ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς βομβαρδισμοί και συμφωνία της «Τετράδας της Νορμανδίας»

Από τη δραστηριότητα του ουκρανικού στρατού που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Από τη δραστηριότητα του ουκρανικού στρατού που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου κατά θέσεων των πολιτοφυλακών στην Ανατολική Ουκρανία. Τα τελευταία 24ώρα σημειώνονται επιθέσεις πυροβολικού στην ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 4 νεκροί και ακόμα περισσότεροι τραυματίες άμαχοι. Ταυτόχρονα, αυξάνει η ανησυχία των αρχών των πολιτοφυλάκων στους θύλακες που ελέγχουν τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει όλο και περισσότερα βαρέα όπλα πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης. Εκτός από άρματα μάχης και πυροβολικό, γίνεται λόγος και για αντιαεροπορικά συστήματα.

Η κατάσταση αυτή, που η αντιδραστική πλευρά αποδίδει στην «επιθετική δραστηριότητα των πολιτοφυλάκων και της Ρωσίας», οδήγησε επίσης στην ενεργοποίηση της λεγόμενης «Τετράδας της Νορμανδίας», Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία. Ετσι, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Προέδρου, Βλ. Πούτιν, όπως και του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ και του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, οι ηγέτες συμφώνησαν στην παράταση και το 2016 της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που είχε υπογραφεί στις 12 Φλεβάρη του 2015 και είχε μπει σε εφαρμογή την 1η Σεπτέμβρη. Βέβαια, στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε χτες νόμο που αναστέλλει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία από την 1η Γενάρη του 2016. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ουκρανίας - ΕΕ που θα μπει σε ισχύ. Με προεδρικό διάταγμα ορίζονται, επίσης, περιορισμοί και στους δασμούς σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες ενόψει και συνταγματικής αναθεώρησης

Τέλη Γενάρη θα γίνει στην Αγκυρα συνάντηση για την Ενέργεια μεταξύ Ευρωπαίων και Τούρκων αξιωματούχων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Για «απόλυτη συμφωνία» μεταξύ AKP και CHP ως προς την ανάγκη αναθεώρησης του σημερινού Συντάγματος της χώρας μίλησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος ισλαμιστικού AKP, Εμέρ Τσελίκ μετά από συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Ο Τσελίκ περιέγραψε τη συνάντηση ως «παραγωγική» και μίλησε για «κοινή αντίληψη», ενώ διευκρίνισε ότι και τα δυο κόμματα συμφωνούν για τη σημασία να προταχθούν ρυθμίσεις που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ. Ο Νταβούτογλου την επόμενη βδομάδα θα συναντήσει και την ηγεσία του εθνικιστικού MHP, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» για την αλλαγή του Συντάγματος, η οποία ασφαλώς αφορά τις σημερινές ανάγκες της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας, την καλύτερη προσαρμογή και του κρατικού μηχανισμού στις προτεραιότητες του τουρκικού κεφαλαίου.

Οι διακομματικές αυτές επαφές γίνονται στο φόντο των σφοδρών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η ανοιχτή τοποθέτηση του σοσιαλδημοκρατικού HDP υπέρ της «αυτονόμησης» των ανατολικών επαρχιών όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο. Μετά τις προχτεσινές κατηγορίες του Ερντογάν περί «προδοσίας» από το HDP, ο Τσελίκ έκανε χτες λόγο για προσπάθεια «καταστροφής της σημερινής έννομης τάξης και της παράδοσης κοινωνικής ειρήνης στην Τουρκία». Επιπλέον, αν και τάχθηκε κατά της απαγόρευσης κομμάτων, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα άτομα που «εναντιώνονται στη συνταγματική τάξη και την έννομη πολιτική δράση... θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, διατυπώνεται η ανησυχία και των άλλων κομμάτων για την τοποθέτηση του HDP, με τον Κιλιντσάρογλου να σημειώνει ότι «σήμερα, η Τουρκική Δημοκρατία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της». Αλλωστε, ο προβληματισμός της τουρκικής πλουτοκρατίας για την εδαφική της «ακεραιότητα» είναι καθαρός εδώ και καιρό, δεδομένων των ανακατατάξεων και των σφοδρών ανταγωνισμών σε όλη τη Μέση Ανατολή, με πολλά κέντρα να «φλερτάρουν» με τους Κούρδους και την αναβάθμιση των τελευταίων να γεννά για την Τουρκία και την απειλή απόσπασης εδαφών από τη σημερινή επικράτειά της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι συνελήφθησαν δύο άτομα (με επαφές με το «Ισλαμικό Κράτος») που φέρονται να εμπλέκονταν σε πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα, ανήμερα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλτζίτς δήλωσε χτες ότι όσοι Σύροι φτάνουν στην Τουρκία από τις 8 Γενάρη θα χρειάζονται βίζα, ακυρώνοντας ουσιαστικά παλιότερη διακρατική συμφωνία.

Κι ενώ εντείνονται οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, είναι καθαρό πως η τουρκική αστική τάξη θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα τη «χείρα συνεργασίας» που της απλώνουν οι Βρυξέλλες, καθώς προχωρούν τα επικίνδυνα για τους λαούς «νταλαβέρια» σε όλη την «εύφλεκτη» γειτονιά μας. Ετσι, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ τόνισε χτες ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Αγκυρα και Βρυξέλλες θα συναντηθούν 28-29 Γενάρη στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του διμερούς «ενεργειακού διαλόγου», ενώ το Μάρτη θα επισκεφτούν την Τουρκία οι επίτροποι αρμόδιοι για θέματα Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών Υποθέσεων, Διεύρυνσης, Εμπορίου, Ερευνών.

«Η Τουρκία αποτελεί μια φυσική ενεργειακή γέφυρα και έναν ενεργειακό κόμβο μεταξύ ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και περιοχών της Κασπίας και των ευρωπαϊκών αγορών. Η εξέλιξη της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο θα αποβεί σε όφελος και των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο Μποζκίρ, ενώ για τη συνάντηση στα τέλη του Γενάρη εξήγησε όλο νόημα: «Τουρκία και ΕΕ θα μπορέσουν να αποφασίσουν για ένα κοινό πρόβλημα σε αυτό το θέμα, αν προκύψει πρόβλημα σχετικά με την Ενέργεια, εξαιτίας των νέων προβλημάτων που βιώνουμε με τη Ρωσία».

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Την ένταξή τους οριστικοποίησαν και οι Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Να συμμετάσχουν τελικά στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) αποφάσισαν τελικά και οι Φιλιππίνες. Αν και η συγκεκριμένη χώρα είχε πάρει μέρος στην ιδρυτική «τελετή» της AIIB, τον περασμένο Ιούνη στο Πεκίνο, είχε δηλώσει ότι επιφυλάσσεται για την τελική της απόφαση.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σεζάρ Β. Πουρίσιμα δήλωσε ότι η συμμετοχή στην AIIB θα αναπτύξει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των Φιλιππίνων, που η ίδια η AIIB εκτιμά πως μέχρι το 2020 θα ξεπεράσουν τα 127 δισ. δολ., απαιτώντας ετήσιες επενδύσεις της τάξης των 11,56 δισ. δολ. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη χώρα, που έχει μάλιστα έναν από τους υψηλότερους δείκτες καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ασία, εκτιμάται ότι η ένταξη στο νέο αυτό χρηματοπιστωτικό οργανισμό θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα προσελκύσει μονοπώλια που θα «μυριστούν» ευνοϊκούς όρους για την επέκταση της δράσης και την κερδοφορία τους. «Η AIIB είναι ένα πολλά υποσχόμενο ίδρυμα ως προς την αντιμετώπιση των επενδυτικών αναγκών και θα συμβάλει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών σε πολλές χώρες, ειδικά εντός της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), αναφορικά με στόχους που αφορούν τις υποδομές στην περιφέρειά (μας)» πρόσθεσε ο Πουρίσιμα. Σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή, η ενίσχυση της «συνδεσιμότητας» στην περιοχή είναι βασικό ζήτημα, υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει και η αστική τάξη της χώρας του στην ανάπτυξη των υποδομών που απαιτεί η ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία (και όχι μόνο).

Θυμίζουμε ότι Φιλιππίνες και Κίνα (που είναι ο εμπνευστής και πρωτεργάτης της AIIB) έχουν σοβαρές εδαφικές διαφορές και εμπλέκονται στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου στο πλευρό των Φιλιππίνων τάσσονται ενεργά και οι ΗΠΑ).

ΔΑΝΙΑ
Μεγάλη αύξηση των δουλεμπορικών γραφείων

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δανίας, τα τελευταία 5 χρόνια, η προώθηση θέσεων εργασίας μέσω των «γραφείων επινοικίασης εργατικού δυναμικού» (των δουλεμπορικών), έχει αυξηθεί κατά 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο Γιάκομπ Τίτγκε από την Ενωση Γραφείων Επινοικίασης Προσωπικού, λειτουργούν σήμερα πάνω 1.000 γραφεία στη Δανία και απασχολούν πάνω από 40.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς βάσει πλήρους ωραρίου. «Ο θεσμός», συμπληρώνει, «ξεκίνησε με το σκεπτικό να πληρωθούν κάποια κενά προσωπικού σε περιόδους υψηλής σεζόν, αλλά σήμερα φαίνεται να αποτελεί και ένα σοβαρό μέσο για την έξοδο από την κρίση αφού απαλλάσσει τον εργοδότη από μια σειρά αβάστακτες υποχρεώσεις. Ακόμα πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν αυτό το σύστημα, γιατί έχουν την ελευθερία από τη μια να εργάζονται είτε μερικώς, είτε κάποιες μέρες την εβδομάδα και από την άλλη να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς και να αποφασίζουν αν έχουν διαλέξει το σωστό επάγγελμα». Προσθέτει ακόμα ότι, «το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων μέσω αυτών των γραφείων είναι νέοι μετανάστες. Πολλοί εργοδότες θα δίσταζαν να απασχολήσουν νέους μετανάστες, αφού εκ δεδομένου αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους και τον βαθμό εξειδίκευσής τους, ενώ με αυτό τον τρόπο που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη δέσμευση τους λύνονται τα χέρια. Παρατηρούμε ακόμα ότι απλωνόμαστε σε όλο και περισσότερα επαγγέλματα και στον κλάδο των μεταφορών, της Υγείας, του επισιτισμού και των logistics».

Ακόμα ο Σόρεν Κρίστενσεν από την αρτοβιομηχανία «Hatting», δηλώνει ότι αυτός ο τρόπος απλοποιεί τους σχεδιασμούς τους, διότι από βδομάδα σε βδομάδα μπορούν να αυξομειώνουν το προσωπικό χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής. «Είναι βασικό για εμάς να έχουμε ευέλικτες λύσεις για τις εποχές που ανεβάζουμε την παραγωγή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Δανία σκοπεύουν να απασχολούν το 20% του προσωπικού μέσω τέτοιων γραφείων. Ακόμα να σημειωθεί, ότι το 8,6% των απασχολουμένων στη Δανία έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Από διάφορες έρευνες προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι μέσω τέτοιων γραφείων, εκτός του ότι στερούνται μιας σειράς αποδοχών, αναγκάζονται να δουλεύουν πιο εντατικά με την ελπίδα της παράτασης της απασχόλησής τους και με χαμηλότερες αποδοχές. Ιδιαίτερα πιο ευάλωτοι είναι οι νέοι μετανάστες και λόγω των χαμηλωμένων απαιτήσεων, αλλά και λόγω του ότι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και για πολλούς είναι απαγορευτικό το να έρθουν σε επαφή με τα κλαδικά σωματεία των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ