Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Την ένταξή τους οριστικοποίησαν και οι Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Να συμμετάσχουν τελικά στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) αποφάσισαν τελικά και οι Φιλιππίνες. Αν και η συγκεκριμένη χώρα είχε πάρει μέρος στην ιδρυτική «τελετή» της AIIB, τον περασμένο Ιούνη στο Πεκίνο, είχε δηλώσει ότι επιφυλάσσεται για την τελική της απόφαση.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σεζάρ Β. Πουρίσιμα δήλωσε ότι η συμμετοχή στην AIIB θα αναπτύξει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των Φιλιππίνων, που η ίδια η AIIB εκτιμά πως μέχρι το 2020 θα ξεπεράσουν τα 127 δισ. δολ., απαιτώντας ετήσιες επενδύσεις της τάξης των 11,56 δισ. δολ. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη χώρα, που έχει μάλιστα έναν από τους υψηλότερους δείκτες καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ασία, εκτιμάται ότι η ένταξη στο νέο αυτό χρηματοπιστωτικό οργανισμό θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα προσελκύσει μονοπώλια που θα «μυριστούν» ευνοϊκούς όρους για την επέκταση της δράσης και την κερδοφορία τους. «Η AIIB είναι ένα πολλά υποσχόμενο ίδρυμα ως προς την αντιμετώπιση των επενδυτικών αναγκών και θα συμβάλει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών σε πολλές χώρες, ειδικά εντός της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), αναφορικά με στόχους που αφορούν τις υποδομές στην περιφέρειά (μας)» πρόσθεσε ο Πουρίσιμα. Σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή, η ενίσχυση της «συνδεσιμότητας» στην περιοχή είναι βασικό ζήτημα, υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει και η αστική τάξη της χώρας του στην ανάπτυξη των υποδομών που απαιτεί η ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία (και όχι μόνο).

Θυμίζουμε ότι Φιλιππίνες και Κίνα (που είναι ο εμπνευστής και πρωτεργάτης της AIIB) έχουν σοβαρές εδαφικές διαφορές και εμπλέκονται στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου στο πλευρό των Φιλιππίνων τάσσονται ενεργά και οι ΗΠΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ