Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
Να ακυρωθεί ο συμβιβασμός που «ξέπλυνε» το σκάνδαλο ζητά το ΚΚΕ

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσε χτες ο Γ. Στουρνάρας

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών και σημερινού διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, άρχισε χτες η επανεξέταση του σκανδάλου της «Siemens», από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε με τη «Siemens», σημείωσε ότι «ήταν οφειλόμενη και νόμιμη η ενέργειά μου εκείνη», καθώς αυτή είχε νομιμοποιηθεί με ψήφιση σχετικού νόμου στη Βουλή και μάλιστα με «διευρυμένη πλειοψηφία». «Η μη υπογραφή», πρόσθεσε, «θα συνιστούσε πράξη παράνομη. Δεν είχα ευχέρεια ούτε να τροποποιήσω όρους συμφωνίας εγκριθείσας από Κοινοβούλιο. Δεν είχα νόμιμη άλλη επιλογή (...) Είχα δέσμια υποχρέωση να υπογράψω». Ο ίδιος, επίσης, αμφισβήτησε ότι το Δημόσιο έχασε με την υπόθεση της «Siemens» 2 δισ. ευρώ.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε ότι αφού η Βουλή έχει αποφανθεί και μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί κανένα καινούργιο στοιχείο στην Επιτροπή, «οδηγούμαστε σε καταχρήσεις, όπου κάθε φορά όποια κυβέρνηση θέλει ανασύρει μια υπόθεση η οποία έχει μπει στο αρχείο». Από τη Χρυσή Αυγή, ο Ηλ. Κασιδιάρης αυτό που βρήκε να κάνει ήταν να επιτεθεί στο ΚΚΕ, επιστρατεύοντας τα γνωστά μουχλιασμένα επιχειρήματα τύπου «Αυριανής», ότι συνυπέγραψε την περίοδο της «οικουμενικής κυβέρνησης» τις «αμαρτωλές» συμβάσεις με τη «Siemens».

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η «Siemens», αλλά υπάρχουν μια σειρά από σκάνδαλα στα οποία «κρύβονται από πίσω γερμανικές εταιρείες», βγάζοντας βέβαια έτσι λάδι το σύστημα.

Από το Ποτάμι, ο βουλευτής Γ. Μαυρωτάς ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν περπατάνε οι επενδύσεις που προβλέπονταν στο συμβιβασμό.

Να διεκδικηθούν όλα όσα οφείλει η «Siemens»

«Από την πλευρά τη δική μας θεωρούμε ότι είναι τεράστιο πολιτικό ζήτημα», τόνισε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, και συνέχισε: «Τον συμβιβασμό τον θεωρούμε απαράδεκτο, ξέπλυνε τη "Siemens" και στο οικονομικό και σε άλλες πλευρές. Και εφόσον με αυτό συμφωνούσαν τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ιδού τώρα που έχετε την κυβέρνηση, προχωρήστε να ακυρωθεί ο συμβιβασμός και να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες για να ξαναδιεκδικήσουμε αυτά που μας οφείλει η "Siemens" στο σύνολό τους. Γιατί αυτό που συμβαίνει είναι, όπως και σε όλους τους τομείς, εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, συνεχίζει ακάθεκτη η σημερινή κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, ο Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση «Siemens» «ούτε είναι εξαίρεση ούτε είναι παράξενο το ζήτημα ούτε είναι μόνο γερμανικό το θέμα. Είναι σύμφυτο με το ίδιο το σύστημα. Για να γυρίσει η μηχανή θέλει λάδι και έχει αποδειχτεί παγκόσμια. Η "Λόκχιντ" δεν είχε καταγγείλει ότι είχε εξαγοράσει κυβερνήσεις 75 χωρών - μελών του ΟΗΕ, σε επίσημη συνέντευξη Τύπου;».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η "Siemens" ήρθε στην Ελλάδα, από το 1926, και έκανε την ίδια δουλειά με αυτή στη Γερμανία, καθώς ήταν από τους βασικούς χρηματοδότες του Χίτλερ, που τον ανέβασε στην εξουσία. Και επίσης πρέπει να πω ότι, επειδή ειπώθηκε για τη σύμβαση του '90, έχουν δοθεί αναλυτικές εξηγήσεις και καλά θα κάνουν ορισμένοι όταν μας πιάνουν στο στόμα τους να τα ψάχνουν αυτά, το τι είχε γίνει, κάτω από ποιο καθεστώς είχε γίνει και τι είχε πει το ΚΚΕ. Τότε ήταν ενιαίος Συνασπισμός βέβαια και είχε πει ακριβώς με ποιους όρους δέχεται να γίνει αυτό. Μετά βγήκε η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν τήρησε κανέναν από αυτούς τους όρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ