Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες ενόψει και συνταγματικής αναθεώρησης

Τέλη Γενάρη θα γίνει στην Αγκυρα συνάντηση για την Ενέργεια μεταξύ Ευρωπαίων και Τούρκων αξιωματούχων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Για «απόλυτη συμφωνία» μεταξύ AKP και CHP ως προς την ανάγκη αναθεώρησης του σημερινού Συντάγματος της χώρας μίλησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος ισλαμιστικού AKP, Εμέρ Τσελίκ μετά από συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Ο Τσελίκ περιέγραψε τη συνάντηση ως «παραγωγική» και μίλησε για «κοινή αντίληψη», ενώ διευκρίνισε ότι και τα δυο κόμματα συμφωνούν για τη σημασία να προταχθούν ρυθμίσεις που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ. Ο Νταβούτογλου την επόμενη βδομάδα θα συναντήσει και την ηγεσία του εθνικιστικού MHP, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» για την αλλαγή του Συντάγματος, η οποία ασφαλώς αφορά τις σημερινές ανάγκες της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας, την καλύτερη προσαρμογή και του κρατικού μηχανισμού στις προτεραιότητες του τουρκικού κεφαλαίου.

Οι διακομματικές αυτές επαφές γίνονται στο φόντο των σφοδρών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η ανοιχτή τοποθέτηση του σοσιαλδημοκρατικού HDP υπέρ της «αυτονόμησης» των ανατολικών επαρχιών όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο. Μετά τις προχτεσινές κατηγορίες του Ερντογάν περί «προδοσίας» από το HDP, ο Τσελίκ έκανε χτες λόγο για προσπάθεια «καταστροφής της σημερινής έννομης τάξης και της παράδοσης κοινωνικής ειρήνης στην Τουρκία». Επιπλέον, αν και τάχθηκε κατά της απαγόρευσης κομμάτων, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα άτομα που «εναντιώνονται στη συνταγματική τάξη και την έννομη πολιτική δράση... θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, διατυπώνεται η ανησυχία και των άλλων κομμάτων για την τοποθέτηση του HDP, με τον Κιλιντσάρογλου να σημειώνει ότι «σήμερα, η Τουρκική Δημοκρατία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της». Αλλωστε, ο προβληματισμός της τουρκικής πλουτοκρατίας για την εδαφική της «ακεραιότητα» είναι καθαρός εδώ και καιρό, δεδομένων των ανακατατάξεων και των σφοδρών ανταγωνισμών σε όλη τη Μέση Ανατολή, με πολλά κέντρα να «φλερτάρουν» με τους Κούρδους και την αναβάθμιση των τελευταίων να γεννά για την Τουρκία και την απειλή απόσπασης εδαφών από τη σημερινή επικράτειά της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι συνελήφθησαν δύο άτομα (με επαφές με το «Ισλαμικό Κράτος») που φέρονται να εμπλέκονταν σε πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα, ανήμερα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλτζίτς δήλωσε χτες ότι όσοι Σύροι φτάνουν στην Τουρκία από τις 8 Γενάρη θα χρειάζονται βίζα, ακυρώνοντας ουσιαστικά παλιότερη διακρατική συμφωνία.

Κι ενώ εντείνονται οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, είναι καθαρό πως η τουρκική αστική τάξη θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα τη «χείρα συνεργασίας» που της απλώνουν οι Βρυξέλλες, καθώς προχωρούν τα επικίνδυνα για τους λαούς «νταλαβέρια» σε όλη την «εύφλεκτη» γειτονιά μας. Ετσι, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ τόνισε χτες ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Αγκυρα και Βρυξέλλες θα συναντηθούν 28-29 Γενάρη στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του διμερούς «ενεργειακού διαλόγου», ενώ το Μάρτη θα επισκεφτούν την Τουρκία οι επίτροποι αρμόδιοι για θέματα Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών Υποθέσεων, Διεύρυνσης, Εμπορίου, Ερευνών.

«Η Τουρκία αποτελεί μια φυσική ενεργειακή γέφυρα και έναν ενεργειακό κόμβο μεταξύ ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και περιοχών της Κασπίας και των ευρωπαϊκών αγορών. Η εξέλιξη της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο θα αποβεί σε όφελος και των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο Μποζκίρ, ενώ για τη συνάντηση στα τέλη του Γενάρη εξήγησε όλο νόημα: «Τουρκία και ΕΕ θα μπορέσουν να αποφασίσουν για ένα κοινό πρόβλημα σε αυτό το θέμα, αν προκύψει πρόβλημα σχετικά με την Ενέργεια, εξαιτίας των νέων προβλημάτων που βιώνουμε με τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ