Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπλέκει τη χώρα σε ανταγωνισμούς και λυκοφιλίες για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Αποκαλυπτική των βλέψεων της κυβέρνησης η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αρμενίας

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην επικίνδυνη τακτική της «γέφυρας» μεταξύ ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων - και της Ελλάδας πάντα ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - επιβεβαίωσαν οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Σ. Σαρκισιάν. Ο Αρμένιος Πρόεδρος πραγματοποίησε χτες και προχτές επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν χτες Τσίπρας και Σαρκισιάν δεν έκρυψαν ότι στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκε η διερεύνηση νέων πεδίων δράσης για κεφάλαια των δύο κρατών. Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη φιλοδοξία η κυβέρνησή του να παίξει ρόλο γεφυροποιού ανάμεσα σε ΕΕ και Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (σ.σ. διακρατική καπιταλιστική ένωση όπου πρωτοστατεί η Ρωσία) και ακόμα παραπέρα για τη δημιουργία νέου «τριγωνικού» άξονα - κατά τα πρότυπα αυτών των Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ - όπου θα συμμετέχουν Ιράν και Αρμενία, προκειμένου να «ανοίξουν οι δουλειές» για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας. Επικεντρωθήκαμε στον οικονομικό τομέα, όπου εκεί υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα προς τη συνεργασία μας». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι συζητήθηκαν «οι δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα» και ότι υπογράφτηκαν «συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της Υγείας και της ιατρικής, μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, που δίνει νέα ώθηση στα σημαντικά υφιστάμενα προγράμματα στον τομέα αυτό». Ακόμα, ο Αλ. Τσίπρας υπέδειξε την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό ως τομείς που «κατέχουν κεντρική θέση στις μεταξύ μας σχέσεις».

«Γέφυρα» σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς

Στα παραπάνω πρόσθεσε πως συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, το Συριακό και η ανάγκη «τερματισμού του πολέμου και αποκατάστασης της ομαλότητας», οι εξελίξεις στην παρευξείνια περιοχή, στην Ουκρανία και «η ανάγκη για ειρήνη επί τη βάσει των συμφωνιών του Μινσκ». Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη «σημασία εξεύρεσης λύσης στη διένεξη του Ναγκόρνο - Καραμπάχ στο πλαίσιο της "Ομάδας Μινσκ" του ΟΑΣΕ». Επίσης, συζήτησαν για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση επεκτάθηκε «στη συνεργασία των χωρών μας στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και ιδιαίτερα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου».

Πρόσθεσε: «Υποστήριξα θερμά την περαιτέρω σύσφιξη και συνεργασία ΕΕ - Αρμενίας στην προηγούμενη Σύνοδο της Ρίγας (...) Οπως γνωρίζετε, στηρίζουμε ενεργά και τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας της ΕΕ με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση. Οι απαιτήσεις μας έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα που το επόμενο διάστημα ανοίγεται μπροστά μας να υπάρχει ενίσχυση των σχέσεων στον τομέα του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, αλλά βεβαίως και στη δυνατότητα της κινητικότητας των πολιτών».

Και συνέχισε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα δόγμα ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, μας δίνει, το επόμενο διάστημα, τη δυνατότητα να συνεργαστούμε στενά για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Παράδειγμα: Πριν από ένα μήνα βρέθηκα σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα της Αρμενίας που γνωρίζω ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, στην ιδέα να διερευνήσουμε το πεδίο μιας τριγωνικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ιράν και την Αρμενία, στο πλαίσιο των τριγωνικών συνεργασιών που με πολύ μεγάλη επιτυχία έχουμε αναπτύξει εμείς εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο».

«Αδύναμος κρίκος» οι εμπορο-οικονομικές σχέσεις

Με τη σειρά του ο Αρμένιος Πρόεδρος επικρότησε τις συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφτηκαν, προσθέτοντας πως συμφώνησαν ότι «ο πιο αδύναμος κρίκος είναι οι εμπορο-οικονομικές σχέσεις, κάτι το οποίο βεβαίως εξαρτάται και από αντικειμενικούς παράγοντες».

Δήλωσε ότι «η Αρμενία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα και την ευημερία της Ελλάδας» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον στρατιωτικό τομέα, δηλώνοντας ότι «έχει μετατραπεί σε έναν παραδοσιακό τομέα συνεργασίας μεταξύ μας και σήμερα εμείς συνεχίζουμε αυτή τη συνεργασία».

Ο Σ. Σαρκισιάν συνέδεσε τις σχέσεις Ελλάδας - Αρμενίας με τις σχέσεις Αρμενίας - ΕΕ, δηλώνοντας πως «η ΕΕ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους για την Αρμενία τόσο ως προς τις μεταρρυθμίσεις που εμείς εφαρμόζουμε όσο και ως προς τις εμπορικές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ