ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Μ. ΑΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ειδική απόφαση της Ολομέλειας για την Παλαιστίνη

Ο Μ.Αμπάς κατά την ομιλία του στη Βουλή

Eurokinissi

Ο Μ.Αμπάς κατά την ομιλία του στη Βουλή
Με ειδική συνεδρίαση στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, η Ολομέλεια της Βουλής επικύρωσε ομόφωνα και μετέτρεψε σε απόφαση την πρόταση που είχε διαμορφώσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια το κράτος του Ισραήλ και ένα ενιαίο, δημοκρατικό και κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος, στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» και καλείται η ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης» και «να καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών».

Η ανάγνωση του σχεδίου έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, ο οποίος και το έθεσε προς επικύρωση στην Ολομέλεια. Οπως αναφέρεται στο κείμενο, το περιεχόμενό του στηρίζεται στο «ψήφισμα της 29ης Νοεμβρίου του 2012 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο αναγνώρισε στην Παλαιστίνη καθεστώς μη μέλους κράτους - παρατηρητή», «ψηφίσματα σχετικά με την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους που ενέκριναν εθνικά κοινοβούλια κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου του 2014, διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην περιοχή».

Andrea Bonetti

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, το οποίο βέβαια ενέκρινε την απόφαση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, είχε εκφράσει επιφυλάξεις ως προς το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο, όπως φαίνεται και από τη φράση για την «κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην περιοχή», ακολουθεί την τακτική των ίσων αποστάσεων.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, έγινε εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με ομιλητή τον Μ. Αμπάς. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει η «επικίνδυνη», όπως είπε, κατάσταση που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός «7 δεκαετίες όπου η ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται στο κράτος της Παλαιστίνης», να «μετατραπεί σε θρησκευτικό ζήτημα», γιατί είναι καθαρά «πολιτικό ζήτημα». Πρόσθεσε ότι δεν είναι «χρήσιμο να ζητούμε διαπραγματεύσεις μόνο για τις διαπραγματεύσεις. Μέχρι πότε θα περιμένουμε; Ηδη έχουμε διανύσει 68 χρόνια υπό κατοχή».

ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
Να ακυρωθεί ο συμβιβασμός που «ξέπλυνε» το σκάνδαλο ζητά το ΚΚΕ

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσε χτες ο Γ. Στουρνάρας

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών και σημερινού διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, άρχισε χτες η επανεξέταση του σκανδάλου της «Siemens», από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε με τη «Siemens», σημείωσε ότι «ήταν οφειλόμενη και νόμιμη η ενέργειά μου εκείνη», καθώς αυτή είχε νομιμοποιηθεί με ψήφιση σχετικού νόμου στη Βουλή και μάλιστα με «διευρυμένη πλειοψηφία». «Η μη υπογραφή», πρόσθεσε, «θα συνιστούσε πράξη παράνομη. Δεν είχα ευχέρεια ούτε να τροποποιήσω όρους συμφωνίας εγκριθείσας από Κοινοβούλιο. Δεν είχα νόμιμη άλλη επιλογή (...) Είχα δέσμια υποχρέωση να υπογράψω». Ο ίδιος, επίσης, αμφισβήτησε ότι το Δημόσιο έχασε με την υπόθεση της «Siemens» 2 δισ. ευρώ.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε ότι αφού η Βουλή έχει αποφανθεί και μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί κανένα καινούργιο στοιχείο στην Επιτροπή, «οδηγούμαστε σε καταχρήσεις, όπου κάθε φορά όποια κυβέρνηση θέλει ανασύρει μια υπόθεση η οποία έχει μπει στο αρχείο». Από τη Χρυσή Αυγή, ο Ηλ. Κασιδιάρης αυτό που βρήκε να κάνει ήταν να επιτεθεί στο ΚΚΕ, επιστρατεύοντας τα γνωστά μουχλιασμένα επιχειρήματα τύπου «Αυριανής», ότι συνυπέγραψε την περίοδο της «οικουμενικής κυβέρνησης» τις «αμαρτωλές» συμβάσεις με τη «Siemens».

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η «Siemens», αλλά υπάρχουν μια σειρά από σκάνδαλα στα οποία «κρύβονται από πίσω γερμανικές εταιρείες», βγάζοντας βέβαια έτσι λάδι το σύστημα.

Από το Ποτάμι, ο βουλευτής Γ. Μαυρωτάς ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν περπατάνε οι επενδύσεις που προβλέπονταν στο συμβιβασμό.

Να διεκδικηθούν όλα όσα οφείλει η «Siemens»

«Από την πλευρά τη δική μας θεωρούμε ότι είναι τεράστιο πολιτικό ζήτημα», τόνισε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, και συνέχισε: «Τον συμβιβασμό τον θεωρούμε απαράδεκτο, ξέπλυνε τη "Siemens" και στο οικονομικό και σε άλλες πλευρές. Και εφόσον με αυτό συμφωνούσαν τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ιδού τώρα που έχετε την κυβέρνηση, προχωρήστε να ακυρωθεί ο συμβιβασμός και να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες για να ξαναδιεκδικήσουμε αυτά που μας οφείλει η "Siemens" στο σύνολό τους. Γιατί αυτό που συμβαίνει είναι, όπως και σε όλους τους τομείς, εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, συνεχίζει ακάθεκτη η σημερινή κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, ο Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση «Siemens» «ούτε είναι εξαίρεση ούτε είναι παράξενο το ζήτημα ούτε είναι μόνο γερμανικό το θέμα. Είναι σύμφυτο με το ίδιο το σύστημα. Για να γυρίσει η μηχανή θέλει λάδι και έχει αποδειχτεί παγκόσμια. Η "Λόκχιντ" δεν είχε καταγγείλει ότι είχε εξαγοράσει κυβερνήσεις 75 χωρών - μελών του ΟΗΕ, σε επίσημη συνέντευξη Τύπου;».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η "Siemens" ήρθε στην Ελλάδα, από το 1926, και έκανε την ίδια δουλειά με αυτή στη Γερμανία, καθώς ήταν από τους βασικούς χρηματοδότες του Χίτλερ, που τον ανέβασε στην εξουσία. Και επίσης πρέπει να πω ότι, επειδή ειπώθηκε για τη σύμβαση του '90, έχουν δοθεί αναλυτικές εξηγήσεις και καλά θα κάνουν ορισμένοι όταν μας πιάνουν στο στόμα τους να τα ψάχνουν αυτά, το τι είχε γίνει, κάτω από ποιο καθεστώς είχε γίνει και τι είχε πει το ΚΚΕ. Τότε ήταν ενιαίος Συνασπισμός βέβαια και είχε πει ακριβώς με ποιους όρους δέχεται να γίνει αυτό. Μετά βγήκε η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν τήρησε κανέναν από αυτούς τους όρους».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ»
Ζητά εξεταστική για το «πώς ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση»

Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διαλεύκανση ολόκληρης της αλήθειας στο βασανιστικό ερώτημα του ελληνικού λαού, πώς ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση καθώς και η κρίση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», κατέθεσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).

Οπως υποστηρίζουν οι καταθέτοντες την πρόταση, «οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό θα διευκολύνουν και τη λήψη και εφαρμογή μιας πολιτικής εξόδου από αυτήν την πολυδιάστατη κρίση».

Κατά βάση, η κατάθεση της τέτοιας πρότασης από το ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της κριτικής τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δε λέει κουβέντα για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή.

Καθώς, μάλιστα, δε διαθέτουν τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για να ξεκινήσει η διαδικασία, κάνουν «έκκληση στους βουλευτές των άλλων κομμάτων του συνταγματικού τόξου, οποιαδήποτε θέση κι αν υποστηρίζουν στα καυτά αυτά ζητήματα, να προστρέξουν στη συνυπογραφή της πρότασης, με οποιοδήποτε σκεπτικό εκείνοι επιλέξουν».

Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις αυτές, όπως και οι «εξεταστικές για τα μνημόνια», οι «επιτροπές αλήθειας για το δημόσιο χρέος» κ.ο.κ., αξιοποιούνται απ' όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης για να κρυφτεί το γεγονός ότι οι οικονομικές κρίσεις βρίσκονται στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς και το γεγονός ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν αφορά διαχειριστικές επιλογές, αλλά την πολιτική για την έξοδο του κεφαλαίου από την κρίση του σε βάρος του λαού.

Παραπομπή Γκ. Χαρδούβελη για μη υποβολή «πόθεν έσχες»

Παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, γιατί την περίοδο 2011 - 2012 δεν είχε υποβάλει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Στο φάκελο της Επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής, αναφέρεται ότι ο Γκ. Χαρδούβελης την περίοδο εκείνη ήταν διευθυντής στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και ήταν υπόχρεος στην υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, κάτι το οποίο δεν έπραξε. Την εξέταση είχε ζητήσει ο πρώην προϊστάμενος για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος Π. Νικολούδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκ. Χαρδούβελης θεωρεί ότι έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» για τις συγκεκριμένες περιόδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ