Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μετατρέπουν τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας στη Λέσβο

Στις περιοχές της Βορειοανατολικής Λέσβου, που βρέθηκαν στην καρδιά του μεταναστευτικού - προσφυγικού κύματος και στις οποίες καταγράφονται τα αποτελέσματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο νησί.

Ο Ν. Σοφιανός, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Εφταλού και το Μανταμάδο, όπου ενημερώθηκε για τις διαδικασίες υποδοχής, φροντίδας και μετακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών, από τις παραλίες του νησιού στο «κέντρο ταυτοποίησης και διαλογής» που έχει στηθεί στη Μόρια. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μυτιλήνη, ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τους εργαζόμενους και συνολικά όλο το λαό της Λέσβου και όλης της χώρας να μη δείξουν καμία ανοχή στα μέτρα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και η ΕΕ και οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι οι ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επίκειται η υλοποίηση των μέτρων έχουν πληθύνει, μετά και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τα παιχνίδια με τη Σένγκεν, αλλά και τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παζαρεύει με το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, για να πετύχει μια συμφωνία που θα την βολεύει: «Τα "hot spots", τα "κέντρα ελέγχου, ταυτοποίησης και διαλογής" που θα δημιουργηθούν, θα μετατρέψουν τα νησιά και ολόκληρη τη χώρα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, που θα περιμένουν εάν και πότε θα χρειάζεται το κεφάλαιο φτηνό εργατικό δυναμικό, για να περνούν στην ΕΕ και οι υπόλοιποι θα απελαύνονται», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός. «Με αφορμή το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, ανοίγουν κρίσιμα ζητήματα που άπτονται των θεμάτων της εθνικής κυριαρχίας», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή - Συνοριοφυλακή, που θα αναλάβει περιπολίες και στο Αιγαίο, δεν έχει ξεκάθαρα τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. «Είναι ένα παράδειγμα του πώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οδηγεί στο "γκριζάρισμα" όλου του Αιγαίου».

Ακόμα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υποδοχής, φροντίδας και στέγασης των προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνονται με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, των δήμων, με προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού. Ο Ν. Σοφιανός ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που έχει το ΚΚΕ, για την απευθείας μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στις χώρες προορισμού τους, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση που αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να προτάξει. «Είναι υποκρισία, την ώρα που κλαίνε για τα ναυάγια και τους νεκρούς, να νομιμοποιούν το δουλεμπόριο και τα ταξίδια θανάτου στο Αιγαίο». Και κάλεσε το λαό να αγωνιστεί, ώστε να μπει τέλος στο εμπόριο ελπίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Παράλληλα, ωστόσο, κάλεσε το λαό να μην «εθιστεί» στην εικόνα των πνιγμένων, στην εικόνα των ΜΚΟ, που αναλαμβάνουν δράση μόλις οι μετανάστες φτάνουν στην ακτή, αλλά να διεκδικήσει τις πραγματικές λύσεις καθώς και την κατάργηση των πραγματικών αιτιών, που δεν είναι άλλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη διήμερη επίσκεψη του Ν. Σοφιανού στη Λέσβο θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ