ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπλέκει τη χώρα σε ανταγωνισμούς και λυκοφιλίες για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Αποκαλυπτική των βλέψεων της κυβέρνησης η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αρμενίας

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην επικίνδυνη τακτική της «γέφυρας» μεταξύ ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων - και της Ελλάδας πάντα ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - επιβεβαίωσαν οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Σ. Σαρκισιάν. Ο Αρμένιος Πρόεδρος πραγματοποίησε χτες και προχτές επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν χτες Τσίπρας και Σαρκισιάν δεν έκρυψαν ότι στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκε η διερεύνηση νέων πεδίων δράσης για κεφάλαια των δύο κρατών. Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη φιλοδοξία η κυβέρνησή του να παίξει ρόλο γεφυροποιού ανάμεσα σε ΕΕ και Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (σ.σ. διακρατική καπιταλιστική ένωση όπου πρωτοστατεί η Ρωσία) και ακόμα παραπέρα για τη δημιουργία νέου «τριγωνικού» άξονα - κατά τα πρότυπα αυτών των Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ - όπου θα συμμετέχουν Ιράν και Αρμενία, προκειμένου να «ανοίξουν οι δουλειές» για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας. Επικεντρωθήκαμε στον οικονομικό τομέα, όπου εκεί υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα προς τη συνεργασία μας». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι συζητήθηκαν «οι δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα» και ότι υπογράφτηκαν «συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της Υγείας και της ιατρικής, μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, που δίνει νέα ώθηση στα σημαντικά υφιστάμενα προγράμματα στον τομέα αυτό». Ακόμα, ο Αλ. Τσίπρας υπέδειξε την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό ως τομείς που «κατέχουν κεντρική θέση στις μεταξύ μας σχέσεις».

«Γέφυρα» σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς

Στα παραπάνω πρόσθεσε πως συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, το Συριακό και η ανάγκη «τερματισμού του πολέμου και αποκατάστασης της ομαλότητας», οι εξελίξεις στην παρευξείνια περιοχή, στην Ουκρανία και «η ανάγκη για ειρήνη επί τη βάσει των συμφωνιών του Μινσκ». Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη «σημασία εξεύρεσης λύσης στη διένεξη του Ναγκόρνο - Καραμπάχ στο πλαίσιο της "Ομάδας Μινσκ" του ΟΑΣΕ». Επίσης, συζήτησαν για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση επεκτάθηκε «στη συνεργασία των χωρών μας στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και ιδιαίτερα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου».

Πρόσθεσε: «Υποστήριξα θερμά την περαιτέρω σύσφιξη και συνεργασία ΕΕ - Αρμενίας στην προηγούμενη Σύνοδο της Ρίγας (...) Οπως γνωρίζετε, στηρίζουμε ενεργά και τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας της ΕΕ με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση. Οι απαιτήσεις μας έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα που το επόμενο διάστημα ανοίγεται μπροστά μας να υπάρχει ενίσχυση των σχέσεων στον τομέα του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, αλλά βεβαίως και στη δυνατότητα της κινητικότητας των πολιτών».

Και συνέχισε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα δόγμα ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, μας δίνει, το επόμενο διάστημα, τη δυνατότητα να συνεργαστούμε στενά για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Παράδειγμα: Πριν από ένα μήνα βρέθηκα σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα της Αρμενίας που γνωρίζω ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, στην ιδέα να διερευνήσουμε το πεδίο μιας τριγωνικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ιράν και την Αρμενία, στο πλαίσιο των τριγωνικών συνεργασιών που με πολύ μεγάλη επιτυχία έχουμε αναπτύξει εμείς εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο».

«Αδύναμος κρίκος» οι εμπορο-οικονομικές σχέσεις

Με τη σειρά του ο Αρμένιος Πρόεδρος επικρότησε τις συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφτηκαν, προσθέτοντας πως συμφώνησαν ότι «ο πιο αδύναμος κρίκος είναι οι εμπορο-οικονομικές σχέσεις, κάτι το οποίο βεβαίως εξαρτάται και από αντικειμενικούς παράγοντες».

Δήλωσε ότι «η Αρμενία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα και την ευημερία της Ελλάδας» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον στρατιωτικό τομέα, δηλώνοντας ότι «έχει μετατραπεί σε έναν παραδοσιακό τομέα συνεργασίας μεταξύ μας και σήμερα εμείς συνεχίζουμε αυτή τη συνεργασία».

Ο Σ. Σαρκισιάν συνέδεσε τις σχέσεις Ελλάδας - Αρμενίας με τις σχέσεις Αρμενίας - ΕΕ, δηλώνοντας πως «η ΕΕ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους για την Αρμενία τόσο ως προς τις μεταρρυθμίσεις που εμείς εφαρμόζουμε όσο και ως προς τις εμπορικές σχέσεις».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με το βλέμμα σε όλο το τόξο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Εστιάζοντας σε όλο το τόξο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, από Μαύρη Θάλασσα ως Μέση Ανατολή και Αφρική, συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Επισήμως, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν, πρωτίστως, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και η κατάσταση στη Λιβύη. Επιπλέον συζητήθηκε η «ειρηνευτική πρωτοβουλία» της Γαλλίας για οργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης με στόχο τη «διευθέτηση της μακροχρόνιας διένεξης» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει, βέβαια, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Παραπέρα, και με βάση τα «Συμπεράσματα», οι μετέχοντες στο Συμβούλιο υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πρότερη απόφαση της ΕΕ για ενεργό ανάμειξη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χώρα με στρατηγική θέση σε μια ζώνη μεγάλου ενδιαφέροντος για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, καθώς είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Σηματοδότησαν επίσης τις προθέσεις τους για ακόμη βαθύτερη διείσδυση στην Ανατολική Αφρική, μέσα κι από σχέδια εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σκιαγραφώντας τις τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε με το πέρας των εργασιών: «Επιμείναμε, από ελληνικής πλευράς, για την ανάγκη διεξαγωγής ενός εκτεταμένου διαλόγου με τη Ρωσία, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι δεσμευτικά. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις και προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πολιτική της, δεν μπορούμε να πάψουμε να προσπαθούμε να είμαστε σε συζήτηση και σε συνεργασία μαζί της. Το ίδιο είπαμε και για το Ιράν, ότι δηλαδή το Ιράν είναι ένα κράτος το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεών του με τη Δύση και ιδιαίτερα με την ΕΕ. Γι' αυτό, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, τις οποίες περιέγραψα ως "προσέγγιση μέσα από την αλλαγή", να προσεγγίσουμε δηλαδή το Ιράν για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να αλλάξουμε τις όποιες συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, υπάρχουν σε αυτές τις χώρες». Τοποθέτηση που περιγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης όχι μόνο να προσπαθήσει να αναβαθμίσει τις μπίζνες του κεφαλαίου και με άλλα καπιταλιστικά κέντρα, αλλά και να παίξει ρόλο στην... «αλλαγή συνθηκών» (στο όνομα του «εκδημοκρατισμού» κ.ο.κ.) που επιδιώκει να επιβάλει υπέρ του, στα πλαίσια των επικίνδυνων ανταγωνισμών, ο ευρωατλαντικός άξονας...

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωσε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, είχε συζητήσεις «οι οποίες θα διευκολύνουν και θα προετοιμάσουν τη λήψη όσο το δυνατόν καλύτερων αποφάσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τετάρτη στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ στο Νέο Κόσμο, στο καφενείο «Λεύκα», στην πλατεία Λεύκας, θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Παρασκευή 18/3, εκδήλωση με θέμα «Διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις - Το προσφυγικό και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Περιοδεία στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη θα περιοδεύσει, αύριο Πέμπτη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στο πλαίσιο της περιοδείας θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις εργαζομένων, στις 8 π.μ. στο Ηλεκτροτεχνείο του Ορυχείου Αμυνταίου, στις 10 π.μ. στο ΣΕΤΥ, και στις 12 μ. στο εστιατόριο του ΑΗΣ Καρδιάς.

Στη 1.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και θα συναντηθεί με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων.

Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση για τους αγωνιστές της Μακρονήσου

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), με τη συνδρομή του Παραρτήματος Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, οργανώνει ιστορική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στους ήρωες αγωνιστές του Α' ΕΤΟ Μακρονήσου και σε όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο φοβερό κολαστήριο την περίοδο 1947-1952, το Σάββατο 19/3, στις 10.30 π.μ., στο Λαύριο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων, ομιλία, χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η ΠΕΚΑΜ δρομολογεί λεωφορεία για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσουν το Σάββατο, στις 8 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος.

ΤΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Το Σάββατο 19/3 στις 11.30 π.μ., στο χώρο του μνημείου των εκτελεσμένων, διοργανώνεται από την ΤΕ Βόρειου Τομέα Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και τα παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η εκδήλωση τιμής στους 22 κομμουνιστές αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10.45 π.μ., στην πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ