Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διαχείριση του κρατικού χρέους

Σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, τρίμηνης διάρκειας, προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «ανακύκλωση» - ανανέωση προηγούμενης έκδοσης που λήγει το επόμενο διάστημα. Το μέσο επιτόκιο, στη χτεσινή δημοπρασία, «σκαρφάλωσε» στο 2,7% (από 2,5% το Γενάρη), ενώ τα ποσά που δανείστηκε το ελληνικό κράτος έφτασαν το 1,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τόσο η συγκυβέρνηση, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας, επιδιώκουν την αύξηση του πλαφόν που ισχύει στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων. Το όριο αυτό διαμορφώνεται σήμερα στα 15 δισ. ευρώ και έχει ήδη καλυφθεί.

Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2015 - 2019

Τις προβλέψεις για τα έσοδά τους και τις δαπάνες τους από το 2015 έως και το 2019 ζητά να αποστείλουν όλα τα υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός σε όλα τα υπουργεία και τους επιχορηγούμενους φορείς, προκειμένου να καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015 - 2019. Εξάλλου, όλοι οι φορείς και τα υπουργεία θα αποστείλουν σε ξεχωριστό πίνακα προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες που αφορούν νέες δράσεις και πολιτικές στις οποίες προγραμματίζουν να προχωρήσουν. Πρόκειται για «νέες πολιτικές» που, όπως διευκρινίζεται, έχουν τεθεί ως προτεραιότητες για τα επόμενα έτη. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αποσταλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έως το τέλος του μήνα.

Ανισομετρίες στη νομισματική πολιτική

Η απόκλιση στις νομισματικές πολιτικές που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, κατά την επίσκεψή της στο Βερολίνο.

«Υπάρχουν ρίσκα που απορρέουν από τις νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζονται, όπου πιθανότατα αναμένουμε μια επιστροφή σε πιο παραδοσιακή νομισματική πολιτική από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), ενώ την ίδια στιγμή έχουμε συνέχιση ή έναρξη επεκτατικών πολιτικών από την Ιαπωνία και την ΕΚΤ», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο αύξησης του παρεμβατικού επιτοκίου του δολαρίου ΗΠΑ, από την πλευρά της Fed, ενώ παράλληλα η ισοτιμία του ευρώ, συνεχίζει σε ρότα διολίσθησης ως προς το δολάριο.

Συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες

Την πώληση ποσοστού μέχρι και 29,6% από το μετοχικό πακέτο της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank, δρομολογεί ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας. Στόχος είναι η διάθεση του μετοχικού πακέτου σε ενδιαφερόμενους «θεσμικούς επενδυτές» να ολοκληρωθεί στις αρχές Απρίλη, ανάλογα και με τις συνθήκες και το ενδιαφέρον που θα επικρατήσει. Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική θα εκχωρήσει το 40% της Finansbank εντός του 2015 (26,9% τώρα και 13% σε επόμενη φάση), διατηρώντας υπό τον έλεγχό της την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ