ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή στη δεύτερη φάση της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού

Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφωνούν στα εδάφη από τα οποία προτίθεται να απομακρυνθεί ο ισραηλινός στρατός

Εφθασε ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

Από τις εκδηλώσεις των Παλαιστινίων για τη μέρα της ανεξαρτησίας

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις των Παλαιστινίων για τη μέρα της ανεξαρτησίας
Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι αλλεπάλληλες συναντήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη, για χτες αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, ολική ή μερική, από ένα, επιπλέον, 5% των εδαφών της Δυτικής Οχθης. Το πρόβλημα καλείται να λύσει ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος, ο οποίος έφθασε χτες το μεσημέρι στην περιοχή. Υπό το βάρος των νέων αντιπαραθέσεων, οι Παλαιστίνιοι γιόρτασαν την επέτειο της ημέρας της ανεξαρτησίας, της 15ης Νοεμβρίου του 1988, όταν το εξόριστο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο διακήρυξε την ανεξαρτησία της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζα.

Παρά την έκτακτη συνάντησή τους, αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Τελ Αβίβ, οι Γιάσερ Αραφάτ και Εχούντ Μπάρακ δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε τους χάρτες που πρότεινε η ισραηλινή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τα εδάφη, που πρόκειται να της παραδοθούν, είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένα και δε βοηθούν καθόλου στη σύνδεση των υπολοίπων αυτόνομων εδαφών μεταξύ τους. Της συνάντησης των δύο ανδρών είχε προηγηθεί συνάντηση του Παλαιστινίου διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και του Ισραηλινού διπλωμάτη Οντέντ Εράν, η οποία, επίσης, κατέληξε σε αδιέξοδο. Ο Ερακάτ, μετά το τέλος της, αρκέστηκε να δηλώσει ότι δε θα γίνει η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υπαγορεύει τα εδάφη από τα οποία προτίθεται να αποχωρήσει, χωρίς να τα διαπραγματεύεται, αντίθετα με όσα προβλέπουν οι ειρηνευτικές συμφωνίες». Κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, τονίζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τις προτάσεις της.

Λακωνικός και προβληματισμένος εμφανίστηκε, κατά την άφιξή του, ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος, ο οποίος, αν και μετέβη στην περιοχή για να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικές με τον τρίτο και τελευταίο γύρο των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, καλείται να μεσολαβήσει για να επιλυθεί το ζήτημα της απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού. Ο Ρος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε». Ο Αμερικανός απεσταλμένος επρόκειτο να συναντηθεί, χτες το βράδυ, αρχικά με τον Εχούντ Μπάρακ και μετά με τον Γιάσερ Αραφάτ. Πάντως, ο ισραηλινός στρατός έχει, ήδη, προετοιμαστεί να αποχωρήσει από τα εδάφη που επέλεξε η κυβέρνησή του και αναμένει την τελική εντολή.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε τις πολλές δηλώσεις και γιόρτασε, σε σχετικά χαμηλούς τόνους σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρόνιες, την επέτειο της ημέρας της ανεξαρτησίας. Αν και οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, δε διοργανώθηκαν εντυπωσιακές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Ο Γιάσερ Αραφάτ, στο μήνυμά του, κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να μη χάνει τις ελπίδες και το κουράγιο του και να συνεχίσει να παλεύει για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ο Μπ. Γιέλτσιν θα «αντιμετωπίσει» τις πιέσεις των δυτικών στον ΟΑΣΕ

 

ΜΟΣΧΑ._

O Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε χτες ότι θα εκπροσωπήσει ο ίδιος τη Ρωσία στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ για να υπερασπιστεί τη στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία έναντι των επικρίσεων της Δύσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Γιέλτσιν τόνισε ότι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη «για να αποδείξει στους Δυτικούς ότι δεν έχουν το δικαίωμα να κατηγορούν τη Ρωσία για την εξουδετέρωση των συμμοριών και των τρομοκρατών στο έδαφός της». «Δε θα σταματήσουμε μέχρις ότου εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης στο έδαφός μας», πρόσθεσε. Στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 του Νοέμβρη στην Κωνσταντινούπολη, θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Νορβηγός Κνουτ Βόλεμπεκ, δήλωσε χτες στο Οσλο ότι ο Οργανισμός θα ζητήσει από τη Ρωσία να καθορίσει ένα «ακριβές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης» των στρατευμάτων της από την Τσετσενία κατά τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ. «Αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα της ακεραιότητας της Ρωσίας και της μάχης της κατά της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο Βόλεμπεκ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αυξημένη χρήση στρατιωτικής δύναμης στην Τσετσενία «δεν είναι λογική, είναι δυσανάλογη με τον επιδιωκόμενο στόχο».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, επισήμανε ότι «κάθε προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» της Ρωσίας «θα απορριφθεί με τρόπο αποφασιστικό» στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα προώθησαν τις θέσεις τους βαθύτερα μέσα στην Τσετσενία από τα δυτικά στη διάρκεια της νύχτας, 13 του Νοέμβρη, και βομβάρδισαν χωριά, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ». Φάλαγγα τεθωρακισμένων προχώρησε κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της Τσετσενίας σε ένα σταυροδρόμι κοντά στο χωρίο Γκέκι, και εισήλθε στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Ουρούς - Μαρτάν για πρώτη φορά. Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν από τα ανατολικά προς τα δυτικά προς την πρωτεύουσα Γκρόζνι. Στα ανατολικά οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, την Γκουντερμές. Το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ μετέδωσε ότι ο στρατός ανακοίνωσε πως έχει «καθαρίσει» περισσότερο από το μισό Γκουντερμές από τους αντάρτες. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυροβολικό, ελικόπτερα και δυνάμεις πεζικού, για να αντιμετωπίσουν μια δύναμη από περίπου 400 αντάρτες που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Γκρόζνι από τα νότια τις τελευταίες 24 ώρες.

ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαμόρφωση καινούριων ισορροπιών;

 

ΛΟΝΔΙΝΟ._

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Γιασουάντ Σινχ, και ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στρόουμπ Τάλμποτ, συναντώνται στο Λονδίνο σε ένα «εντελώς καινούριο πεδίο»: ο «παρίας» είναι το Πακιστάν του στρατηγού - πραξικοπηματία Περβέζ Μουσαράφ, ενώ οι ισορροπίες σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) έχει αναστραφεί.

Για την ακρίβεια, αναμένεται να «κυριαρχήσει», κατά αναλυτές, το ζήτημα του Πακιστάν. Η επίθεση στο Κασμίρ φέτος, ο μόλις συγκεκαλυμμένος εκβιασμός για χρήση πυρηνικών όπλων στη διάρκεια της σύγκρουσης, η συνέχιση της εκστρατείας θρησκευτικού φανατισμού και ακόμη, το πραξικόπημα και οι επιθέσεις στην αμερικανική πρεσβεία και το κτίριο του ΟΗΕ στο Ισλαμαμπάντ την Παρασκευή, προκαλούν «έντονη ανησυχία» στην Ουάσιγκτον, η οποία ενδέχεται να στραφεί στο Νέο Δελχί προσβλέποντας στην «ευνοϊκή στάση» του.

Το νέο στρατιωτικό καθεστώς «αναιρεί» όσα είχαν επιτευχθεί (;) στη Λαχώρη το Γενάρη.

Ο Σινχ αναμένεται να θέσει ορισμένα ζητήματα στον Τάλμποτ - ανάμεσα στα οποία είναι αν ο Π. Μουσαράφ αποδέχεται την κοινή διακήρυξη Σαρίφ και Κλίντον (4 Ιούλη), όταν «τερματίστηκε» ουσιαστικά η σύγκρουση στη Γραμμή Ελέγχου του Κασμίρ.

Επίσης, υπάρχει άλλη μια «κοινή ανησυχία» της αμερικανικής και της ινδικής κυβέρνησης: αν οι κυβερνήσεις Αφγανιστάν και Πακιστάν, με «δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν» ενδέχεται να στραφούν «στο εμπόριο ναρκωτικών για την εξασφάλιση εσόδων». Εξάλλου, ο Π. Μουσαράφ υπήρξε «εκπαιδευτής των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν», και ως εκ τούτου «ανέπτυξε στενές σχέσεις με ανθρώπους όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν».

Είναι πιθανό, πάντα κατά διπλωματικούς αναλυτές, ΗΠΑ και Ινδία να καταλήξουν σε μια κοινή «αποτρεπτική πολιτική» έναντι του Πακιστάν, αλλά χωρίς να διαλύσουν την οικονομία του ή την κοινωνική του συνοχή.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Υπέρμετρα αισιόδοξος ο Μίτσελ

 

ΜΠΕΛΦΑΣΤ._

Τα μεσάνυχτα έληγε η προθεσμία της αναβολής για να απαντήσουν τα δύο κόμματα που βρίσκονται σε απευθείας διαπραγματεύσεις, το φιλοβρετανικό Κόμμα των Ενωτικών Προτεσταντών του Ντέιβιντ Τριμπλ και το Σιν Φέιν, αλλά έσπευσε ο Αμερικανός μεσολαβητής και πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, και κατά τη διάρκεια του μεσημεριού προσπάθησε να προκαταλάβει τις απαντήσεις των δύο μερών, δηλώνοντας ότι είναι «αρκετά σίγουρος» ότι τα δύο κόμματα του Ολστερ θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να επιτύχουν το διττό στόχο, που είναι, αφ' ενός, ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων και, αφ' ετέρου, μία νέα και από όλα τα κόμματα απαρτιζόμενη τοπική κυβέρνηση.

Πάντως, οι διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μετά από πρωτοβουλία του κόμματος των Ιρλανδών Σιν Φέιν, εισήλθαν χτες στην 11η βδομάδα και το μοναδικό εμπόδιο εξακολουθεί να παραμένει ο αφοπλισμός του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), προκειμένου να υποχωρήσουν οι Ενωτικοί Προτεστάντες και να αποδεχτούν τη συμμετοχή του Σιν Φέιν, που θεωρείται πολιτικό σκέλος του ΙΡΑ, στη νέα πολυκομματική κυβέρνηση. Ενας όρος που δεν προβλεπόταν από την πολύκροτη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής». Αλλά η εμμονή των Ενωτικών Προτεσταντών να προηγηθεί ο αφοπλισμός του ΙΡΑ, απειλούσε άμεσα με κατάρρευση όλη την ειρηνευτική διαδικασία, οδήγησε όλα τα μέρη και κυρίως τη Βρετανία να προτείνουν μία επαναδιαπραγμάτευση των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας, τουλάχιστον όσον αφορά τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων όπου ανήκει και ο ΙΡΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ