ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στις 7 Γενάρη βγαίνουν τα τρακτέρ στα χωριά της Καρδίτσας

Η προετοιμασία για τον πανελλαδικό συντονισμό με μπλόκα αποφασίστηκε σε σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων του νομού

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας
Από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας
Από τις 7 Γενάρη, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα μπλόκα που θα στηθούν πανελλαδικά το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Σε ευρεία σύσκεψη αγροτικών συλλόγων του νομού που έγινε προχτές, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες, για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής στην κλιμάκωση της πάλης. Γι' αυτό αποφασίστηκε να γίνονται καθημερινά περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, συζητήσεις, για να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος για όλα τα σκληρά μέτρα που παίρνουν κυβέρνηση - ΕΕ.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Είναι γελασμένοι οι κυβερνώντες, αν νομίζουν ότι με ψεύτικες υποσχέσεις για "παράλληλα προγράμματα", πετσοκομμένες πληρωμές ενισχύσεων, μικρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νέων μέτρων για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, θα καταφέρουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών και να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις.

Τα προβλήματα είναι τεράστια, συνεχώς προστίθενται καινούργια και κανείς μας δεν πρόκειται να ξεγελαστεί από τα κυβερνητικά κόλπα. Από την μεριά του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη να στηθούν ισχυρά μπλόκα σ' όλη την Ελλάδα, για να σταλεί ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που μας καταστρέφει».

Αγροτική κινητοποίηση στη Λέσβο

Συγκέντρωση πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Πέμπτης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η κινητοποίηση έγινε στον κόμβο της Λάρσου, όπου οι αγρότες έκλειναν το δρόμο ανά διαστήματα μοιράζοντας ανακοινώσεις στους διερχόμενους οδηγούς.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και το ΜΑΣ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Καραγιάννης. Ακολούθησε πορεία με αυτοκίνητα στην πόλη της Μυτιλήνης, με κατάληξη τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου οι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Η Ομοσπονδία ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων για το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων σε όλη τη χώρα.

Με αφανισμό κινδυνεύουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι

Ξόδεψαν τεράστια ποσά για να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα της «βιολογικής κτηνοτροφίας» και δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε φράγκο!

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Μπόλαρη, για τους χιλιάδες κτηνοτρόφους του προγράμματος της «βιολογικής κτηνοτροφίας», οι οποίοι, αν και έχουν καταβάλλει τεράστια ποσά προκειμένου να καταφέρουν να «πιάσουν» τις προϋποθέσεις, από το 2012 δεν έχουν πάρει ούτε φράγκο από το πρόγραμμα, επειδή δεν τους έχει δοθεί ακόμα άδεια σταβλικής εγκατάστασης και κινδυνεύουν με αφανισμό.

Ο Μ. Μπόλαρης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτη, προκλητικά έριξε στις... υπηρεσίες τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην επίδοση των αδειών σταβλικής εγκατάστασης. «Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, απέναντι στο οποίο οι υπηρεσίες έχουν τις δικές τους ευθύνες κι έχουν και τις δικές τους δικαιολογίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο νόμος για τις άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων χρειάζεται σοβαρή παρέμβαση. Εχει συγκροτηθεί Επιτροπή για να ξαναδεί το νόμο. Ενώ οι υπηρεσίες υπολογίζουν ότι χρειαζόμαστε περίπου 120.000 άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων, έχουν αδειοδοτηθεί λιγότερες από 1.000»! Είπε ακόμα ότι στο πρόβλημα συνέβαλε «το ζήτημα της επιλεξιμότητας» και του «ορισμού των βοσκοτόπων» που δημιούργησαν οι οδηγίες της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι αυτό «λύθηκε» με το τελευταίο νομοσχέδιο για τις «βοσκήσιμες γαίες».

Ο Ν. Μωραΐτης υπενθύμισε στον υπουργό ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τεθούν σε ισχύ το 2019 (!), που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα έχουν αντέξει λίγοι αγρότες. Εθεσε, επίσης, στον υπουργό το ζήτημα ότι οι κτηνοτρόφοι αυτού του προγράμματος εξαιρούνται ταυτόχρονα από τις εξισωτικές αποζημιώσεις και ζήτησε εξηγήσεις για τους 500 περίπου κτηνοτρόφους της βιολογικής καλλιέργειας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στους οποίους πριν λίγες μέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε έγγραφο, με το οποίο αξίωνε να υπογράψουν ότι δέχονται τη μείωση των αποζημιώσεων και ότι δεν έχουν δικαίωμα ένστασης!

Εθεσε ακόμα την απαράδεκτη δέσμευση των λογαριασμών των αγροτών για οφειλές τους και κατέθεσε καταγγελία αγρότη, από τον οποίο άρπαξαν από το λογαριασμό του ολόκληρη την επιδότηση ύψους 8.000 ευρώ λόγω των οφειλών του. Πέρα από το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε τα προβλήματα, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση...

Διαμαρτυρία των εργαζομένων στο «Αττικό»

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο 5ωρης στάσης εργασίας, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αττικόν», διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις του νοσοκομείου, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης. Ενδεικτικά καταγγέλλουν ότι: Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου το 2015 ήταν 62 εκατ. ευρώ, από 109 εκατ. το 2012. Ο μαγνητικός τομογράφος και η ακτινοσκόπηση δε λειτουργούν, 11 κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά, όπως και οι μισές χειρουργικές αίθουσες, ενώ η Μονάδα Νεογνών υπολειτουργεί με δυο μόνο Νεογνολόγους και 8 νοσηλεύτριες. Πάνω από 350 οργανικές θέσεις είναι κενές, ενώ το 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 61 εργαζόμενοι και πήγαν 28 με «κινητικότητα» από τα κλεισμένα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν σε συνάντηση με το γγ του υπουργείου άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό, πλήρη κάλυψη και έκτακτη χρηματοδότηση των αναγκών του νοσοκομείου από το κράτος, να καταργηθούν οι εργολάβοι κ.ά. Με κυνικότητα, όμως, ο γγ του υπουργείου δήλωσε πως δε θα γίνουν προσλήψεις, γιατί «δεν υπάρχουν λεφτά». Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου. Ο δήμαρχος, Μιχάλης Σελέκος, παρευρέθηκε προχτές στη συνέντευξη Τύπου του σωματείου, όπου σημείωσε ότι οι δημότες της περιοχής είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις από την υπολειτουργία του νοσοκομείου και ότι η παροχή δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για όλους από το δημόσιο σύστημα της Υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού.

Ερώτηση στην Κομισιόν για τις απολύσεις στην «Coca Cola»

Ερώτηση για τις νέες απολύσεις στην «Coca Cola» Βόλου κατέθεσε στην Κομισιόν εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης (3Ε), θυγατρική της "Coca Cola Hellenic Bottling Company" (HBC), η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιάλωσης της "Coca Cola" στην Ευρώπη, δραστηριοποιούμενη σε 28 χώρες, με τζίρο πάνω από 7 δισ., έκλεισε 8 εργοστάσιά της στην Ελλάδα, απολύοντας περίπου 2.500 εργαζόμενους. Τελευταία, έκλεισε το εργοστάσιο στο Βόλο, απολύοντας 200 εργαζόμενους στο όνομα της αναδιοργάνωσης της παραγωγής στην Ελλάδα. Η εταιρεία μετέφερε παραγωγή και λογιστήριο στη Βουλγαρία λόγω χαμηλότερων μισθών, την έδρα της στη Ζυρίχη (...) Οι αγώνες των απολυμένων διώχθηκαν δικαστικά από την εταιρεία (...) Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ελευθεριών της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ευρωενωσιακής πολιτικής μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στις απολύσεις εργαζομένων και στο γεγονός ότι κι ο εν λόγω όμιλος αξιοποιεί για όλα τα παραπάνω το πλαίσιο συνθηκών και κανονισμών της ΕΕ;».

Πρόγραμμα δράσης από το ΕΚ Λάρισας

Νέα 24ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό, με ανοιχτή ημερομηνία για το Γενάρη, αποφάσισε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Ταυτόχρονα, καλεί τα ΔΣ των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα, να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν απόφαση για απεργία το Γενάρη και μαζί με το ΕΚΛ να πυκνώσουν τις περιοδείες, τις συσκέψεις και τις συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, όπου θα ανοίξουν τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ παρουσίασαν το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Τέλος, η διοίκηση του ΕΚΛ αποφάσισε να συγκαλέσει την Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων του, την Κυριακή 17/1/2016, με θέματα: Απολογισμός ΔΣ για το 2015 και προγραμματισμός δράσης για το 2016. Οικονομικός απολογισμός 2015 και προϋπολογισμός 2016. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για το 2015. Εγκριση ψηφισμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ