Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα τραγωδία με 26 νεκρούς

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Μια τραγωδία ακόμα με θύματα μικρά παιδιά σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια από το Κοκκάρι της Σάμου. Συγκεκριμένα, αλλοδαπός εντοπίστηκε στις εννέα το βράδυ σε βόρεια παραλία του νησιού και δήλωσε ότι επέβαινε σε ξύλινο σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια (στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης) στις 03.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, το οποίο υπέστη εισροή υδάτων και μισοβυθίστηκε με επιβαίνοντες περίπου 40 - 50 αλλοδαπούς. Μέχρι χτες είχαν διασωθεί εννέα άτομα (πέντε άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά), ενώ έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα 26 σοροί (δέκα άνδρες, έξι γυναίκες και δέκα παιδιά). Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο πλωτά σκάφη της FRONTEX και ιδιωτικά μέσα. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε στη Σάμο και κατασχέθηκε, ενώ συνελήφθη ο διακινητής.

Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, με δηλώσεις του, ανέφερε ότι οι νέες εκθέσεις θα είναι καλές και η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της, κάτι που επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες τους, γιατί υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και σκόπιμα κρύβουν το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενο της Σένγκεν. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για τις πιέσεις προς την Ελλάδα, ακόμη κι αν οι ακραίες προτάσεις ακούγονται κάτω από το τραπέζι. Παράλληλα, σημείωσε ότι αρχίζει νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, ο οποίος ανέφερε ότι «Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο θέμα των προσφύγων, περισσότερο από ό,τι έχουν ανταποκριθεί οι εταίροι στις ανάγκες της Ελλάδας για το θέμα».

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, κατέληξαν σε συμφωνία χτες τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για το πλαίσιο παροχής ασύλου, υιοθετώντας σχετικά αυστηρότερα μέτρα. Οι αλλαγές εισάγουν διετή καθυστέρηση στην επανένωση οικογενειών - βάζοντας στην αναμονή όσους περιμένουν ότι θα φέρουν συγγενείς τους στη Γερμανία - και θα κηρυχτούν ασφαλείς χώρες το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία, κάτι που θα κάνει ευκολότερες τις λεγόμενες επαναπροωθήσεις προς τις τρεις χώρες. Με τον περιορισμό, η Γερμανία ακολουθεί ανάλογες κινήσεις που είχε κάνει η Δανία και η Σουηδία. Τέλος, το σουηδικό υπ. Εσωτερικών σχεδιάζει να απελάσει από τη χώρα 80.000 αιτούντες άσυλο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Εσωτερικών Αντερς Ιγκεμαν. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση ειδικά ναυλωμένων πτήσεων charter για το διώξιμο των ανθρώπων αυτών στις χώρες προέλευσής τους. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και η Φινλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ