

Οι πρώτες ταινίες διατίθενται ήδη online, ενώ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι χρήστες του ίντερνετ. Οι θεατές/κριτές δύνανται να τεκμηριώσουν τις επιλογές τους με σχόλια και κριτικές. Παράλληλα, κάθε θεατής/κριτής, 18-35 ετών, που θα δημοσιεύσει κριτική έως 200 λέξεις για 5 τουλάχιστον φιλμ, θα θεωρείται αυτόματα υποψήφιος για το Βραβείο «The 5C Project». Η ψηφοφορία, που ξεκινάει με την προβολή της πρώτης ταινίας, θα ολοκληρωθεί στις 12 Γενάρη 2016, ενώ στις 22, 23 και 24 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τριήμερο εκδηλώσεων. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι Jean Michel Frodon (πρώην διευθυντής των «Cahiers du cinema») και Ολυμπία Μυτιληναίου, διευθύντρια φωτογραφίας («Στρέλλα» και «Miss Violence») θα δώσουν master class για τη γραφή, την ανάγνωση και την κριτική του οπτικοακουστικού έργου.

Τα βραβεία του «Altcine Action» συνίστανται σε υπηρεσίες επαγγελματικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Τα τρία μεγάλα βραβεία, βασισμένα αποκλειστικά στην ψήφο και κριτική του κοινού, καθώς και το βραβείο «Αλίντα Δημητρίου», η επιλογή της ομάδας του «Altcine», καλύπτουν μέρος της επόμενης παραγωγής των νικητών. Δύο ειδικά βραβεία, φωτογραφίας και μοντάζ, απονέμονται από ειδικές κριτικές επιτροπές και προσφέρουν επαγγελματικά λογισμικά. Το φετινό, καινοτόμο Βραβείο Καλύτερου Κριτή αλλάζει, αποκτά μεγαλύτερη ευρύτητα και σπουδαιότητα. Το «The 5C Project» προσφέρει σε 5 ανερχόμενους κριτικούς την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα στο χρόνο, σε τέσσερις βαλκανικές πόλεις (Αθήνα, Split/Κροατία, Cetate/Ρουμανία και Tirana/Αλβανία) και να παρουσιάσουν τις επιλογές τους στο εκεί κοινό, ενώ παράλληλα θα τελειοποιήσουν τη γραφή τους, καθοδηγούμενοι από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες.

Εθνική Λυρική Σκηνή
Πρεμιέρα για το αριστούργημα «Μποέμ»

Η πρεμιέρα ενός από τα πιο κλασικά και δημοφιλή έργα του οπερατικού ρεπερτορίου, της συγκλονιστικής «Μποέμ» του Πουτσίνι, πραγματοποιήθηκε προχτές Πέμπτη 10 Δεκέμβρη, στο θέατρο «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59-61). Η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει για δεύτερη χρονιά σε μία από τις παλαιότερες παραγωγές της που αγαπήθηκαν από το κοινό, τη «Μποέμ», στην εκδοχή της από τη διάσημη Ιταλίδα σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ, σε μουσική διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη με ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών. Οι παραστάσεις συνεχίζονται έως τις 17 Δεκέμβρη.

Οι συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία Λίνα Βερτμίλερ, Σκηνικά Eνρίκο Γιομπ, Κοστούμια: Eνρίκο Γιομπ, Μουσική Διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης, Φωτισμοί: Σπύρος Τζώρας,

Παίζουν: Τσέλια Κοστέα, Ελενα Κελεσίδη, Αννα Στυλιανάκη, Ματτία Ολιβιέρι, Κύρος Πατσαλίδης, Ακης Λαλούσης, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Μαρία Κόκκα, Μαρία Παλάσκα, Παύλος Μαρόπουλος, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Ευαγγέλου, Σταύρος Γιαννούλης, Κωστής Μαυρογένης, Κώστας Ντότσικας, Νικόλαος Καραγκιαούρης, Θεόδωρος Μωραΐτης, Παύλος Σαμψάκης, Νίκος Συρόπουλος.

Παρουσίαση βιβλίου

Το βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ. Ενας αιώνας ζωής» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη, στις 20.00, από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» και το Μουσείο Μπενάκη, στο χώρο του Μουσείου (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αγγελος Δεληβοριάς - μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Γιάννης Σμαραγδής - σκηνοθέτης, Νίκος Βαρδιάμπασης - γιατρός, συγγραφέας και Σπύρος Κατσίμης - δημοσιογράφος, ποιητής. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Πέμη Ζούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ