ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα τραγωδία με 26 νεκρούς

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Μια τραγωδία ακόμα με θύματα μικρά παιδιά σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια από το Κοκκάρι της Σάμου. Συγκεκριμένα, αλλοδαπός εντοπίστηκε στις εννέα το βράδυ σε βόρεια παραλία του νησιού και δήλωσε ότι επέβαινε σε ξύλινο σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια (στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης) στις 03.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, το οποίο υπέστη εισροή υδάτων και μισοβυθίστηκε με επιβαίνοντες περίπου 40 - 50 αλλοδαπούς. Μέχρι χτες είχαν διασωθεί εννέα άτομα (πέντε άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά), ενώ έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα 26 σοροί (δέκα άνδρες, έξι γυναίκες και δέκα παιδιά). Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο πλωτά σκάφη της FRONTEX και ιδιωτικά μέσα. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε στη Σάμο και κατασχέθηκε, ενώ συνελήφθη ο διακινητής.

Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, με δηλώσεις του, ανέφερε ότι οι νέες εκθέσεις θα είναι καλές και η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της, κάτι που επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες τους, γιατί υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και σκόπιμα κρύβουν το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενο της Σένγκεν. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για τις πιέσεις προς την Ελλάδα, ακόμη κι αν οι ακραίες προτάσεις ακούγονται κάτω από το τραπέζι. Παράλληλα, σημείωσε ότι αρχίζει νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, ο οποίος ανέφερε ότι «Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο θέμα των προσφύγων, περισσότερο από ό,τι έχουν ανταποκριθεί οι εταίροι στις ανάγκες της Ελλάδας για το θέμα».

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, κατέληξαν σε συμφωνία χτες τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για το πλαίσιο παροχής ασύλου, υιοθετώντας σχετικά αυστηρότερα μέτρα. Οι αλλαγές εισάγουν διετή καθυστέρηση στην επανένωση οικογενειών - βάζοντας στην αναμονή όσους περιμένουν ότι θα φέρουν συγγενείς τους στη Γερμανία - και θα κηρυχτούν ασφαλείς χώρες το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία, κάτι που θα κάνει ευκολότερες τις λεγόμενες επαναπροωθήσεις προς τις τρεις χώρες. Με τον περιορισμό, η Γερμανία ακολουθεί ανάλογες κινήσεις που είχε κάνει η Δανία και η Σουηδία. Τέλος, το σουηδικό υπ. Εσωτερικών σχεδιάζει να απελάσει από τη χώρα 80.000 αιτούντες άσυλο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Εσωτερικών Αντερς Ιγκεμαν. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση ειδικά ναυλωμένων πτήσεων charter για το διώξιμο των ανθρώπων αυτών στις χώρες προέλευσής τους. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και η Φινλανδία.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μετατρέπουν τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας στη Λέσβο

Στις περιοχές της Βορειοανατολικής Λέσβου, που βρέθηκαν στην καρδιά του μεταναστευτικού - προσφυγικού κύματος και στις οποίες καταγράφονται τα αποτελέσματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο νησί.

Ο Ν. Σοφιανός, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Εφταλού και το Μανταμάδο, όπου ενημερώθηκε για τις διαδικασίες υποδοχής, φροντίδας και μετακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών, από τις παραλίες του νησιού στο «κέντρο ταυτοποίησης και διαλογής» που έχει στηθεί στη Μόρια. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μυτιλήνη, ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τους εργαζόμενους και συνολικά όλο το λαό της Λέσβου και όλης της χώρας να μη δείξουν καμία ανοχή στα μέτρα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και η ΕΕ και οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι οι ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επίκειται η υλοποίηση των μέτρων έχουν πληθύνει, μετά και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τα παιχνίδια με τη Σένγκεν, αλλά και τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παζαρεύει με το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, για να πετύχει μια συμφωνία που θα την βολεύει: «Τα "hot spots", τα "κέντρα ελέγχου, ταυτοποίησης και διαλογής" που θα δημιουργηθούν, θα μετατρέψουν τα νησιά και ολόκληρη τη χώρα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, που θα περιμένουν εάν και πότε θα χρειάζεται το κεφάλαιο φτηνό εργατικό δυναμικό, για να περνούν στην ΕΕ και οι υπόλοιποι θα απελαύνονται», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός. «Με αφορμή το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, ανοίγουν κρίσιμα ζητήματα που άπτονται των θεμάτων της εθνικής κυριαρχίας», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή - Συνοριοφυλακή, που θα αναλάβει περιπολίες και στο Αιγαίο, δεν έχει ξεκάθαρα τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. «Είναι ένα παράδειγμα του πώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οδηγεί στο "γκριζάρισμα" όλου του Αιγαίου».

Ακόμα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υποδοχής, φροντίδας και στέγασης των προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνονται με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, των δήμων, με προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού. Ο Ν. Σοφιανός ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που έχει το ΚΚΕ, για την απευθείας μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στις χώρες προορισμού τους, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση που αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να προτάξει. «Είναι υποκρισία, την ώρα που κλαίνε για τα ναυάγια και τους νεκρούς, να νομιμοποιούν το δουλεμπόριο και τα ταξίδια θανάτου στο Αιγαίο». Και κάλεσε το λαό να αγωνιστεί, ώστε να μπει τέλος στο εμπόριο ελπίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Παράλληλα, ωστόσο, κάλεσε το λαό να μην «εθιστεί» στην εικόνα των πνιγμένων, στην εικόνα των ΜΚΟ, που αναλαμβάνουν δράση μόλις οι μετανάστες φτάνουν στην ακτή, αλλά να διεκδικήσει τις πραγματικές λύσεις καθώς και την κατάργηση των πραγματικών αιτιών, που δεν είναι άλλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη διήμερη επίσκεψη του Ν. Σοφιανού στη Λέσβο θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΕ είναι φυλακή των λαών όπως και οι μηχανισμοί της τύπου Σένγκεν

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν:

«Την ώρα που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της διατηρούν τις αιτίες των προσφυγικών ροών (πόλεμοι, επεμβάσεις κ.λπ.) και οι πολύνεκρες τραγωδίες στο Αιγαίο συνεχίζονται, την ίδια ώρα ασκούν πιέσεις, με αιχμή την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, για να εφαρμοστούν ακόμη πιο άγρια μέτρα καταστολής, αυξάνοντας τους τραγικούς θανάτους και το μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

Η Συνθήκη Σένγκεν σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τα "ανοιχτά σύνορα" στην ΕΕ, αφού αυτά ανοιγοκλείνουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν. Αυτό αποδεικνύουν οι φράχτες, τα τείχη, η βαρβαρότητα των κατασχέσεων, που γίνονται σήμερα, με πλήρη ισχύ της Σένγκεν, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβενία, στη Σουηδία, στη Δανία.

Αυτές προφανώς είναι οι "βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ", που φανερώνουν την υποκρισία για τη δήθεν αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες, ενώ αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των αντιδραστικών δυνάμεων.

Αυτό μαρτυρά και η ενεργοποίηση σε βάρος της Ελλάδας των άρθρων 19 και 26 της Σένγκεν, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια, με την επίκληση της φύλαξης των "ευρωπαϊκών συνόρων". Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και τα άλλα κόμματα, που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενώ σκόπιμα κρύβουν το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενο της Σένγκεν, ισχυριζόμενοι ότι αυτή σημαίνει "ανοικτά σύνορα, χωρίς διαβατήριο".

Το ΚΚΕ αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή, τεκμηριωμένα, ότι η κατάργηση των διαβατηριακών ελέγχων ήταν το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα της ΕΕ για το πέρασμα της Σένγκεν. Η Σένγκεν δεν καταργεί τους ελέγχους, αντίθετα τους επεκτείνει με διαρκείς, ηλεκτρονικούς, βιομετρικούς ελέγχους στοιχείων που συνοδεύονται από ένα τεράστιο πλέγμα κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Πρόκειται για οργανωμένο μηχανισμό καταστολής της ΕΕ που θεριεύει τα κυκλώματα των διακινητών, στα νύχια των οποίων πέφτουν χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην παγιδευτούν στην προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης. Η ΕΕ είναι φυλακή των λαών όπως και οι διάφοροι μηχανισμοί της, η Σένγκεν, το Δουβλίνο, η FRONTEX κ.ά. Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα απευθείας μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους. Πάνω από όλα να παλέψουν για να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν και οξύνουν το δράμα των προσφύγων».

Εκδήλωση αλληλεγγύης

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες διοργανώνουν από κοινού η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και το Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων Κυψέλης - Πατησίων, την Κυριακή 31 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον Βασίλη Σταμούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, θεατρική παράσταση με θέμα τη μετανάστευση και μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό μεταναστευτικό τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ