Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία εκπόνησης μελέτης για το «Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα»

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Οι υπουργοί Αρδευσης και Εξωτερικών Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν υπέγραψαν το βράδυ της Τρίτης στη σουδανική πρωτεύουσα, Χαρτούμ, συμφωνία για το συντονισμό των μεταξύ τους διαβουλεύσεων και την εκπόνηση τεχνικής μελέτης που θα εξετάσει τις ευρύτερες επιπτώσεις από τη δημιουργία του «Μεγάλου Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD) στον ποταμό Νείλο, που προωθούν οι αιθιοπικές αρχές τα τελευταία χρόνια, ως στρατηγικό έργο υποδομής δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά, η εκμετάλλευση του ποταμού δημιουργεί ανταγωνιστικά συμφέροντα τόσο ανάμεσα σε επιχειρήσεις της περιοχής όσο και σε πολυεθνικά μονοπώλια.

Η συμφωνία αναφέρει αφενός την εκπόνηση τεχνικών μελετών από δύο γαλλικές συμβουλευτικές εταιρείες μέσα στους επόμενους 8 με 12 μήνες και αφετέρου την υπογραφή τριμερούς διακήρυξης αρχών μεταξύ των ηγετών Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν, τον ερχόμενο Μάρτη στο Χαρτούμ. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Ιμπραχήμ Γκαντούρ, οι αρμόδιοι υπουργοί θα συναντηθούν εκ νέου το Γενάρη, προκειμένου να συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις συνεννόησης σε σχέση με το υπό κατασκευή «Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα», που προκαλεί τις ανησυχίες χωρών της περιοχής που υδρεύονται από το Νείλο για την πιθανότητα να μειωθούν σημαντικά τα υδάτινα αποθέματα του ποταμού που εισρέουν στα δικά τους εδάφη.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, από την πλευρά του, εξέφρασε τη «δέσμευση» της χώρας του στην υπό σύνταξη διακήρυξη αρχών και εξέφρασε αισιοδοξία πως το τελικό κείμενο της διακήρυξης θα οδηγήσει στο κοινό καλό και στην ωφέλεια όλων των εμπλεκόμενων μερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ