Τρίτη 19 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ανοικτή όλη η βεντάλια των ανταγωνισμών

Συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Πέρα από τη θεματολογία του Συμβουλίου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιμέρους συναντήσεις που είχε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς.

Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις του Συμβουλίου επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στη Λιβύη, επαναβεβαιώνοντας την απόφασή τους να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ χώρας, προκειμένου να ομαλοποιήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν οι μπίζνες στο Ενεργειακό και άλλα πεδία, απ' όπου σχεδιάζουν να βγάλουν το πολλαπλάσιο.

Οι υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τις «εξελίξεις» στο Ιράκ και τις προσπάθειες για την «καταπολέμηση» της οργάνωσης ISIS/Daesh, καθώς και για την «Ειρηνευτική Διαδικασία» στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του κουαρτέτου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Παράλληλα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, N. Judeh, και συζήτησαν το ρόλο της Ιορδανίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της τρομοκρατίας. Κρίσιμη ζώνη και η Μέση Ανατολή για τα ευρωενωσιακά μονοπωλιακά συμφέροντα, με επίκεντρο τις πηγές και τους διαύλους μεταφοράς του καυσίμου.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν, ακόμα, η κατάσταση στην Ουκρανία, πεδίο ανταγωνισμών ΕΕ - Ρωσίας που εκτείνεται και σε άλλες πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες, αφού ευρωενωσιακά μονοπώλια προσπαθούν να διεισδύσουν σ' αυτές.

Οι συναντήσεις του Ν. Κοτζιά

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να στήσει άλλο ένα τρίγωνο «συνεργασίας» μετά από αυτά με Κύπρο και Αίγυπτο και Κύπρο με Ισραήλ και με στόχο σε απώτερη φάση να πάει και σ' ένα τέτοιο τετράγωνο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιορδανίας.

Επισήμως, «οι τρεις υπουργοί συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στο Προσφυγικό, στην έξαρση της τρομοκρατίας, στην ειρηνευτική διαδικασία και στην κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και στις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας».

Εξέτασαν, επίσης, «τις προοπτικές της τριμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως λ.χ. οικονομική και εμπορική συνεργασία, καταπολέμηση τρομοκρατίας, ασφάλεια και ανταλλαγή πληροφοριών, πολιτισμός, εκπαίδευση και τεχνολογία, καθώς και τρόπους υποστήριξης της Ιορδανίας στις σχέσεις της με την ΕΕ». Τέλος, συζήτησαν τις δυνατότητες πραγματοποίησης, προσεχώς, μιας συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών.

Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με το Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Πόποσκι. Επισήμως, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, οι πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και το ονοματολογικό, στο φόντο και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στη γείτονα.

Τέλος, Κυριακή βράδυ έγινε συνάντηση των ΥΠΕΞ των 4 βαλκανικών χωρών, κρατών - μελών της ΕΕ, δηλαδή Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα, «για να ξεκινήσουμε», όπως δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, «μια πιο στενή συνεργασία πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων. Για να διαμορφώσουμε κοινά αιτήματα για μεγάλα επενδυτικά σχέδια, για δίκτυα σιδηροδρόμων, ενέργειας, αυτοκινητόδρομων. Για κοινές προσπάθειες για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Ο ίδιος προανήγγειλε συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας. Σημείωσε ότι αντίστοιχο αίτημα για τριμερή υπάρχει κι από το Λίβανο, όπως και από την Παλαιστινιακή Αρχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ακόμα τριμερής με Κύπρο και Ιορδανία(2019-04-16 00:00:00.0)
Οι βλέψεις σε υποθαλάσσιο πλούτο και Ενέργεια δίνουν τον τόνο(2018-10-10 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια(2018-05-23 00:00:00.0)
Στο πλαίσιο των «ειδικών σχέσεων» που επιδιώκει η ελληνική αστική τάξη(2016-09-24 00:00:00.0)
Στον ΟΗΕ με ατζέντα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του κεφαλαίου(2016-09-17 00:00:00.0)
«Success story» με επώδυνες θυσίες για το λαό(2016-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ