ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ξεπερνούν τις 40 οι αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία

Πληθαίνουν καθημερινά οι αποφάσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων για συμμετοχή στην απεργία στις 4 Φλεβάρη. Ηδη οι αποφάσεις πανελλαδικά μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 40. Συγκεκριμένα, αποφάσεις έχουν πάρει οι εξής σύλλογοι: Οικότροφοι ΤΕΙ Λάρισας, Ιχθυολογία Βόλου, Δίκτυα Πανεπιστήμιο Βόλου, Φιλοσοφική Ρεθύμνου, Ψυχολογία Ρεθύμνου, ΤΕΙ Χανίων, Οικότροφοι Εστιών Χανίων, Ιατρική Ηρακλείου, Μαθηματικό ΑΠΘ, Φυσικό ΑΠΘ, Γεωλογικό ΑΠΘ, Φιλοσοφική και Παιδαγωγική ΑΠΘ, Γαλλική Φιλολογία ΑΠΘ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, Οικότροφοι ΤΕΙ Χαλκίδας, Φαρμακευτική Πανεπιστήμιου Πάτρας, Μαθηματικό Πανεπιστήμιου Πάτρας, Χημικό Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Φυσικό Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Πληροφορική Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Φιλολογία Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Οικότροφοι Εστιών Ρεθύμνου, Τμήμα Μηχανικών και Πληροφορικής Πανεπιστήμιου Κρήτης, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Πύργου, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας, Μαθηματικό Πανεπιστήμιου Σάμου, Στατιστική Πανεπιστήμιου Σάμου, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιου Σάμου.Στην Αθήνα:ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών) ΕΚΠΑ, ΠΤΔΕ (Δασκάλων) ΕΚΠΑ, Ιστορικό Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Μαθηματικό ΕΚΠΑ, Νοσηλευτική ΑΕΙ ΕΚΠΑ, Οδοντιατρική ΕΚΠΑ, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΓΚΤΣ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθήνας, Φοιτητική Εστία Αθηνών, Νέα Φοιτητική Εστία ΕΜΠ.

Πρόγραμμα δράσης μπροστά στην απεργία

Μπροστά στην απεργία στις 4 Φλεβάρη, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση την περασμένη Τρίτη, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί αλλά και συνολικότερα οι σπουδαστές, αλλά και το ζήτημα του Ασφαλιστικού που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ αποφάσισε πρόγραμμα δράσης ως κλιμάκωση μπροστά στην απεργία.

Με βάση αυτό, προχτές έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του ΤΕΙ Χαλκίδας. Οι εστιακοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους σπουδαστές του ΤΕΙ, να μεταφέρουν πλατιά την απόφασή τους για τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία, να ενημερώσουν τους σπουδαστές για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα και να τους καλέσουν στο πλευρό τους. Χτες, με απόφαση του Συλλόγου Οικοτρόφων, έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, σχετικά τόσο με το Ασφαλιστικό όσο και την κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα. «Εκεί φάνηκε για άλλη μια φορά με ποια πλευρά έχει ταχθεί η διοίκηση του Ιδρύματος, αφού έδιωξαν το τηλεοπτικό συνεργείο κακήν κακώς, προκειμένου να μην επιτρέψουν στους σπουδαστές να πουν τη γνώμη τους, να αναδείξουν τη σημερινή κατάσταση στο ΤΕΙ. Ομως, δεν το βάλαμε κάτω, πραγματοποιήσαμε τη συνέντευξη, αναδείξαμε την κατάσταση», σημειώνει ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας σε ανακοίνωσή του. Τέλος, ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές στη σύσκεψη με εκπροσώπους από σωματεία της περιοχής, την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα ψυχαγωγίας της Εστίας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τους ενοχλεί η γραμμή της διεκδίκησης και της σύγκρουσης

Τη μεθόδευση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) να αλλοιώσει τους πραγματικούς συσχετισμούς στην Ομοσπονδία, καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή την άρνηση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ να νομιμοποιήσει τους συνέδρους από τα σωματεία «Ο Βύρων» και «Γαλάτεια Καζαντζάκη» στο 36ο Συνέδριό της.

«Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την πρώτη μέρα του Συνεδρίου και η στάση της πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ, "Ενότητα", αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Παίζοντας βρώμικο ρόλο, δεν διστάζουν, μπροστά και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, να αλλοιώσουν τους πραγματικούς συσχετισμούς μέσα από νόθες διαδικασίες, σωματεία - σφραγίδες, σωματεία που στήνουν μαζί με την εργοδοσία κ.ά.», αναφέρει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «απογυμνωμένη από κάθε νομικό - τυπικό επιχείρημα για τη μη εγγραφή των δύο σωματείων (αφού τα Καταστατικά και των δύο σωματείων είναι πλήρως εναρμονισμένα με το Καταστατικό της ΟΙΕΛΕ), η πλειοψηφία της "Ενότητας" κατέφυγε σε μια πρωτοφανή επίθεση σε Σωματεία που εκπροσωπούν εκατοντάδες εργαζόμενους και είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ουσιαστικά, όμως, ομολόγησε μέσα στο συνέδριο ότι επιλέγει, με μια προκλητική καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική απόφαση, να αλλοιώσει τον πραγματικό συσχετισμό. Αιτία της μη εγγραφής, όπως ξεδιάντροπα δήλωσαν, είναι ότι συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ.

Αυτό τους ενοχλεί, αυτό τους πονάει! Η γραμμή της διεκδίκησης και της σύγκρουσης με κυβερνήσεις και εργοδοσία παντού. Αυτό αποδεικνύουν τα λόγια της πλειοψηφίας, η οποία, σε ομιλία εκπροσώπου της, ομολόγησε ανοιχτά ότι "δεν παλεύουμε ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά τη στηρίζουμε και μέσω θεσμικών προτάσεων επιδιώκουμε να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου". Στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που φέρνει για ψήφιση το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, που υλοποιεί το βάρβαρο 3ο μνημόνιο, που ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες των επιχειρηματικών ομίλων και της μεγαλοεργοδοσίας, τσακίζοντας κάθε έννοια δικαιώματος», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Μέρες μαθητικής δημιουργίας στην Πάτρα

Ενα πολιτιστικό διήμερο από μαθητές για μαθητές, με τίτλο «Μέρες μαθητικής δημιουργίας», διοργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Πάτρας της ΚΝΕ, στις 12 και 13 Φλεβάρη, στην αίθουσα «Αίγλη» (Veso Mare).

Η ΚΝΕ καλεί μαθητικές καλλιτεχνικές ομάδες να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενώ να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί συνάντηση μαθητών καλλιτεχνών για την καλύτερη προετοιμασία του διημέρου, που προετοιμάζεται ήδη με πολύ μεράκι και συλλογική δουλειά. Εργαστήρι φωτογραφίας, μουσικά συγκροτήματα, θεατρικό από την ομάδα μαθητών του Λαϊκού Φροντιστηρίου του ΜΑΣ, ζωγραφική, επιδείξεις γκράφιτι, αλλά και ρυθμικής γυμναστικής, περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα του διημέρου, το οποίο συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Παράλληλα, φιλοδοξία της ΚΝΕ είναι το διήμερο να φιλοξενήσει και πολιτιστικές ομάδες συλλόγων και φορέων της περιοχής.

ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η νεολαία να απομονώσει τους φασίστες και τις αντιλήψεις τους

Την προσπάθεια τρομοκράτησης μελών της ΚΝΕ από στέλεχος της Χρυσής Αυγής καταγγέλλει το Τομεακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Οπως σημειώνει, την περασμένη Τρίτη, την ώρα που μέλη της ΚΝΕ εξορμούσαν έξω από σχολικό συγκρότημα, στέλεχος της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να τους τρομοκρατήσει βγάζοντάς τους φωτογραφίες και χρησιμοποιώντας ως «επιχείρημα» ένα χουντικό παραλήρημα περί προσηλυτισμού!

«Με αφορμή αυτό το γεγονός καταγγέλλουμε την τρομοκρατική στάση και δράση της ΧΑ και καταδικάζουμε όσους στηρίζουν την ύπαρξη και δράση αυτής της εγκληματικής φασιστικής οργάνωσης. Το πρόσχημα πως η ΧΑ είναι κόμμα της Βουλής δεν αλλάζει το χαρακτήρα και την πρακτική της και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε διευκόλυνση», σημειώνει το ΤΣ της ΚΝΕ, και τονίζει:

«Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία και ειδικά τους μαθητές και τις μαθήτριες να απομονώσουν τους φασίστες, αποκρούοντας κάθε αντίληψη εθνικισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Να γνωρίσουν και να θυμηθούν τα διδάγματα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, τους ναζί, τις βαρβαρότητες και τα κρεματόρια των προγόνων της Χρυσής Αυγής. Να καταδικάσουν τις αποκρουστικές και απάνθρωπες ιδέες και την τρομοκρατική λογική της».

Στην Πρυτανεία του ΑΠΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αίτημα να πραγματοποιηθούν τώρα όλες οι μετεγγραφές φοιτητών, πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων Φιλολογίας, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής, Φυσικού, Γεωλογικού, Νομικής.

Επίσης, παραδόθηκε ψήφισμα από τους εκπροσώπους των 5 Φοιτητικών Συλλόγων, που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, προκειμένου να αναβληθούν οι εξετάσεις μαθημάτων τη μέρα της απεργίας, για να μπορέσουν να συμμετέχουν οι φοιτητές στο απεργιακό συλλαλητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ