Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αναδιαρθρώσεις με το βλέμμα στα «κόκκινα» δάνεια

Με το «ξεφόρτωμα» των θυγατρικών τραπεζών τους στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και θυγατρικών εταιρειών στο εσωτερικό της χώρας, συνεχίζεται η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων. Την ίδια ώρα, κεντρικό ρόλο στις προσεχείς εξελίξεις θα παίξει το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, η διαχείριση των οποίων έρχεται να σφίξει τη θηλιά των πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, παράλληλα με τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και οικονομικών κλάδων που φέρνει η «ενεργητική διαχείριση» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Ειδικότερα:

Εθνική Τράπεζα. Ανακοινώθηκε η συμφωνία πώλησης της θυγατρικής στην Τουρκία, Finansbank, στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB), έναντι 2,75 δισ. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η QNB θα αποπληρώσει στην Εθνική το δάνειο που είχε χορηγήσει στη Finansbank, ύψους 910 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας, τα ποσά αυτά (συνολικά 3,5 δισ. ευρώ) θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων που δόθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης των τραπεζών, καθώς και για τη σταδιακή μείωση της μάζας του δανεισμού της από τον «έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας» (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης. Οικονομικοί σύμβουλοι της Εθνικής στην εν λόγω συναλλαγή ήταν τα τραπεζικά μονοπώλια Goldman Sachs και Morgan Stanley. Να σημειωθεί ότι η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας είχε γίνει το 2006.

Eurobank. Μεταβίβασε στο μεγαλομέτοχο του ομίλου, τη Fairfax, το 80% της θυγατρικής ασφαλιστικής εταιρείας «Eurolife», έναντι 360 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η καναδική Fairfax μετέχει με σημαντικά ποσοστά, πέρα από τη Eurobank, στα μετοχικά κεφάλαια και άλλων επιχειρηματικών ομίλων (όμιλος Μυτιληναίου κ.ά.), ενώ με την εξαγορά της «Eurolife» σηματοδοτεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της στην Ελλάδα.

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες εξετάζουν τα σχέδια επιθετικής διαχείρισης των κάθε είδους «προβληματικών» δανείων, ενόψει και του νέου νόμου που προωθεί η συγκυβέρνηση σχετικά με την πώληση δανείων και για τις μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά και για τα στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία. Από τις 16 Φλεβάρη, το σύνολο των κάθε είδους «προβληματικών» δανείων θα μπορεί να πωληθεί από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές», στα γνωστά «κοράκια» των αγορών, τα οποία, σε ρόλο «παράλληλης» και συμπληρωματικής λειτουργίας με τις τράπεζες, έρχονται να αναλάβουν ειδικό ρόλο στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε πως η διαχείριση των δανείων μέσω τρίτων θα έχει σχέση «με όρους και τιμή» και ότι την υπόλοιπη διαδικασία οι τράπεζες τη γνωρίζουν και τη χειρίζονται πάρα πολύ καλά. Πρόκειται, βέβαια, για το καθοριστικό ζήτημα που ενδιαφέρει τις τράπεζες: Την τιμή στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως η ίδια διευκρίνισε, «η ικανότητα συνδιαλλαγής με τους καταναλωτές για την αναδιάρθρωση δανείων αποτελεί μεγάλη πρόκληση, ενόψει και των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου».

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πρακτική που θα επιλέξει η κάθε τράπεζα, είναι φανερό ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντητική επιστολή στο ΜέΡΑ25 (2020-02-15 00:00:00.0)
Σε ρότα αναδιαρθρώσεων (2016-01-19 00:00:00.0)
Αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες (2015-03-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2015-03-12 00:00:00.0)
Πεδίο αντιπαραθέσεων και οι «διαγνωστικοί έλεγχοι» (2014-02-01 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα «προβληματικά δάνεια» (2013-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ