Τρίτη 19 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σε ρότα αναδιαρθρώσεων

Την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank, ενέκρινε χτες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Την ίδια ώρα, κεντρικό ρόλο στις συντελούμενες αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες θα παίξει το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και οικονομικών κλάδων που φέρνει η «ενεργητική διαχείριση» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η Εθνική «θα χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις, καινοτόμες και με εξαγωγικό προσανατολισμό», με αιχμή τους κλάδους της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής.

Από την πλευρά του, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανέθεσε στο διεθνή συμβουλευτικό οίκο EgonZehnder τη συνδρομή για την επιλογή υποψηφίων που θα προταθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο για την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου, στη θέση του A. Θωμόπουλου που υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τις επιχειρηματικές κόντρες που εκδηλώθηκαν μεταξύ μεγαλομετόχων της τράπεζας. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος που θα αναδειχθεί, θα είναι επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και των μεσοπρόθεσμων στόχων του.

Σύμφωνα, τέλος, με τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδας, τα κέρδη για το 2015 έφτασαν το 1,16 δισ. ευρώ (από 654,5 εκατ. το 2014). Η διόγκωση της κερδοφορίας οφείλεται στην αυξημένη χρήση από τα πιστωτικά ιδρύματα του Μηχανισμού Εκτακτης Ενίσχυσης (ELA) και τις αυξημένες προμήθειες της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΤτΕ, τα κέρδη, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, θα αποδοθούν στον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ