Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Τσεχία

Την ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Πράγα αποφάσισε η κυβέρνηση. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Τσεχίας, Μ. Ζέμαν, στις 15/12, ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ». Υπήρξαν προηγουμένως κι άλλες δηλώσεις του Τσέχου Προέδρου ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Σε μια πρώτη αντίδραση, τότε, στις 18/12, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κων. Κούτρας, δήλωνε: «Η Τσεχία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος». Ακολούθησε η ανάκληση του Ελληνα πρέσβη, πίσω στην Αθήνα, «για διαβουλεύσεις». Η ανάκληση πρέσβη συνιστά σοβαρή εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις κρατών, δεδομένου ότι ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν από τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Σημειωτέον, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΥΠΕΞ, οι θέσεις που παίρνουν κατά καιρούς τα κράτη της λεγόμενης «Ομάδας Visegrad» («V4», Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, πρ. σοσιαλιστικά κράτη ενταγμένα σήμερα στην ΕΕ), είναι «προβληματικές» για την ελληνική πλευρά, κι αυτό παρά τα ανοίγματα που έχει επιχειρήσει προς την πλευρά τους η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις των V4 «δεν καταλαβαίνουν ότι όντας μέλη της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν μπορεί να εκφράζουμε τέτοιες θέσεις δημόσια».

Βέβαια, στην πράξη, εντός της ΕΕ, με δεδομένη την ανισοτιμία των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης, εκφράζονται και οξύτατοι ανταγωνισμοί τόσο μεταξύ κρατών, όσο και μεταξύ συμμαχιών κρατών που διαπλέκονται και με γενικότερους διεθνείς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για τα ιδιαίτερα συμφέροντα του κεφαλαίου κάθε κράτους ή των διαφόρων συμμαχιών. Σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να αντιληφθεί και τις εξελίξεις ανάμεσα σε Τσεχία και Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ