Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
4o «ALTCINE ACTION»
Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Online

Ξεκίνησε την 1η Δεκέμβρη το 4ο «Altcine Action», το «Online Βαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους». Περιεχόμενό του ταινίες που ολοκληρώθηκαν μεταξύ Γενάρη 2013 και Δεκέμβρη 2015. Δικαίωμα υποβολής ταινιών έχουν κινηματογραφιστές από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες από μία μεγάλου μήκους ταινία, δεν εργάζονται στο «Altcine» και δεν είναι συνεργάτες ή χορηγοί του Φεστιβάλ. Η συνολική διάρκεια προβολής των συμμετεχουσών στο Φεστιβάλ ταινιών είναι 480 λεπτά (ως χτες είχαν συμπληρωθεί τα 178), ενώ η διάρκεια κάθε ταινίας, που πρέπει να έχει αγγλικούς υπότιτλους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 λεπτά.

Οι πρώτες ταινίες διατίθενται ήδη online, ενώ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι χρήστες του ίντερνετ. Οι θεατές/κριτές δύνανται να τεκμηριώσουν τις επιλογές τους με σχόλια και κριτικές. Παράλληλα, κάθε θεατής/κριτής, 18-35 ετών, που θα δημοσιεύσει κριτική έως 200 λέξεις για 5 τουλάχιστον φιλμ, θα θεωρείται αυτόματα υποψήφιος για το Βραβείο «The 5C Project». Η ψηφοφορία, που ξεκινάει με την προβολή της πρώτης ταινίας, θα ολοκληρωθεί στις 12 Γενάρη 2016, ενώ στις 22, 23 και 24 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τριήμερο εκδηλώσεων. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι Jean Michel Frodon (πρώην διευθυντής των «Cahiers du cinema») και Ολυμπία Μυτιληναίου, διευθύντρια φωτογραφίας («Στρέλλα» και «Miss Violence») θα δώσουν master class για τη γραφή, την ανάγνωση και την κριτική του οπτικοακουστικού έργου.

Τα βραβεία του «Altcine Action» συνίστανται σε υπηρεσίες επαγγελματικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Τα τρία μεγάλα βραβεία, βασισμένα αποκλειστικά στην ψήφο και κριτική του κοινού, καθώς και το βραβείο «Αλίντα Δημητρίου», η επιλογή της ομάδας του «Altcine», καλύπτουν μέρος της επόμενης παραγωγής των νικητών. Δύο ειδικά βραβεία, φωτογραφίας και μοντάζ, απονέμονται από ειδικές κριτικές επιτροπές και προσφέρουν επαγγελματικά λογισμικά. Το φετινό, καινοτόμο Βραβείο Καλύτερου Κριτή αλλάζει, αποκτά μεγαλύτερη ευρύτητα και σπουδαιότητα. Το «The 5C Project» προσφέρει σε 5 ανερχόμενους κριτικούς την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα στο χρόνο, σε τέσσερις βαλκανικές πόλεις (Αθήνα, Split/Κροατία, Cetate/Ρουμανία και Tirana/Αλβανία) και να παρουσιάσουν τις επιλογές τους στο εκεί κοινό, ενώ παράλληλα θα τελειοποιήσουν τη γραφή τους, καθοδηγούμενοι από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ