Με οργανωτή το Συνδικάτο της Ενέργειας, απεργούν ήδη για έξι μέρες και συνεχίζουν μέχρι να πάρουν τα λεφτά τους
Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία με πιέσεις και υποσχέσεις πως θα καταβάλει ένα μέρος από τα χρωστούμενα, οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, συνεχίζουν τον αγώνα. Ηδη αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία για την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ τη Δευτέρα θα συγκεντρωθούν ξανά στο υπουργείο, όπου στη 1.30 μ.μ. έχει οριστεί συνάντηση.
Χτες, στο πλευρό των απεργών έξω από το υπουργείο, βρέθηκαν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Κώστας Χαντζιάρας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, καθώς η απληρωσιά, η «μαύρη» εργασία και το κλέψιμο των ενσήμων επεκτείνονται σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς.
Οι απεργοί συγκεντρώνονται καθημερινά στα εργοτάξια, συζητούν και αποφασίζουν για τη συνέχεια του αγώνα τους. Το πρόβλημα της απληρωσιάς είναι γνωστό στους παλιότερους από το παρελθόν, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους. Αλλά και όσοι έχουν πιάσει δουλειά τους τελευταίους μήνες, το έχουν επίσης ζήσει στο πετσί τους. «Από τον Ιούλη που ξεκίνησα να δουλεύω εδώ, ολόκληρο μηνιάτικο δεν έχω πάρει ποτέ». «Πότε παίρνουμε 180, πότε 300 ευρώ», λένε χαρακτηριστικά.
Η παρέμβαση του σωματείου στους συγκεκριμένους χώρους είναι συστηματική, ιδιαίτερα από τις αρχές του 2013, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγνωρίζουν σήμερα τη σημασία της οργάνωσης και της συσπείρωσης σε αυτό. Οπως εξηγεί ο Δημήτρης Καραγιάννης, αντιπρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, μεγάλο μέρος των εργαζομένων στους συγκεκριμένους εργολάβους έχουν γίνει μέλη του σωματείου, παίρνουν μέρος στις συχνές συσκέψεις και συζητήσεις που διοργανώνει, απευθύνονται σε αυτό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Μάλιστα, επισημαίνει, πως ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει συσκέψεις με μαζική συμμετοχή, στις οποίες πολλοί εργαζόμενοι πήραν το λόγο. «Είναι πολλοί οι εργαζόμενοι που, αν και είναι απλήρωτοι, έρχονται και δίνουν τις συνδρομές τους στο σωματείο», σημειώνει. Προσθέτει ακόμα πως εναερίτης που παράλληλα είναι και μαθητής σε Επαγγελματικό Λύκειο, μετέφερε στο σωματείο την πείρα από τη συζήτηση που άνοιξε στο μάθημα, μετά από δική του παρέμβαση, για τα σωματεία, τη σημασία της οργάνωσης των εργαζομένων και της πάλης μέσα από τις γραμμές τους...
Από νωρίς το πρωί, οι απεργοί εργάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους που συσπειρώνονται στα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Γιάννης Τζαβάρας, μεταφέροντας τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών.
Στη γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας με 24ωρες επαναλαμβανόμενες έως και την επόμενη Τετάρτη, απαντώντας έτσι και στο εξώδικο που έστειλε η εργοδοσία, απειλώντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Επίσης, αποφάσισαν να οργανώσουν εξορμήσεις ενημέρωσης σε εργασιακούς χώρους και ευρύτερα στο λαό της Ξάνθης, ζητώντας να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράσταση στον αγώνα τους.
Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ σημειώνει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλη την εργατική τάξη της Ξάνθης η επιλογή των εργαζομένων στη "ΡΟΔΟΠΗ" να αγωνιστούν ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας να διαμορφώσει εργασιακό μεσαίωνα στο εργοστάσιο. Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΡΟΔΟΠΗ είναι μια σπίθα αγωνιστικής ανάτασης που πρέπει να περάσει και στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους».
Στο πλευρό τους βρέθηκε το κλαδικό Συνδικάτο των Τηλεπικοινωνιών, το ΣΕΤΗΠ, επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και η Σωματειακή Επιτροπή του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού στη «First Data». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση επαναπρόσληψη των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων που πρόσφατα απέλυσε η εργοδοσία, μεταξύ αυτών και τρία εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου.
Παράλληλα, καταδικάζουν την επίθεση στο επιχειρησιακό τους σωματείο, ενάντια στο οποίο η εταιρεία κατέθεσε αγωγή, με την αιτιολογία ότι εγγράφει ως μέλη τους επινοικιαζόμενους εργαζόμενους. Στόχος των παραπάνω κινήσεων είναι προφανώς η τρομοκράτηση των εργαζομένων και ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης. Στο μεταξύ, την Τρίτη έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις απολύσεις αλλά και την αγωγή ενάντια στο σωματείο.
Το σωματείο υπογραμμίζει πως η επίθεση αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους: «Είναι επίθεση που, καθόλου τυχαία, γίνεται τη στιγμή που εργοδότες - κυβέρνηση - κουαρτέτο ετοιμάζουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Η "Forthnet" είναι η αρχή, παίζει το ρόλο του "λαγού". Τέτοιες επιθέσεις θα γίνουν και στα άλλα σωματεία του κλάδου. Οπως συντονίζονται για να μας επιτεθούν, έτσι πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας».
Σε τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. έως 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν ξανά σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Softex», απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία του τμήματος του εργοστασίου στο Βοτανικό που κάηκε τον περασμένο Ιούλη. Η σημερινή συγκέντρωση είναι η δεύτερη μέσα στη βδομάδα, αφού οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο βρέθηκαν και την περασμένη Δευτέρα έξω από το υπουργείο, την ώρα της προγραμματισμένης τριμερούς συνάντησης, η οποία τελικά αναβλήθηκε, καθώς η εργοδοσία δεν προσήλθε. «Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου να μη δεχτεί άλλη αναβολή και να υποχρεώσει την εργοδοσία να έρθει σε αυτήν τη συνάντηση και να ενημερώσει τους εργαζόμενους πότε θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας επαναλειτουργίας του εργοστασίου», αναφέρει το επιχειρησιακό σωματείο σε ανακοίνωσή του. Επισημαίνει ότι στην περίπτωση νέας αναβολής «το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση θα είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για όποια αρνητική εξέλιξη υπάρξει, η οποία θα επηρεάσει τις 150 οικογένειες που εξαρτώνται από τη λειτουργία του εργοστασίου».