ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην τελική ευθεία πασχίζοντας να ξαναφανεί ικανή εναλλακτική για το κεφάλαιο

Με τα «διλήμματα» μεταξύ του «κοινωνικού προσώπου» του Ευ. Μεϊμαράκη έναντι της «ανανέωσης» του Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι θα πορευτούν έως την Κυριακή οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ

Eurokinissi

Με τα «διλήμματα» μεταξύ του «κοινωνικού προσώπου» του Ευ. Μεϊμαράκη έναντι της «ανανέωσης» του Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι θα πορευτούν έως την Κυριακή οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ
Στην τελική ευθεία μπήκαν στη ΝΔ ενόψει εκλογής, μεθαύριο Κυριακή, του νέου προέδρου του κόμματος, με τους δύο υποψήφιους, Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη, να συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, στην προσπάθεια καθενός τους να εμφανιστεί ικανότερος να ανταποκριθεί στη συνολικότερη προσπάθεια του κόμματός τους να καταστεί ξανά ικανή εναλλακτική για την αστική διακυβέρνηση.

Σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις που παραχωρούν αυτές τις μέρες και οι δυο τους, ο μεν Μεϊμαράκης επιχειρεί συνεχώς να εμφανίσει πιο «κοινωνικό» το δικό του προφίλ σε αντίθεση με το «νεοφιλελεύθερο» Μητσοτάκη, ο οποίος προσπαθεί να αποκρούσει τον τέτοιο χαρακτηρισμό, προβάλλοντας εαυτόν ως «μετριοπαθή κεντροδεξιό» που μπορεί να φέρει την «ανανέωση» στο κόμμα.

Παράλληλα και οι δύο έχουν μπει στη μάχη των εντυπώσεων. Γνωρίζοντας ότι η αναμέτρηση της Κυριακής εν πολλοίς θα κριθεί από το πώς θα ψηφίσουν όσοι στον α' γύρο επέλεξαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, μεταβαίνοντας τις προηγούμενες μέρες και οι δυο τους στη Θεσσαλονίκη, ο μεν Μεϊμαράκης φρόντισε να δημοσιοποιήσει ότι τον στηρίζει και ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, πρώην διοικητικό στέλεχος του ΠΑΟΚ και νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θ. Ζαγοράκης. Μάλιστα, διακίνησε και φωτογραφία τους, όπου μεταξύ των παρευρισκομένων διακρίνεται και ο πρώην προπονητής και πρώην υπουργός της ΝΔ επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Γ. Ιωαννίδης.

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε από τη δική του πλευρά να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες του από τον εορτασμό των Θεοφανίων, όπου στέκεται δίπλα στον Απ. Τζιτζικώστα και τον Αδ. Γεωργιάδη, θέλοντας να σηματοδοτήσει μάλλον ότι έχει τη στήριξή τους ενόψει του β' γύρου, αν και ο Τζιτζικώστας έχει αποφύγει να πάρει ανοικτά θέση.

Κριτική από τη σκοπιά της καλύτερης υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου

Σημειωτέον, βέβαια, ότι παρά τις επιμέρους διαφορές τους και οι δύο διακηρύσσουν τη βούλησή τους να στηρίξουν και να προωθήσουν καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Η δε κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση συνίσταται στο ότι οι κινήσεις που η ίδια κάνει σε αυτήν την κατεύθυνση δεν είναι «αποδοτικές» ή δεν είναι «αρκετά τολμηρές» ή τάχα «δεν τις πιστεύει», εξ ου και δεν τις προωθεί πραγματικά κ.λπ.

Επιπλέον και οι δύο υποψήφιοι «σκίζουν τα ρούχα τους» ότι η ΝΔ δεν πρόκειται επί προεδρίας τους να συρθεί σε κάποιου είδους «συνεννόηση» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέση, βέβαια, που έρχεται σε αντίθεση με την πείρα της «υπεύθυνης στάσης» της ΝΔ σε μια σειρά κομβικά ζητήματα για το εγχώριο κεφάλαιο, όπως η ψήφιση του τρίτου μνημονίου, όσο και με τη στάση εταίρων της ελληνικής αστικής τάξης στο εξωτερικό, καθώς ΕΕ, ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κατά πληροφορίες, πιέζουν τη ΝΔ να επιδείξει μια «συναίνεση» στο Ασφαλιστικό και άλλα κομβικά νομοσχέδια, ώστε να περάσουν και να εφαρμοστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή «συνεννόηση» και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Από πλευράς Μεϊμαράκη διαφαίνεται ότι θα γίνει μια προσπάθεια να προσπεράσει αυτό το σκόπελο, αναλαμβάνοντας ο ίδιος πρωτοβουλία, αν εκλεγεί φυσικά πρόεδρος, από Δευτέρα να επικοινωνήσει με τους «εταίρους», για να τους πείσει πως με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση έρχεται μεγαλύτερη ύφεση στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, εξ ου και δεν μπορεί να τα στηρίξει. Προσπάθεια που θυμίζει όσα έκανε ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, με το κόμμα τους και τότε στην αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, προβάλλοντας αντίστοιχα επιχειρήματα στις επαφές του με την Αγκελα Μέρκελ και άλλους, προτείνοντας άλλα μείγματα διαχείρισης.

Διεργασίες άμεσα συνδεδεμένες με τους ανταγωνισμούς για την πορεία της Ευρωζώνης

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του πώς οι εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη για το μέλλον της Ευρωζώνης, είναι και το γεγονός ότι η αμερικάνικη εφημερίδα «Wall Street Journal» δημοσιεύει άρθρο στο οποίο χαρακτηρίζεται «σημείο καμπής» η προοπτική εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο με τίτλο «Ακτίδα ελπίδας του νέου έτους για την Ελλάδα», αναφέρει ότι σε μία τέτοια περίπτωση «θα άνοιγε η πόρτα, ώστε η ΝΔ να επανατοποθετηθεί σαν ένα μοντέρνο κεντροδεξιό κόμμα, υπέρμαχο της επιχειρηματικότητας, το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει τις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες: «Μία αναμορφωμένη και ανανεωμένη ΝΔ, ικανή να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση, θα πίεζε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις φιλόδοξες, αλλά κυρίως ανεκπλήρωτες, μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις του. Θα αναπτέρωνε, επίσης, το ηθικό του δοκιμαζόμενου ιδιωτικού τομέα, η τύχη του οποίου είναι καθοριστική για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας». Τέλος, εκτιμά ότι μια νίκη Μητσοτάκη θα είχε απήχηση και πέραν της Ελλάδας και «θα έστελνε το μήνυμα ότι πολιτική ανανέωση στην Ευρώπη είναι εφικτή, ακόμα και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες».

Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Η Οργάνωση Ασπροπύργου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Σάββατο, στις 7.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου, εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο του Εμπορίου και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Οργάνωση Εμπορίου της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 10 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
«Αγανακτεί» που δεν αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το... αντιλαϊκό έργο της

Αγανάκτηση και... «ιερή οργή» βγάζουν προς τα έξω τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για το λόγο ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν τους αναγνωρίζει δημόσια τα... «κατορθώματά» τους στο Ασφαλιστικό, πάνω στα οποία πατά και η ίδια για να προωθήσει παραπέρα τον αντεργατικό ολετήρα.

Συγκεκριμένα, με αφορμή κυβερνητικές ανακοινώσεις για το Ασφαλιστικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος υποστήριξε με ζέση τα δικά τους κυβερνητικά πεπραγμένα, λέγοντας π.χ. ότι «το 2010 εξορθολογίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα ούτως ώστε να αντέξει στο χρόνο, με μόνη προϋπόθεση η χώρα να μην έχει ύφεση». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις προϋποθέσεις για τη στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, γι' αυτό και υλοποιείται απαρέγκλιτα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, γι' αυτό και οι ρίζες της βρίσκονται στην ίδια την περίοδο των υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Παραπέρα, σε ένα... ρεσιτάλ κοκορομαχίας με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το ποιος έχει το... copyright στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση και επιμένοντας να υπερασπίζεται το ν. 3863 του 2010, ο Α. Λοβέρδος τόνισε πως «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ασκούν κριτική μεγαλοστόμως, αλλά τον έβαλαν στο τρίτο και άχρηστο Μνημόνιο ως κορυφή των προσπαθειών για την επιβίωση του Ασφαλιστικού. Φτάνει πια το ψέμα, η υποκρισία και ο διπλός λόγος».

Συνεστιάσεις - λαϊκά γλέντια από ΚΟ του ΚΚΕ
Γλέντι της ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής

Η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα ΗΕΤΙΩΝ του ΟΛΠ, Ακτή Βασιλειάδη (Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2).

Στην Κοζάνη

Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Σάββατο, στις 9 μ.μ., στο ΤΕΙ Κοζάνης, με αφορμή τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Δεκέμβρη - Γενάρη και μπροστά στην πορεία εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος.

Θα τραγουδήσει ο Γιάννης Λαζαρίδης με την ορχήστρα του.

Από την Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής

Η Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι την Κυριακή 10 Γενάρη, στη 1.00 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ρουφ (Πειραιώς & Εχελιδών 69 - ρεύμα προς Πειραιά, μετά την Π. Ράλλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ