ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Νέος Πρόεδρος ο Τραϊκόφσκι

 

ΣΚΟΠΙΑ._

Από τις προχτεσινές εκλογές

Associated Press

Από τις προχτεσινές εκλογές
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO/DPMNE καταλαμβάνει τελικά την προεδρία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, διαδεχόμενος τον Κίρο Γκλιγκόροφ σε μια «δύσκολη εποχή». Ο 43χρονος Μπόρις Τραϊκόφσκι, του χαρακτηριζόμενου ως «κεντροδεξιού» συνασπισμού που κυβερνά τη χώρα, συγκέντρωσε ποσοστό 53%, έναντι ποσοστού 46% που συγκέντρωσε ο σοσιαλδημοκράτης Τίτο Πετκόφσκι, η παράταξη του οποίου μίλησε για «νοθεία» στις περιοχές των αλβανοφώνων, όπου φαίνεται πως κρίθηκε και το αποτέλεσμα.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου «Ρόιτερ» στα Σκόπια μετέδωσε ότι, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή έφθασε το 70% των 1,6 εκατ. ψηφοφόρων που ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους.

Ο Μπ. Τραϊκόφσκι συγκέντρωσε υποστήριξη της «τελευταίας στιγμής» από τους αλβανόφωνους, γεγονός που μάλλον δεν είναι ασύνδετο με τη στάση της κυβέρνησης του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι κατά τη διάρκεια του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας (επέτρεψε άνευ όρων τη στάθμευση και διέλευση των στρατευμάτων). Το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, το οποίο στον πρώτο γύρο είχε κατεβάσει δικό του υποψήφιο, στο δεύτερο αποφάσισε να τον στηρίξει με το επιχείρημα ότι η εκλογή του Πετκόφσκι «θα σηματοδοτούσε επιστροφή της χώρας στον κομμουνισμό».

Μπ. Τσερβενκόφσκι: «Είναι ντροπή»

«Αυτό (το αποτέλεσμα) είναι το μεγαλύτερο όνειδος για τη χώρα. Είναι μια τρομερή απάτη», δήλωσε ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Μπάνκο Τσερβενκόφσκι. «Η δημοκρατία, το Σύνταγμα και η εθνική αξιοπρέπεια των ανθρώπων έγιναν φάρσα», είπε.

Κάλεσε τους οπαδούς του κόμματος σε διαδηλώσεις στα Σκόπια, ενώ ζήτησε από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επανελέγξουν τη «νοθεία», που, όπως είπε, έλαβε χώρα στο τμήμα της ΠΓΔΜ όπου ψήφισαν οι Αλβανόφωνοι.

Σε μια ένδειξη υπέρ του ότι οι αιτιάσεις Τσερβενκόφσκι δεν είναι «εντελώς αβάσιμες», σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι σε ορισμένες περιφέρειες ο αριθμός των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν υπερέβαινε τον αριθμό των καταγραμμένων ψηφοφόρων.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών

Ο Π. Σιμονένκο καταγγέλλει «ολιγαρχικές φατρίες και διεφθαρμένες εξουσίες»

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ)._

«Δεν κέρδισε αυτές τις εκλογές ο Λεονίντ Κούτσμα, αλλά ορισμένες ολιγαρχικές φατρίες και το σύστημα της διεφθαρμένης εξουσίας, που αγωνίστηκαν όχι για να εκφράσει ο λαός την άποψή του, αλλά για να διατηρηθούν στην εξουσία», δήλωσε ο Πιότρ Σιμονένκο μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, μετά την καταμέτρηση του 95,05% των ψήφων, υπέρ του Λεονίντ Κούτσμα ψήφισε το 56,18% των ψηφοφόρων (15.000.100 ψηφοφόροι). Υπέρ του αντιπάλου του, του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Πιότρ Σιμονένκο, ψήφισε το 37,89% των ψηφοφόρων (10.190.000 ψηφοφόροι). Στις κάλπες προσήλθαν 27.616.000 εκλογείς (από το σύνολο των 37.300000 ψηφοφόρων της χώρας). Το 3,46% δεν ψήφισε κανέναν υποψήφιο. Το επιτελείο του Κούτσμα δήλωσε αμέσως ότι «στο άμεσο μέλλον θα μπει οριστικό τέρμα στον κομμουνισμό στην Ουκρανία», διότι «ο λάος υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις». Ο Σιμονένκο, μια μέρα πριν το δεύτερο γύρο, δήλωσε ότι εναντίον του είχε δημιουργηθεί ένας πληροφοριακός αποκλεισμός, υπάρχουν παραδείγματα εξαγοράς των ψηφοφόρων και ότι έχουν κυκλοφορήσει πλαστογραφίες με τη μορφή προπαγανδιστικών υλικών των κομμουνιστών. Σύμφωνα με τους περισσότερους παρατηρητές, η εκλογική εκστρατεία στην Ουκρανία επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό το σενάριο των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία το 1996. Αυτό αφορά όχι μόνο την αχαλίνωτη αντικομμουνιστική εκστρατεία στα ΜΜΕ και την ομοιότητα των συνθημάτων των «μεταρρυθμιστών», αλλά και τον τεράστιο αριθμό παραβιάσεων.

Ο Π. Σιμονένκο, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις του ουκρανικού πρακτορείο ΟΥΝΙΑΝ, δήλωσε: «Κάναμε το παν δυνατό και στις συνθήκες της ξέφρενης πίεσης εναντίον μας, πρακτικά το 40% του πληθυσμού δε φοβήθηκε και εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία του για αποτελεσματικές αλλαγές στην Ουκρανία». Ο Π. Σιμονένκο επέρριψε την πολιτική ευθύνη για το μέλλον της Ουκρανίας στις κεντρώες και δεξιές δυνάμεις, οι οποίες υποστήριξαν τον Κούτσμα, παραβιάζοντας χονδροειδώς τη νομοθεσία της χώρας.

.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας

 

ΚΙΝΣΑΣΑ._

Επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στους δρόμους πόλεων που ελέγχονται από τα κυβερνητικά στρατεύματα επέβαλε χτες η κυβέρνηση του ΛΔ Κονγκό, εξηγώντας ότι η κατάσταση έχει γίνει απειλητική για τους πολίτες εν αναμονή μίας «μεγάλης επίθεσης από ανταρτικές οργανώσεις»...

Η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ξεκίνησε από προχτές, Κυριακή, έχει ισχύ από τις 21.00 τοπική ώρα έως τις 06.00 το πρωί, ενώ όποιος βρεθεί να κυκλοφορεί τις «απαγορευμένες ώρες» θα έχει την αντιμετώπιση που έχουν «οι αντάρτες ή οι εχθροί του κράτους». Ο υπουργός Πληροφοριών, Ντιντιέρ Μουμένγκι, ανακοίνωσε αυτή την απόφαση ως αντίδραση, όπως είπε, στο «βάρβαρο σχέδιο» εχθρών της χώρας, όπως ανταρτών από τη Ρουάντα, την Ουγκάντα και την Αγγόλα. Ο υπουργός Πληροφοριών υποστήριξε πως η απόφαση αυτή «είναι μέρος του καθήκοντος της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της ειρήνης και της δημόσιας τάξης μετά τις απειλές που γίνονται προς το λαό της Κινσάσα». Πρόσθεσε, επίσης, πως η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την «αποκάλυψη δολοπλοκίας» που έστησε ένας από τους ηγέτες ανταρτικής οργάνωσης, ο Ζαν Πιερ Μπέμπα και η ανταρτική οργάνωση ΟΥΝΙΤΑ που δρα στην Αγγόλα, δίχως ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Πριν λίγες μέρες, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ έφθασε στη ΛΔ Κονγκό, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, τόσο σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τα στρατεύματα του Κογκολέζου Προέδρου Λοράντ Καμπίλα, όσο και από περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες διαφόρων οργανώσεων. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σκοπεύει, έτσι, να ελέγξει ιδίοις όμμασι δύο τινά: Αφ' ενός, εάν τηρείται η συμφωνία εκεχειρίας και, αφ' ετέρου, εάν προχωρεί ομαλά η αποχώρηση ξένων κυβερνητικών στρατευμάτων γειτονικών χωρών με τη ΛΔ Κονγκό, καθώς και τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων από Ρουαντέζους Χούτου, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τα κυβερνητικά στρατεύματα της ΛΔ Κονγκό στην πρώτη φάση ενός πολέμου, που θα μπορούσε ανενδοίαστα να χαρακτηριστεί περιφερειακός και όχι εμφύλιος. Η εμπόλεμη κατάσταση στη ΛΔ Κονγκό, στην οποία είχαν (και έχουν) εμπλακεί ανοιχτά διάφορες γείτονες αφρικανικές χώρες (όπως Ζιμπάμπουε, Ναμίμπια, Αγγόλα, Ρουάντα, Ουγκάντα, Μπουρούντι) εκδηλώθηκε ένα χρόνο (1997) αφότου ο Λοράντ Καμπίλα εκτόπισε από την εξουσία τον στυγερό δικτάτορα της χώρας (πρώην Ζαΐρ) Μομπούτου Σέσε Σέκο.

ΙΝΔΙΑ
Πλησιάζουν τους 10.000 οι νεκροί από τον κυκλώνα

 

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ._

Νέες αναφορές την Κυριακή για νεκρούς από τον κυκλώνα της 29ης Οκτωβρίου ανέβασε τον συνολικό αριθμό τους σε 9.504, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of India». Κατά αξιωματούχους, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς ακόμη τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει σε αρκετές πόλεις του κρατιδίου Ορρίσσα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η από αέρος διανομή βοήθειας στους πληγέντες θα συνεχιστεί, καθώς είναι ιδιαίτερα προβληματική υπόθεση η διαβίωση των επιζώντων. Η βοήθεια περιλαμβάνει ρουχισμό, τρόφιμα και φάρμακα. Τα τελευταία χρειάζονται απελπιστικά, καθώς αναφέρονται χιλιάδες κρούσματα δυσεντερίας.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «EGYPT AIR»
«Πυκνή ομίχλη» γύρω από τα αίτια της πτώσης

 

ΝΙΟΥΠΟΡΤ._

Τ ερωτηματικά θα εξακολουθούν να παραμένουν καθώς η εξέταση και του δεύτερου «μαύρου κουτιού» του μοιραίου «Μπόινγκ 767» που κατέπεσε στις 31 του Οκτώβρη στα νερά του Ατλαντικού, ανοιχτά της Μασαχουσέτης, δεν προσέφερε καμία ουσιαστική απάντηση.

Λίγα, έως καθόλου, είναι τα νέα διαφωτιστικά στοιχεία για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, που προσέφερε στις ομάδες ερευνών το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους, μετά την πρώτη ακρόαση των συνομιλιών του πληρώματος μέσα στο θάλαμο διακυβέρνησης, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετά την ακρόαση και του δεύτερου κουτιού, η ερευνητική ομάδα απέκλεισε ως αίτιο της πτώσης του «Μπόινγκ», που παρέσυρε στον θάνατο 217 ανθρώπους, την αεροπειρατεία, την αυτοκτονία ή κάποιον καβγά μεταξύ του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη.

Το δεύτερο από τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους βρέθηκε πέντε μέρες μετά το πρώτο και εστάλη προχτές στην Ουάσιγκτον, για εξέταση στα εργαστήρια του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας Μεταφορών (ΝΤSΒ). Οσο για το πρώτο κουτί, καταγράφει τις παραμέτρους της πτήσης και από την προκαταρκτική εξέτασή του, αποδείχτηκε πως ο αυτόματος πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους είχε απενεργοποιηθεί λίγες στιγμές προτού αρχίσει την ασυγκράτητη πτώση του προς τα σκοτεινά νερά του Ωκεανού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ