Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Επισφραγίζεται η αντιλαϊκή συμφωνία

Εντατικές προετοιμασίες για το επόμενο βάρβαρο «πακέτο»

«Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα μεγάλο πεδίο πολιτικών που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Οπως, για παράδειγμα, τα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της Ενέργειας, που θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές, καθώς και ο νέος νόμος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα».

Αυτό τόνισε, χτες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, μετά την αναμενόμενη έγκριση της εκταμίευσης που σχετίζεται με τη νομοθέτηση και την εφαρμογή της δεύτερης δέσμης των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων. Καθόλου τυχαία, η έμφαση δίνεται σε αναδιαρθρώσεις (Ενέργεια - τράπεζες) που κρίνονται αναγκαίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη, οι οποίες θα συμπληρωθούν στη συνέχεια από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της επικείμενης «αξιολόγησης».

Μάλιστα, ο Κλ. Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Ελληνες εταίρους μας, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής θα οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα».

Αποκαλυπτική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM, σχετικά με τον τρόπο «αξιοποίησης» της δόσης που εκταμιεύθηκε από την Ευρωζώνη. Αυτή θα αποδοθεί για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους (οι άμεσες «ανάγκες» αφορούν στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ), τη συγχρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ (κρατική συμμετοχή μέσω του Προγράμματος Επενδύσεων για τις πληρωμές προς επιχειρηματικούς ομίλους), καθώς και για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού (δηλαδή, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες). Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13 Γενάρη η συγκυβέρνηση θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ το ποσό των 457 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους που φορτώνεται στις πλάτες του λαού.

Μετά την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό της χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος (16 δισ. ευρώ) και τους τραπεζικούς ομίλους (ακόμη 5,4 δισ.) από τον ESM διαμορφώνεται στα 21,4 δισ. ευρώ, περίπου στο 25% της δανειακής σύμβασης (86 δισ. ευρώ) που συνοδεύει το τρίτο μνημόνιο.

Στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επανέρχονται στην Αθήνα στις 18 Γενάρη, για να ξεκινήσει η διαδικασία της «αξιολόγησης» με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τα νέα μέτρα της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκυβέρνηση ξεκινά άμεσα τις προεργασίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συγκαλείται σήμερα υπουργικό συμβούλιο, ενόψει και της κατάθεσης των επόμενων αντιλαϊκών νομοσχεδίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για το νέο «αναπτυξιακό νόμο», οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, ζητήματα σχετικά με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» κ.ά.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Η διαδικασία κατάθεσης «δεσμευτικών προσφορών» έληξε προχτές, Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12/1. Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν ότι προσφορά κατέθεσε μόνο η COSCO.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ