ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Φουντώνουν τα επικίνδυνα παζάρια

Παρέμβαση Μπάιντεν υπέρ της Τουρκίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών «παζαριών» για όλη την Ανατολική Μεσόγειο προμηνύεται, με το Κυπριακό να εξελίσσεται όπως φαίνεται σε μοχλό έκφρασης σφοδρών αντιλαϊκών σχεδιασμών. Αυτό αποτυπώθηκε, άλλωστε, και την περασμένη βδομάδα στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, μετά την οποία - καθόλου τυχαία - οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις «κατηγορίες» ότι η Τουρκία στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Το Σαββατοκύριακο, χαιρετίζοντας το συνέδριο του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Συναγερμού» (ΔΗΣΥ), ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επέλεξε να επισημάνει ότι η μη λύση του Κυπριακού «θα είναι σε βάρος, όχι μόνον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά σε βάρος και της ειρήνης στην περιοχή, σε βάρος των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας».

Ενδεικτικά είναι και τα δημοσιεύματα που πυκνώνουν σε κυπριακές εφημερίδες, για την «κινητοποίηση» διαφόρων κέντρων, με στόχο το μη αποκλεισμό της Τουρκίας από τις ενεργειακές μπίζνες που στήνονται για τη μεταφορά υδρογονανθράκων από την περιοχή προς την Ευρώπη. Μετά την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, η Ουάσιγκτον φέρεται να «απευθύνθηκε» (μέσω του ίδιου του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν) τουλάχιστον σε Κύπρο και Ισραήλ και να έθεσε το θέμα της συνεργασίας και με την Τουρκία, «ενοχλημένη» από την προετοιμασία μελετών για τη μεταφορά αερίου με αγωγούς που θα διασχίζουν τις τρεις συγκεκριμένες χώρες.

Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε μέχρι και δημοσίευμα που φέρει την κυπριακή κυβέρνηση έτοιμη να συζητήσει τη συγκρότηση και Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας, με αντάλλαγμα την κατάργηση του σημερινού συστήματος των εγγυήσεων.

Εξάλλου, χαρακτηριστική είναι και η στάση με την οποία Κύπρος, αλλά και Ελλάδα, τείνουν να εξισώνουν πλέον ανοιχτά το θύτη και το θύμα στο Παλαιστινιακό, που προκάλεσε την αντίδραση των παλαιστινιακών αρχών. Παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και το ΑΚΕΛ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ, Γιώργου Λουκαΐδη, που κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα για τις πρόσφατες δηλώσεις Νεοφύτου (που είπε ότι το Ισραήλ δεν είναι «μια επιθετική χώρα που επιβάλλει τη θέλησή της στους Παλαιστινίους με τη βία», αλλά «ένα μικρό κράτος που παλεύει για επιβίωση παρά τις αντιξοότητες»). Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τόνισε πως στις δηλώσεις «παρουσιαζόταν ο θύτης ως το θύμα, παραγνωρίζοντας πλήρως την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Κυπριακό»...

Τέλος, χτες, έγινε γνωστό ότι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ανάρτησε στην ιστοσελίδα της και προκήρυξη για τη θέση οικονομικού συμβούλου του ειδικού συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό. Αλλωστε, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ο Εσπαν Μπαρθ Αϊντε δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επισημαίνει τη «διεθνή οικονομική στήριξη» που πρέπει να διασφαλιστεί, αλλά και ότι η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Σκληρές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου

Από τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, με τον Ντ. Κάμερον, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο
Από τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, με τον Ντ. Κάμερον, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παράταση τουλάχιστον ενός 24ωρου στις μεταξύ τους «κρίσιμες διαβουλεύσεις» έδωσαν το βράδυ της Κυριακής ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την αδυναμία τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ (δηλαδή την ακόμα πιο μη δεσμευτική θέση που διεκδικεί το βρετανικό κεφάλαιο). Ενα από τα κυριότερα ζητήματα που «μπλόκαρε» την επίτευξη λύσης, ήταν η απαίτηση της Βρετανίας να έχει μεγαλύτερο έλεγχο σε θέματα μετανάστευσης, νομοθετικής εξουσίας και οικονομικής διαχείρισης.

Ο πρόεδρος Τουσκ, βγαίνοντας αργά το βράδυ της Κυριακής από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου, ξεκαθάρισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι «δεν επιτεύχθηκε συμφωνία» και ότι η συζήτηση με τον Κάμερον υπήρξε καλή, αφού συμφώνησαν στην παράτασή της για ένα 24ωρο προτού δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις τους.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις συνομιλίες Τουσκ - Κάμερον, σημείωσε χτες πως «υπήρξε πρόοδος σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο», τονίζοντας με νόημα ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται...».

Πηγές στις Βρυξέλλες εμφάνιζαν τον πρόεδρο Τουσκ αισιόδοξο για την κατάληξη ενός προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας, περίπου 12 σελίδων, που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ακόμη και εντός τρέχοντος 24ώρου, σε πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ, σε σχέση με τις προτεινόμενες αλλαγές στις σχέσεις των δύο πλευρών. Αλλες πληροφορίες (ορισμένες εκ των οποίων κυκλοφόρησαν από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς») ανέφεραν πως ένα από τα «αγκάθια» που καθυστερούσαν την επίτευξη συμφωνίας ήταν οι ανησυχίες των Γάλλων αξιωματούχων, που εμφανίζονταν ριζικά αντίθετοι με αλλαγές σε τουλάχιστον δύο θέματα, επιδιώκοντας: α) Να μη δοθούν νέα δικαιώματα σε χώρες εκτός Ευρωζώνης και β) να μη δοθούν δυνατότητες βέτο που θα εμποδίζουν την Ευρωζώνη να παίρνει αποφάσεις για ενοποίηση ή διαχείριση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Υπέρ του Βrexit το 42% των Βρετανών

Στο μεταξύ, η τελευταία δημοσκόπηση της βρετανικής κοινής γνώμης έδειξε τάση επικράτησης του ρεύματος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). Δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov και στην οποία συμμετείχαν 1.735 άνθρωποι, κατέγραψε πως το 42% των Βρετανών είναι πρόθυμο να ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, σε σύγκριση με το 38% που επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Η διαφορά των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη υπέρ του Brexit που καταγράφεται σε δημοσκόπηση του YouGov από τον Οκτώβρη του 2014.

Η διαφορά διευρύνεται, καθώς η υποστήριξη των Βρετανών στο ενδεχόμενο παραμονής μειώθηκε στο 38% από 41% το Δεκέμβρη. Το ποσοστό υπέρ της εξόδου από την ΕΕ παρέμεινε αναλλοίωτο σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξήθηκε κατά 3% κι ανέρχεται πλέον στο 18%.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΡΕΝΤΣΙ
Ιταλική επιμονή για «ευέλικτη» εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που βαθαίνουν στην ΕΕ και εκφράζονται και με τις διαφωνίες για το βαθμό «πειθαρχίας» στους κανόνες δημοσιονομικής λειτουργίας, ανέδειξε η συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Η Ρώμη εξέφρασε ακόμα μια φορά την άρνησή της να δώσει άμεσα το μερίδιο που της αναλογεί για την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία (για τη «συγκράτηση» των μεταναστών εκτός Ευρώπης), ζητώντας ξανά ως αντάλλαγμα μεγαλύτερη ανοχή ως προς την τήρηση των κανόνων «δημοσιονομικής πειθαρχίας» στη λυκοσυμμαχία. Πρόκειται για το ζήτημα που σταθερά βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, εντός ΕΕ, ανάλογα με το πώς κάθε κυβέρνηση εκτιμά ότι καλύτερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιταλικού πρακτορείου «ΑΝΣΑ» για τη συνάντηση, οι δυο τους δήλωσαν «ότι οι δυο τους χώρες μένουν ενωμένες εν μέσω των διαφωνιών για τη συνεισφορά της Ιταλίας» (στα 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία). Το πρακτορείο υπενθύμιζε πως η κυβέρνηση Ρέντσι δήλωσε ότι θα θέσει βέτο στην παροχή βοήθειας προς την Τουρκία, εφόσον η ΕΕ δε συμφωνήσει για μια αντίστοιχη «διευκόλυνση» ως προς την εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας» από την Ιταλία.

Από τη μεριά της, η Μέρκελ σημείωσε ότι «ζούμε σε περίοδο μεγάλων προκλήσεων», επιμένοντας ότι «η συμφωνία όσον αφορά την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί», συμπληρώνοντας ότι η Ιταλία έχει κρίσιμο ρόλο ως προς την «αντιμετώπιση» των μεταναστών που έρχονται από Αφρική και Μέση Ανατολή.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ρέντσι μίλησε για «παρεξηγήσεις» που η Ιταλία είναι έτοιμη να συμβάλλει για να «ξεπεραστούν», ισχυριζόμενος ότι «δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τη Γερμανία ούτε με την Τουρκία» και επισημαίνοντας όλο νόημα ότι «ζητούμε να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες κανόνες ευελιξίας της ΕΕ». Σύμφωνα με το «ΑΝΣΑ», είπε ακόμα πως «δε ζητούμε νέους κανόνες», πως Ιταλία και Γερμανία «δε βλέπουμε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο», επειδή «προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες». Τέλος, ανάμεσα σε άλλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι «αν η Ευρώπη σώσει τη Σένγκεν θα χάσει τον εαυτό της».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιλ Μεσαντζέρο», ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ανέφερε ότι «στην Ευρώπη λείπει ένας μηχανισμός συμμετρικής προσαρμογής στα οικονομικά σοκ». Για να μετατραπεί η ΕΕ σε μια πραγματική ένωση, «πρέπει να υιοθετηθούν μηχανισμοί για την ανακατανομή των συνεπειών των σοκ αυτών», ισχυρίστηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ