Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» ΚΑΙ «ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ»
Αποφασιστικά στην απεργία για τα δεδουλευμένα

Με οργανωτή το Συνδικάτο της Ενέργειας, απεργούν ήδη για έξι μέρες και συνεχίζουν μέχρι να πάρουν τα λεφτά τους

Οι εργαζόμενοι έξω από το υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι έξω από το υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι σε εργολάβους της ΔΕΗ που απεργούν εδώ και έξι μέρες, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Περίπου 200 εργαζόμενοι στις εργολαβίες της «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» (έργα ΔΕΔΔΗΕ) και στην εταιρεία - υπεργολάβο της «ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ», σε πέντε εργοτάξια στην Αττική και ένα στην Κόρινθο, βρίσκονται σε απεργία από το περασμένο Σάββατο.

Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία με πιέσεις και υποσχέσεις πως θα καταβάλει ένα μέρος από τα χρωστούμενα, οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, συνεχίζουν τον αγώνα. Ηδη αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία για την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ τη Δευτέρα θα συγκεντρωθούν ξανά στο υπουργείο, όπου στη 1.30 μ.μ. έχει οριστεί συνάντηση.

Χτες, στο πλευρό των απεργών έξω από το υπουργείο, βρέθηκαν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Κώστας Χαντζιάρας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, καθώς η απληρωσιά, η «μαύρη» εργασία και το κλέψιμο των ενσήμων επεκτείνονται σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς.

Οι απεργοί συγκεντρώνονται καθημερινά στα εργοτάξια, συζητούν και αποφασίζουν για τη συνέχεια του αγώνα τους. Το πρόβλημα της απληρωσιάς είναι γνωστό στους παλιότερους από το παρελθόν, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους. Αλλά και όσοι έχουν πιάσει δουλειά τους τελευταίους μήνες, το έχουν επίσης ζήσει στο πετσί τους. «Από τον Ιούλη που ξεκίνησα να δουλεύω εδώ, ολόκληρο μηνιάτικο δεν έχω πάρει ποτέ». «Πότε παίρνουμε 180, πότε 300 ευρώ», λένε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του σωματείου στους συγκεκριμένους χώρους είναι συστηματική, ιδιαίτερα από τις αρχές του 2013, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγνωρίζουν σήμερα τη σημασία της οργάνωσης και της συσπείρωσης σε αυτό. Οπως εξηγεί ο Δημήτρης Καραγιάννης, αντιπρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, μεγάλο μέρος των εργαζομένων στους συγκεκριμένους εργολάβους έχουν γίνει μέλη του σωματείου, παίρνουν μέρος στις συχνές συσκέψεις και συζητήσεις που διοργανώνει, απευθύνονται σε αυτό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μάλιστα, επισημαίνει, πως ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει συσκέψεις με μαζική συμμετοχή, στις οποίες πολλοί εργαζόμενοι πήραν το λόγο. «Είναι πολλοί οι εργαζόμενοι που, αν και είναι απλήρωτοι, έρχονται και δίνουν τις συνδρομές τους στο σωματείο», σημειώνει. Προσθέτει ακόμα πως εναερίτης που παράλληλα είναι και μαθητής σε Επαγγελματικό Λύκειο, μετέφερε στο σωματείο την πείρα από τη συζήτηση που άνοιξε στο μάθημα, μετά από δική του παρέμβαση, για τα σωματεία, τη σημασία της οργάνωσης των εργαζομένων και της πάλης μέσα από τις γραμμές τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ